Israelin hyökkäys jatkuu Gazassa, jännitys kiristyy myös Länsirannalla

Ulkomaat 5.1.2009 16:03

Israel on jatkanut sotatoimiaan eri puolilla Gazaa. Samaan aikaan Tshekin johtama EU-valtuuskunta on keskustellut Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa tulitauon aikaansaamisesta. Tunnelma pääkaupungissa Jerusalemissa on rauhallinen, mutta Länsirannalla jännityksen pelätään kiristyvän.
palestiinalaislapsia gazasssa
Kotinsa jättämään joutuneita palestiinalaisia pakolaisleirillä Gazan pohjoisosissa.

Yön aikana Israel teki ilmaiskuja 30:een eri kohteeseen Gazassa. Tänään armeija on jakanut Gazan kahteen osaan, pohjoiseen ja etelään. Pohjoisessa osassa on myös puolen miljoonan asukkaan Gazan kaupunki.

Taisteluissa on kuollut tänään muun muassa kolme lasta, palestiinalaislääkärit kertoivat. Yhteensä Israelin yli viikon kestäneessä hyökkäyksessä Gazaan on kuollut jo yli 520 palestiinalaista.

Jerusalemissa sota
on arkipäivää

Jerusalemin kadut ja kahvilat ovat täynnä ihmisiä, vaikka vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Gazassa käydään verisiä taisteluita. Väkivaltaisuudet eivät ole ulottuneet Jerusalemiin, joten ihmiset eivät osaa olla peloissaan.

Jerusalemin bussiasemalla työskentelevä Naama Cohen ei halua ajatella itsemurhaiskujen mahdollisuutta.

”En osaa pelätä, koska olemme niin tottuneita tähän tilanteeseen. Israel on maani, jossa minulla on oikeus olla.”

Armeijasta juuri vapautunut Cohen uskoo, että Israelin oli jo aika iskeä kunnolla Gazaan.

”Maahyökkäys oli ainoa vaihtoehto, koska raketti-iskut Israelin puolelle on saatava loppumaan. Gazan lähellä sijaitsevien kaupunkien asukkaat ovat kärsineet Hamasin raketeista jo vuosia, joten nyt oli aika toimia.”

Kanadalainen Deborah Zuker nauttii salaattilounasta Länsi-Jerusalemin ostoskatu Ben-Yehudalla, eikä vaikuta huolestuneelta, vaikka Israel onkin sotatilassa. Rabbiksi opiskeleva Zuker pelkäsi paljon enemmän 1990-luvulla, jolloin Jerusalemissa oli paljon itsemurhaiskuja.

”Mielestäni Jerusalemissa on ollut viime vuosina hyvä kontrolli, ja en ole tuntenut oloani uhatuksi.”

Zukerin mielestä Israelilla on oikeus puolustaa itseään.

”Hamasin tuhoamiseen tarvitaan paljon aikaa, joten operaatio voi kestää kauan. Mielestäni alueelle pitäisi saada kaksi valtiota, jotta molemmat osapuolet voisivat elää rauhassa”, Zuker sanoo.

”En usko
enää rauhaan”

Koruliikettä Länsi-Jerusalemissa pitävä David Ben David on nähnyt läheltä monta itsemurhaiskua. Kymmenisen vuotta sitten itsemurhapommittaja räjäytti itsensä hänen liikkeensä ulkopuolella. Myymälän ikkunalasit pirstoutuivat iskun voimasta säpäleiksi.

”En pelkää enää uusia iskuja, koska elämme koko ajan pienen pelon vallassa. Israelilaiset ovat niin tottuneet epävarmaan tilanteeseen, että pelosta on tullut osa arkipäiväämme.”

Ben David tukee Israelin sotatoimia Gazassa, koska armeijalla ei ollut hänen mukaansa muutakaan vaihtoehtoa. Hän ei kuitenkaan usko, että Hamasia pystytään tuhoamaan yhdellä maaoperaatiolla.

”Kansainväliset johtajat ovat puhuneet rauhasta vuosia, mutta mitään ei tapahdu. En enää usko rauhaan tällä alueella. Juutalaiset ja arabit eivät mahdu samaan maahan. Jos kahden valtion malli toteutuu, niin silloin myös Israelin arabit täytyy ajaa Palestiinan valtioon, koska muuten he vain jatkaisivat hyökkäyksiä maassamme.”

