Itämeren kaasuputki: Hannele Pokka Moskovaan tänään, Viron vastarinta lykkää putkea

Jyrki Karvinen
Ulkomaat 23.10.2009 09:06

Moskovan koneeseen perjantaina aamulla jonottamassa ollut ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka totesi menevänsä laittamaan venäläisten kanssa ”kirjan kannet kiinni” Itämeren kaasuputkihankkeessa Venäjän ympäristöselvitysten osalta ennen pääministeri Matti Vanhasen ja pääministeri Vladimir Putinin tapaamista sunnuntaina Pietarissa.

Hannele PokkaYmpäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka tiedotustilaisuudessa Helsingissä vuonna 2008. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva

Mutta jopa Pokka, joka on monissa politiikan liemissä keitetty vaikuttajakonkari, kuvasi hiukan jännittävänsä tulevaa päivää, koska hänet oli ”heitetty tuleen ensimmäistä kertaa” virallisiin neuvotteluihin johtavien ympäristöviranomaisten kanssa.

”Enpä ole vastaavassa tilanteessa ennen ollut”, Pokka hymähti.

Suomen Kuvalehti kertoi keskiviikkona Pokan esimiehen ympäristöministeri Paula Lehtomäen pompottelusta viikon alussa vierailunsa aikana viikon alussa Moskovassa.

”Venäläiset ovat noudattaneet kiitettävästi Espoon sopimuksen mukaista kromelatuuria, vaikka Venäjä ei sopimusta ole allekirjoittanutkaan”, Pokka kehaisee naapuria.

Moskovan ympäristökonsultaatioiden asialistalla ovat viimeiset auki olevat kysymykset, joista keskeisimpänä kaasuputken veto Venäjälle kuuluvan Suursaaren pohjoispuolelta.

Pohjoinen reitti sivuaa Itämeren tärkeimpien suojelualueiden verkkoon kuuluvaa luonnoltaan herkkää Itäisen Suomenlahden kansallispuistoaluetta. Alueen selkälokki-, lapintiira- ja kalayhdyskunnat ovat harvinaisen merkittäviä. Suojelualue on lisäksi laajenemassa heti rajan taakse Venäjän puolelle luotavalla Suomenlahden kansallispuistolla.

Pokka uskoo, että ympäristökonsultaatiot on venäläisten kanssa saadaan päätökseen ennen maiden pääministerien tapaamista Pietarissa.

Vastarinta Virossa ei ole vieläkään ohi

”Mutta ongelmat ovat Suomenlahden eteläpuolella”, Pokka sanoo ympäristökonsultaatioista ensi maanantaina Viron kanssa.

Suomen on kuunneltava herkällä korvalla kaasuputkiasiassa Viroa, sillä se kuuluu Itämeren suojelusta määräävän Espoon sopimuksen piiriin.

”Viro vastustaa edelleen kaasuputken vetämistä Itämeren poikki”, Pokka tietää ja toteaa virolaisvastarinnan lykkäävän kaasuputken lupapäätöstä valtioneuvostossa.

Viime viikolla elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen kertoi esittelevänsä lupa-asian valtioneuvostossa 29. lokakuuta, mutta se ei Pokan mukaan toteudu missään tapauksessa.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan valtioneuvoston putkilupapäätös on peräti 30-sivuinen paketti satoine liitteineen. Pokka korostaakin, että ministereille on myös varattava aikaa lupapäätökseen tutustumiseen.

Pokka odottaa viimeisiä ympäristöselvityksiä Virosta siten, että putkilupapäätös voitaisiin tehdä valtioneuvostossa marraskuun alkupuolella. Sen jälkeen lopullisen päätöksen luvista tekee itsenäisesti ympäristölupavirasto.

Keskustelu

Eikohän ne ”kirjan kannet” ole asiallisesti, poliittisesti pistetty kiinni jo ajat sitten.

Kaikki ne poliitikot tähän mennessä ovat haksahtaneet samaan : puhuvat ”tulevasta” putkesta, vaikka asian käsittely Suomessa on vielä kesken?

Se siitä demokratiasta ja poliittisesta uskottavuudesta.

Hölmöt kepulaiset on ennenkin pantu iltalypsylle muiden puolesta nurkumaan penninkejä ”niiden suunnattoman kauniiden rannikkojen suojelemiseksi joita sd-järjestöt eivät ole luoneet (Jacob Söderman)”.

