Itämeren kaasuputki: Hannele Pokka Moskovaan tänään, Viron vastarinta lykkää putkea

Ulkomaat 23.10.2009 09:06

Moskovan koneeseen perjantaina aamulla jonottamassa ollut ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka totesi menevänsä laittamaan venäläisten kanssa ”kirjan kannet kiinni” Itämeren kaasuputkihankkeessa Venäjän ympäristöselvitysten osalta ennen pääministeri Matti Vanhasen ja pääministeri Vladimir Putinin tapaamista sunnuntaina Pietarissa.

Hannele PokkaYmpäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka tiedotustilaisuudessa Helsingissä vuonna 2008. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva

Mutta jopa Pokka, joka on monissa politiikan liemissä keitetty vaikuttajakonkari, kuvasi hiukan jännittävänsä tulevaa päivää, koska hänet oli ”heitetty tuleen ensimmäistä kertaa” virallisiin neuvotteluihin johtavien ympäristöviranomaisten kanssa.

”Enpä ole vastaavassa tilanteessa ennen ollut”, Pokka hymähti.

Suomen Kuvalehti kertoi keskiviikkona Pokan esimiehen ympäristöministeri Paula Lehtomäen pompottelusta viikon alussa vierailunsa aikana viikon alussa Moskovassa.

”Venäläiset ovat noudattaneet kiitettävästi Espoon sopimuksen mukaista kromelatuuria, vaikka Venäjä ei sopimusta ole allekirjoittanutkaan”, Pokka kehaisee naapuria.

Moskovan ympäristökonsultaatioiden asialistalla ovat viimeiset auki olevat kysymykset, joista keskeisimpänä kaasuputken veto Venäjälle kuuluvan Suursaaren pohjoispuolelta.

Pohjoinen reitti sivuaa Itämeren tärkeimpien suojelualueiden verkkoon kuuluvaa luonnoltaan herkkää Itäisen Suomenlahden kansallispuistoaluetta. Alueen selkälokki-, lapintiira- ja kalayhdyskunnat ovat harvinaisen merkittäviä. Suojelualue on lisäksi laajenemassa heti rajan taakse Venäjän puolelle luotavalla Suomenlahden kansallispuistolla.

Pokka uskoo, että ympäristökonsultaatiot on venäläisten kanssa saadaan päätökseen ennen maiden pääministerien tapaamista Pietarissa.

Vastarinta Virossa ei ole vieläkään ohi

”Mutta ongelmat ovat Suomenlahden eteläpuolella”, Pokka sanoo ympäristökonsultaatioista ensi maanantaina Viron kanssa.

Suomen on kuunneltava herkällä korvalla kaasuputkiasiassa Viroa, sillä se kuuluu Itämeren suojelusta määräävän Espoon sopimuksen piiriin.

”Viro vastustaa edelleen kaasuputken vetämistä Itämeren poikki”, Pokka tietää ja toteaa virolaisvastarinnan lykkäävän kaasuputken lupapäätöstä valtioneuvostossa.

Viime viikolla elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen kertoi esittelevänsä lupa-asian valtioneuvostossa 29. lokakuuta, mutta se ei Pokan mukaan toteudu missään tapauksessa.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan valtioneuvoston putkilupapäätös on peräti 30-sivuinen paketti satoine liitteineen. Pokka korostaakin, että ministereille on myös varattava aikaa lupapäätökseen tutustumiseen.

Pokka odottaa viimeisiä ympäristöselvityksiä Virosta siten, että putkilupapäätös voitaisiin tehdä valtioneuvostossa marraskuun alkupuolella. Sen jälkeen lopullisen päätöksen luvista tekee itsenäisesti ympäristölupavirasto.