Jerusalemin vilkkaalla Jaffa-kadulla kävelevä nuori amerikkalaisnainen ei halua antaa nimeänsä julkisuuteen, koska hänen mielipiteensä koko konfliktista poikkeaa juutalaisten yleisestä kannasta.

”Mielestäni Israelin maaoperaatio Gazassa oli virhe, koska niin monta viatonta palestiinalaista on kuollut. Israel pystyy ehkä hetkellisesti tuhoamaan Hamasin terroristeja, mutta sota ja voimatoimet eivät ole ratkaisu.”

Naisen mielestä Israelin hyökkäys vain kasvattaa lisää vihaa ja uusia palestiinalaisia terroristisukupolvia.

”Olen viettänyt paljon aikaa Länsirannalla ja nähnyt siellä elävien palestiinalaisten ahdingon. Minun on vaikea elää tällä hetkellä Israelissa, jossa kukaan ei tunnu välittävän palestiinalaisten kohtalosta.”

EU yrittää
tulitaukoa

Egyptissä Tshekin johtama EU-valtuuskunta on keskustellut presidentti Hosni Mubarakin kanssa tulitauon saamisesta Gazaan. Myös Israelin ja Hamasin edellinen puoli vuotta kestänyt tulitauko oli Egyptin välittämä.

Osapuolet neuvottelivat myös keinoista, joilla humanitaarista apua saataisiin toimitettua alueelle. Egyptistä valtuuskunnan matka jatkuu Israeliin ja Länsirannalle.

EU:n valtuuskunnan kintereillä seuraa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy. Sarkozyn on ensin määrä tavata presidentti Mubarak Egyptissä ja matkustaa sen jälkeen Länsirannalle, jossa hän keskustelee palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin kanssa.

Illalla Sarkozy tapaa vielä Israelin pääministerin Ehud Olmertin Jerusalemissa. Myös Hamas on sanonut lähettävänsä valtuuskunnan Egyptiin.

Gazassa taistelut ovat jatkuneet Israelin joukkojen ja palestiinalaistaistelijoiden välillä. Israelin joukot ovat katkaisseet Gazan alueen kahteen osaan ja saartaneet Gazan kaupungin. Kansainvälinen Punainen Risti kuvailee Gazan oloja kaoottisiksi ja hyvin vaarallisiksi.

Jännitys kiristyy
myös Länsirannalla

Maahyökkäys Gazaan lisää itsemurhaiskujen uhkaa Israelissa. Toisaalta turvatoimia varsinkin Jerusalemissa on tiukennettu entisestään jo jonkin aikaa.

”Esimerkiksi moskeijoihin päästetään vain yli 60-vuotiaita miehiä. Kontrolli on hyvin tiukka”, kertoo majuri Juha Mäkelä Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Israel sysää syrjään Geneven sopimuksen säännöt, kun se iskee asevarastoina pitämiinsä moskeijoihin Gazassa. Hamasin pelätään iskevän samalla mitalla takaisin.

”Tämä on siinä mielessä raakaa taistelua. Inter arma, silent leges (kun aseet puhuvat, lait vaikenevat), Mäkelä lainaa Ciceroa.

Tähänastisia maahyökkäyksiä Gazaan hän kuvaa ”tiedusteluhyökkäyksiksi”.

”Israel ei ole vielä uskaltanut mennä sinne panssarivaunuilla. Siellä on vain jalkapartioita ottamassa taistelukosketusta ja yrittämässä paikallistaa Hamasin asepesäkkeitä.”

Vaara kriisin laajenemisesta etenkin Länsirannalle kasvaa. Länsirantaa Israel ei voi motittaa samalla tavalla kuin Gazaa. Siellä on siirtokuntia ja asevoimien tukikohtia sekä muita Israelille strategisesti tärkeitä kohteita. Jerusalem on Länsirannan kupeessa.

Länsirantaa hallinnoiva maltillinen Fatah on vaikeassa tilanteessa. Alueen väestö tukee nyt Hamasia.

”Mitä pidempään tilanne jatkuu ja tietoa tuhoista siviiliväestön keskuudessa tulee, kasvaa Länsirannalla kapinamieliala ja halu aseelliseen vastarintaan”, Mäkelä sanoo.

Teksti
SK netin toimitus
Anna Palmén ja Mika Hentunen / STT
sekä uutistoimistot AFP, DPA ja Reuters
Kuva
Hatem Moussa / AP / Lehtikuva