Ei kai se Lehtomäkikään ole vahingossa tullut ohjatuksi asumaan Sipooseen?

Nythan Suomella on taas mahdollisuus ylimielisen Big Brothelin tapaan neuvoa noita lapsen tasalle jaaneita virolaisia miten Venajan suhteen pitaa toimia.
Taytyy suostua ja olla samaa mielta ennenkuin ehtivat kysyakaan.
Voisivat viela neuvoa virolaisia etta asiat menevat viela sutjakkaammin kun keksivat jonkin LAHIALUEHTEISTYO-nimea vastaavan projektin ja syytavat ainakin saman maaran joka vuosi riihikuivaa rahaa kuin Suomikin. Vahintaan 18 miljoonaa, euroissa.

Taitaa lopputulos olla, etta Suomi maksaa ja rakentaa ainakin sen osan tuosta pieruputkesta mika kulkee Suomen talousalueella. Eikos se Pietarin paskalaitos ole jo valmis? Joten rahaa on, pitaa keksia uusi musta aukko mihin sita syydetaan.

Se on hinta siita etta eras Dos Cent pyysi anteeksi etta han uhkasi koko Venajan asevoimien ja FST:n kanssa tulla noutamaan kansalaiset kotiin ihan Grenadan malliin. Ny sitten tulnee vain muutama pesuainefirman mies asialle…

Ettako mitenka? Pesuainefirman mies? Vielako sita OMO-pesuainetta myydaan? Siis OMON miehia…

Suomalaisten intresseissä ei ole osallistua yksityisen, Sveitsiin perustetun, Nord-Stream kaasuputkibusineksiin.
Millä mandaatilla poliitikot ja virkameihet neuvottelevat Suomen talousalueen käytöstä Gazpromin oligarkkien ja Kremlin mafian kanssa.
_
May, 30 2009
Anders Aslund, The Moscow Times

Gazpromin ainoa suhteellinen hyvä puoli on, että sen valvonnassa neljäsosa maailman kaasuvarosita, mutta nämä varaukset
eivät oikeastaan kuulu yhtiölle. Ne ovat vain valtioneuvoston antamia käyttöoikeuksia.
Todellisuudessa hallituksen suojelu on sen ainoa todellinen vahvuus.

Erinomaisessa kirjassaan, ”Putin ja Gazprom,” entinen varapääministeri Boris Nemtsov ja entinen varaministeri Energia Vladimir Milov selvittävät Gazpromin todellisen tarkoituksen:

– siirtää varoja ulos yhtiöstä hallituksen virkamiehille.
_
Gazprom’s New Weakness offers opportunity
http://rbth.ru/articles/2009/05/30/300509_gazprom.html
_
Putinismi ja Venäjän rappio
Vladimir Milov, Boris Nemtsov
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9520103678

Professori Anders Åslund, Peterson Instituutista Washingtonista, tutkija ja Venäjä -asiantuntija vertaa Gazpromia mafiaan.
Åslund toimi 1990 -luvun alussa Venäjän hallituksen talousasiantuntijana. Hän on edelleen hyvin kriittinen Venäjän hallintoa kohtaan.

Nord Stream putkihanke rahoitetaan 30%: sesti sen osaomistajien, Gazprom, Basf, Eon ja Gas­unie, toimesta, loput 70% rahoitus haetaan kansainvälisiltä lainamarkkinoilta. Lainatarve on noin 4 miljardia euroa.

Rikollissyndikaatti
Åslund antaa useita täyslaidallisia Venäjän kaasujättiläistä vastaan, jota hän vertaa järjestäytyneeseen rikollisjärjestöön.
Gazpron on vahvistanut asemaansa lännessä, ostamalla ihmisiä, kuten entisen Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin ja Paavo Lipposen.

Ainoana Gazpromin etuna on, sanoo Åslund, että se istuu neljäsosan päällä maailman tunnetuista kaasuvarannoista.
– Mutta infrastruktuurin rakentaminen ja kaasun tuottaminen, sitä Gazprom ei hallitse.
Yritys ei ole onnistunut yhdessäkään hankkeessaan pitkään aikaan.
_
Rysslandskännare jämför Gazprom med maffian
Publicerad: 14/09 22:15
http://www.hbl.fi/text/ekonomi/2009/9/14/w32129.php
_
Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Anders_%C3%85slund
_
Biography: Anders Aslund
http://www.iie.com/staff/author_bio.cfm?author_id=455

Oligarkit eivät pidä siitä että heidän miljardi-omistuksiaan selvitetään.
Valtaa pitävät ohjailevat valtion tuloja, varsinkin raaka-aineista ja energiavaroista, omiin taskuihinsa.
– Samalla Kremlin Klaanit kilpailevat rajusti keskenään näiden varojen hallinnasta.
_
Forbes Russia Editor Murdered In Moscow
Steve Forbes, 07.09.04, 6:30 PM ET

Paul Klebnikov, 1963-2004
A Statement From Steve Forbes, Editor-In-Chief
The 100 Richest Russians | Stories By Paul Klebnikov

Steve Forbes, President and Editor-In-Chief, sent this statement to all who work at Forbes:
”It is with the deepest sadness that I inform you that Paul Klebnikov, 41, editor of Forbes Russia, was murdered in Moscow this evening.” ”He was reportedly shot four times as he left work and died shortly thereafter.”
_
http://www.forbes.com/2004/07/09/cz_sf_0709klebnikov.html
_
Moscow elite ’linked to editor’s murder’
http://www.guardian.co.uk/media/2004/jul/12/pressandpublishing.russia
_
Richest Russians. Image galleries
http://en.rian.ru/photolents/20080218/99494268.html

Referaatti: Russia:
”Putting a Cap on the Kremlin Clan War”
May 15, 2008 2222 GMT
_
Putinilla on Visio Venäjän Tulevaisuudesta.
Hän yrittää palauttaa hallitusta uudellenorganisoimalla, vallasta ja mittavien luononvarojen hallinnasta keskenään kilpailevat, Kremlin Klaanit takasin yhteistyöhön.

Kabinetin näyttäessä lähes muuttumattomalta, Putin on tehnyt tärkeitä henkilövaihdoksia jotka vahvistavat hänen omaa asemaansa ja saattavat lopettaa klaanien välisen sodan. Omaan kabinettiinsa hän on ottanut vain lähimpiä ja lojaaleimpia entisiä KGB -kumppaneitaan.

Sisäinen valtataistelu seurauksineen on pitänyt Venäjää jo vuosia poissa riittävästä vakautumisesta,jotta se voisi palata asemaansa suurvaltana.

Talouden heikentyneet strategiset rakenteet, voimavarojen tuhlaus, infrastruktuurin vanhentuneisuus ja raaka-aineiden vientitulojen erittäin raju romahtaminen, uhkaa ajaa sen talouden stagflaatioon.
Selviytyäkseen sen on otettava kaikki keinot käyttöön, luontoarvojakaan säästämättä.

Suomalaisille ja pienille ympärysvaltioille Klaanien valtataistelu näkyy tempoiluna, huolestuttavana
voiminen pullisteluna, demokratian ja ihmisoikeuksien puutteena, median väkivaltaisena dominointina, menneen ajan valtapropagandana, energiapoliittisina painostuksina ja ennenkaikkea arvaamattomuutena.

”Suomalaisen seinänaapurina asuu arvaamaton ja manipulointin taipuvainen desperado, joka voi impulsiivisesti soittaa ovikelloasi aamuyöllä, kun luulet hänen jo rauhoittuneen.”
”- Psykopaatti jonka kanssa tule nipinapin toimeen olemalla ystävällinen ja pitkämielinen, mutta samalla koko ajan varuillaan.”
_
Klaanit_organisaatio:
kuva; http://www.stratfor.com/files/mmf/6/6/6677280a9accdc0104ccaffcf921b140ae6a4431.jpg
artikkeli; http://www.stratfor.com/analysis/russia_putting_cap_kremlin_clan_war

Suomessa näyttää olevan sekopäitä omasta takaa. Kun kaasuputki on laskettu meren pohjaan se on siellä hiljaa kuin kusi sukassa vuosikymmeniä. Meillä ei ole mitään syytä elämöidä tällä Venäjän ja Saksan hankkeella.

Oligarkit, joista 70 % on juutalaisia, ryöstivät valtion omaisuuksia pilkkahintaan Jeltsinin aikana. Putin on saanut jo osan takaisin valtiolle ja sama suuntaus jatkuu Venäjän kansan parhaaksi. Tottakai USA:n juutalaiset ovat vihaisia tästä. Ja näköjään myös heidän kätyrinsä täällä !

Referaatti: Leo Pugin | Helsingin Sanomat. 19.8.2009

Nord Stream -hankkeen toteuttamatta jättäminen on suuri riski EU:n maakaasuhuollon varmistamiselle, koska tällöin ei ole vuosittaista 55 miljardin kuutiometrin kuljetuskapasiteettia käytettävissä Nord Stream -putkilinjojen kautta.
Suunniteltu putkilinja kattaisi noin neljänneksen maakaasun lisätuontitarpeesta, jonka arvioidaan
olevan jopa 195 miljardia kuutiometriä vuodessa vuoteen 2025 mennessä.

Jotta voitaisiin korvata Nord Stream -hankkeen suunniteltu kuljetuskapasiteetti, tarvittaisiin noin
600–700 nestekaasutankkerin matkaa Itämeren poikki vuoden aikana.

Monet sotilasasiantuntijat niin Venäjällä, Ruotsissa kuin Suomessa pitävät etenkin Ladoga-2009:n yhtenä tavoitteena Venäjältä Saksaan kaavaillun Nord Stream -kaasuputken suojaamisen harjoittelua. Kaasuputki aiotaan rakentaa Itämeren pohjaan.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen dosentti Alpo Juntunen muistuttaa, että energiakuljetusten turvaaminen on oleellinen osa Venäjän sotilasoppia, kuten monien muidenkin maiden.
”Venäjä haluaa huolehtia siitä, että Itämeri säilyy vakaana kuljetusreittinä. Venäläiset haluavat hoitaa tämän sotilaallisesti, eihän heillä ole muita keinoja”, Juntunen sanoo.

Alpo Juntusen mukaan Itämeren kansainvälispoliittinen, geopoliittinen ja strateginen asema on kasvamassa Nord Stream -hankkeen myötä.
Luonnollisesti Venäjänkin kiinnostus Itämerta kohtaa lisääntyy entisestään.

_
H.S. 19.8.2009. Venäjä pitää Itämeren alueella suuret sotaharjoitukset
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ven%C3%A4j%C3%A4+pit%C3%A4%C3%A4+It%C3%A4meren+alueella+suuret+sotaharjoitukset/1135248645646
__
Russia holds large-scale Ladoga-2009 military drills
http://en.rian.ru/mlitary_news/20090818/155844811.html
___
http://www.defencetalk.com/russia-holds-large-scale-ladoga-2009-military-drills-21239/
Russia holds large-scale Ladoga-2009 military drills

Suomen poliitikot peloissaan. Tulevatko Gazpromin pitkätakkiset hakemaan rahat takaisin.
Putki Lipponen selostakoon tilanteen.

Suomen poliitikot painivat aivan eri sarjassa kuin Kremlin diktaattorit ja Venäjän oligarkit.
Heidän kanssaan ei Pottumatilla ole mitään neuvottelumahdollisuuksia, vaan masahiirelle sanotaan mitä pitää tehdä.
– Montako vastarannankiiski -toimittajaa tai kansalaisoikeusaktivistia meillä esim. on saatu hengiltä?
– ei ainuttakaan.
Venäläisten Putin-Kadyrov -listalla jo lähes 20. Bonuksena on Tsetsenian massamurhat, joita Suomessa ei uskalleta edes hiiskua.
_
Saksan kansleri Schröder ja Venäjän Putin sopivat aikanaan kaasuputkihankkeesta Suomenlahden pohjaan.
– Balttia ja siitä etelään Kaukasus on niin täynnä ryssävihaisia etnisiä ryhmiä että sille alueelle investointi ei yksinkertaisesti ole järkevää.
– Duma on hyväksynyt lain, jonka mukaan Venäläisillä öljy- ja kaasuyhtiöillä on oikeus perustaa yksityiset armejat valvomaan mm. kaasuputkea.
– Tulevan putken ympäristöä, satamia ja saaria on Venäläisten “valvonnassa” tämän jälkeen, ja montako kertaa vuodessa “valvontaa” kiristetään “turvallisuuden” nimissä.
– Mihin Suomi tarvitsee kaasuputkea? -Mitä hyötyä siitä olisi Suomelle?
Tavja on hankkeessa vain morsio jota viedään.
__
Halonen vaitonainen keskusteluistaan Putinin kanssa
11.8.2009 17:28 | Päivitetty: 11.8.2009 20:46
STT Dmitri Astakhov / reuters

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev esitteli presidentti Haloselle presidentin kesäresidenssissä. Sotshi.
Presidentti Tarja Halosen Venäjän-vierailu sai tiistaina yllättävän käänteen, kun myös pääministeri Vladimir Putin
ilmoitti haluavansa tavata Halosen. – Halosen oli tarkoitus pitää kahdenväliset keskustelut sekä työlounas presidentti Dmitri Medvedevin kanssa.
Presidenttien lounaan aikana pääministeri Putin otti kuitenkin yhteyttä ja kertoi, että hänkin haluaisi tavata Halosen.
Tapaaminen oli Haloselle yllätys, vaikka hän tiesikin myös Putinin olevan Sotšissa.
”Hän vain kysyi, voisinko tulla sitä kautta”, Halonen kertoi. Keskustelut kestivät noin tunnin.

Puheenaiheista Halonen on vaitonaisempi.
”Se on asia, joka ei ole ihan medialle tarkoitettu. Se oli pikemminkin sellaista pohdiskelua, kyllä se kuitenkin Suomen ja Venäjän väliseen taloudelliseen yhteistyöhön liittyi. Lisäksi oli vain mukava tavata.”
Halosen mukaan Venäjällä on nyt hyvää tahtoa muun muassa puutullikysymyksestä.
”Se ei ole ihan niin yksioikoista, että tullit pois, mutta he ovat valmiita pohtimaan ratkaisuja.”

Halonen kutsui Medvedevin Naantaliin, jossa presidentti voisi kokeilla uimista Itämeressä.
”Kyllä siinä Itämeressä ihan turvallisesti uida voi, toivottavasti sinä, arvoisa presidentti Medvedev, voisit itse kokeilla sitä Naantalissa.”

_
FRIEND OF THE KREMLIN President Ramzan A. Kadyrov of Chechnya, with a golden pistol.
He has been accused of personally participating in torture.
http://www.nytimes.com/imagepages/2009/02/01/world/01torture02.ready.html
_
The Chechen President Ramzan A. Kadyrov, a widely feared young official whose security forces
have been accused of torture and other abuses, was appointed in 2007 by Vladimir Putin
http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/people/k/ramzan_a_kadyrov/index.html

Dioksiini Lipposella nyt kylmä hiki.

Paavo Lipponen sai töitä. Julkaistu: 15.8.2008
http://www.uusisuomi.fi/raha/32274-paavo-lipponen-sai-toita
”Lipposen mielestä kaasuputkihanketta ei pidä koplata muihin kysymyksiin kuten puutulleihin tai Itämeren suojeluun. Putki pitää hänen mielestään nähdä vain ympäristöasiana, ja silloinkin säädöksiä tulisi soveltaa kohtuudessa.”

Motivaatio loppui kesken konsulttityön loppumetreillä, kun tajusi ettei putkihanke ympäristövaikutuksineen tule onnistumaan nykyisen ympäristölainsäädännön puitteissa.
Lainaus (ymparisto.fi):
”Hankkeen kalastusvaikutusten arviointi on puutteellinen, vaikka putkihankkeen toteuttamisesta arvioidaan aiheutuvan haittaa pohjatroolaukselle. Rajoitusalueiden tarvittavasta laajuudesta ei ole annettu tietoja eikä putken käytönjälkeisiä vaikutuksia kalastukseen ole arvioitu juuri lainkaan”.
(Putken rakentaminen aiheuttaa dioksiini, sinkki ja muita raskasmetallipäästöjä.
– Kalastajien elinkeino todennäköisesti loppuu.)

”Hankkeen ympäristövaikutusten jatkotarkkailusta tehty suunnitelma on jäsentymätön.
Jatkotarkkailun avulla voidaan seurata miten nyt arvioidut ympäristövaikutukset käytännössä toteutuvat, jos putkilinja rakennetaan.
Hankkeen toteuttamiseksi yhtiö tarvitsee Suomessa valtioneuvoston suostumuksen sekä vesilain mukaisen rakennusluvan ja luvan miinojen raivaamiseen. Yhtiö on jo jättänyt hakemuksen valtioneuvostolle suostumuksen saamiseksi, sekä hakenut tarvittavia lupia Länsi-Suomen ympäristölupavirastolta.”

Uudenmaan ympäristökeskuksen esittämät selvitystarpeet tulee huomioida näissä menettelyissä.
Suomi on yksi suunnitellun kaasuputken läpikulkumaista.
Uudenmaan ympäristökeskus on saanut kannanottoja myös muilta läpikulkumailta (Saksa, Tanska, Ruotsi ja Venäjä) ja putken ympäristövaikutusten piirissä olevilta mailta (Viro, Latvia, Liettua ja Puola). Saaduissa vastauksissa on tuotu esille samoja asioita kuin kansallisessa kuulemisessa.

Putin painostaa ja tarvittavat putket on jo roudattu Suomeen, odottaen valmiina, valtavina röykkiöinä Kotkan satamassa.
-Mutta miten saada rakentamislupa Länsi-Suomen ympäristölupavirastosta???
Samalla kun Uudenmaan ympäristökeskus vaatii lisäselvityksiä?

Suomeen kohdistuvien vaikutusten arviointia ei ole pystytty todentamaan Venäjän osalta, koska maan kansallinen YVA-selostus ei ole ollut käytettävissä. Suomi pyytääkin Venäjää toimittamaan arviointiraportin kommentoitavaksi.
Samalla Suomi esittää Suursaaren etelä- ja pohjoispuoleisen vaihtoehdon tarkempaa vertailua ja mahdollisuutta jatkokeskusteluihin ympäristövaikutuksista. Venäjä ei ole ratifioinut Espoon sopimusta, eivätkä sopimusvelvoitteet näin ollen ole valtiota sitovia.

-Miten kokenut suomalainen, kirkasotsainen poliitikko, junailee tämän homman -niin että se edes näyttäisi lailliselta?
_
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=328444&lan=FI
_
Venäjän ja Saksan välinen merenalainen maakaasuputki Suomen talousvyöhykkeellä – ympäristövaikutusten arviointi
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=328444&lan=FI
_
Nord Streamin logistiikkakonsepti
http://www.nord-stream.com/fileadmin/Dokumente/1__PDF/3__Background_Infos/Nord_Stream_White_Paper_Logistics_FIN_090109.pdf

Suomalaisten ei pidä sekaantua Venäjän jo ennestään surkealla tolalla olevia ihmisoikeuksia loukkaavien oligarkkien rikollispiireihin ja busineksiin, kuten esim Gazpromin Nord-Strream -kaasuputkihankkeeseen.
Tekemällä sen, suomalaiset poliitikot asettuvat itse vaaralliseen mafiavyöhykkeeseen, jossa länsimaisia sääntöjä ei noudateta, vaan perussääntö on häikäilemätön väkivallan käyttö ja murhat valtapyrkimyksien perusvälineenä.
_
Nemtsov ja Milov toimivat Solidaarisuus-oppositioryhmittymässä. Silti heidän luulisi tietävän,
mistä kirjoittavat: Nemtsov on entinen varapääministeri ja Milov entinen varaenergiaministeri.

Oligarkit entistä vahvemmilla
Vaikka Vladimir Putin on esiintynyt oligarkkien vastustajana, Venäjälle on syntynyt uusi ja entistä
vaikutusvaltaisempi oligarkkiryhmä. Tärkeät valtionyhtiöt on siirretty yksityiseen omistukseen, ja toisaalta valtio on ostanut oligarkeilta yrityksiä ”uskomattomaan ylihintaan”.
Putinin apuna on ollut monessa hankkeessa nykypresidentti Dmitri Medvedev, joka on aiemmin muun muassa johtanut puhetta maailman suurimpiin yrityksiin kuuluvan Gazpromin hallituksessa. Boris Nemtsovin ja Vladimir Milovin mukaan monet Venäjän suurimmista huijauksista on tehty Gazpromin avulla.

Gazpromista on pilkottu Putinin tukijoille alihintaan vakuutusyhtiö Sogaz, pankki Gazprombank sekä kymmeniä tv-kanavia ja sanomalehtiä omistava Gazprom Media.
Nemtsovin ja Milovin esimerkki valtiolle ylihintaan siirtyneistä yrityksistä löytyy myös öljyteollisuudesta.
Putinin lähipiiriin kuuluva Roman Abramovitsh myi Gazpromille 75 prosenttia Sibneft-öljy-yhtiöstä 13,7 miljardilla dollarilla. Abramovitsh itse oli ostanut Sibneftin sadalla miljoonalla dollarilla.
_
Putinismi ja Venäjän rappio
Kirjailija: Nemtsov; Milov
Suomentaja: Lönnqvist, Anu
ISBN: 978-952-01-0367-5
Ilm: 09/2009

Vladimir Putinin kahdeksanvuotisen presidenttikauden tulokset.
Transparency International -järjestön mukaan Venäjä on pudonnut maailman korruptoituneimpien maiden joukkoon sijalle 147 Gambian, Togon ja Angolan seuraan. Vielä vuonna 2000 Venäjä piti sijaa 82.

Entinen varapääministeri Boris Nemtsov ja energia-asioiden varaministeri Vladimir Milov perkaavat demografista aikapommia oikeuslaitoksen mädännäisyyttä, Venäjän aggressiivista ulkopolitiikkaa, armeijan takapajuisuutta ja ihmisoikeusongelmia.
Yllättävät nimet ja luvut konkretisoivat Putinin presidenttikauden aikaansaannokset.

Kirjoittajat esittävät myös korjausehdotuksia. Kansalle pitäisi palauttaa ihmisarvo, sananvapaus ja täysi oikeus tulla valituksi vaaleissa. Tiedustelupalvelun sijaan pitäisi rahoittaa terveydenhuoltoa, koulutusta ja infrastruktuuria. Maata pitäisi kehittää myös Pietarin ja Moskovan ulkopuolella.

Kirjoittajat tuntevat aiheensa. Siksi kirja vakuuttaa.

”Yhdessä Vladimir Milovin kanssa kirjoittamassaan kirjassa Putinismi ja Venäjän rappio Nemtsov sanoo kirjoittavansa, mitä Putinin kaudella on todella tapahtunut. – Kirjoitamme niistä asioista, joista Venäjällä ei saa puhua:
ihmisoikeuksista, Kaukasuksen tilanteesta, energiataloudesta, Putininn ja oligarkian suhteista, sanavapaudesta tai siitä, miksi talviolympialaiset päätettiin järjestää subtrooppisella ilmastovyöhykkeellä sijaitsevassa Sotshissa, vuoden 2014 olympiakaupungista kotoisin Nemtsov sanoo.” – Irmeli Haapanen, Turun Sanomat

”Putinin politiikan vastustus ja avoin hyökkäys häntä vastaan ei silti mitätöi kritiikin perusteita.
Lähes kaikki niistä on dokumenteista tarkistettavissa – ja monin osin jo aiemmin tiedossa. (…)
Vahvimmillaan asiaosaamisessaan pamfletin kirjoittajat ovat talous- ja energia-asioissa.
Niissä puhuvat faktat.” – Kansan Uutiset Viikkolehti, Jouko Huru

”Kirja on tylyä luettavaa Vladimir Putinin hallinnon mädännäisyydestä ja korruptiosta, jonka rinnalla Suomen vaalirahaskandaalit ja lautakasaepäilyt vaikuttavat pikkupoikien puuhastelulta. (…)
Putinismi ja Venäjän rappio on pamflettimainen katsaus ’ongelmajätteeseen’, jota Putin on Nemtsovin mukaan tuottanut Venäjälle.

Keskeiseksi teemaksi nousee se, kuinka Putinin lähipiiri on ottanut haltuunsa luonnonvarat ja kuinka kaikki on naamioitu taisteluksi oligarkkeja vastaan.
Putinin lähipiirissä onkin Nemtsovin mukaan nyt lukemattomia ’maanalaisia’ miljardöörejä, jotka eivät koskaan päädy Forbesin listalle, sillä heidän varallisuudestaan ei löydy tietoja.”
– Ilta-Sanomat, Arja Paananen
_
http://www.like.fi/kirja.php?detail_id=8856