Israel sanoo olevansa täydessä sodassa

Ulkomaat 29.12.2008 10:54

Israel kertoo olevansa täydessä sodassa palestiinalaisten Hamas-järjestöä vastaan. Armeija on julistanut puolentoista miljoonan asukkaan Gazan suljetuksi sotilasalueeksi ja ryhtynyt valmistelemaan ilmeisesti maaoperaatiota.israelilaisia panssarivaunoja gazan rajalla
Israelin armeijan panssarivaunuja Gazan rajan tuntumassa maanantaina.

Israelin ilmavoimat jatkoi aamulla Gazan moukarointia kolmatta päivää. Palestiinalaisten viranomaisten mukaan yöllisissä iskuissa kuoli muun muassa neljä tyttöä samasta perheestä. Surmansa saaneita on kaikkiaan yli 300, joista ainakin noin 50 on siviilejä. Haavoittuneita on yli 700.

Israelin hallituksen mukaan hyökkäyksellä pyritään lopettamaan palestiinalaistaistelijoiden raketti-iskut Gazasta Israeliin. Palestiinalaistaistelijat ovat ampuneet viime päivinä yli sata rakettia, jotka ovat surmanneet kaksi israelilaista.

Islamilaisten maiden järjestön OIC:n mukaan Hamas on valmis neuvottelemaan tulitauosta, jos Israel lopettaa hyökkäyksensä.

Kohteena
yliopistoalue

Yksi Israelin kohteista on ollut Gazan islamilainen yliopisto. Yliopistolla on Gazaa hallitsevalle Hamasille tärkeä symbolinen merkitys.

Silminnäkijöiden mukaan yliopistoaluetta koetteli räjähdysten sarja. Iskut kohdistuivat etenkin yliopiston laboratoriorakennuksiin. Israelin armeijan edustajan mukaan rakennuksissa kehitettiin raketteja, räjähteitä ja sähkölaitteita, joita palestiinalaistaistelijat ovat käyttäneet.

Israelin puolustusministeriö on kertonut, että maa aikoo päästää tänään sata avustusrekkaa Gazan alueelle. Avustussaattue kuljettaa Gazaan muun muassa lääkintätarvikkeita, kymmenen ambulanssia, polttoainetta ja elintarvikkeita. Tavarat ovat lahjoituksia Turkilta, Jordanialta ja kansainvälisiltä järjestöiltä.

Saattue kulkee Karnin, Nahal Ozin ja Kerem Shalomin rajanylityspaikkojen kautta. Sunnuntaina Israel päästi Gazaan 21 avustusrekkaa.

Obama tavoittelee
rauhaa

Yhdysvaltojen seuraava presidentti Barack Obama on sitoutunut tavoitteeseensa saavuttaa rauha Lähi-itään. Hänen neuvonantajansa David Axelrod totesi televisiokanava CBS:lle, että Obama pitää päämäärästä kiinni tilanteen vaikeutumisesta huolimatta.

Neuvonantaja antoi kommenttinsa eilen, kun Israel jatkoi toista päivää ilmaiskujaan Gazaan.

NBC-kanavalle antamassaan toisessa haastattelussa Axelrod kertoi Obaman seuraavan tiiviisti käänteitä Lähi-idässä. Hän sanoi ulkoministeri Condoleezza Ricen selvittäneen toissa päivänä tilannetta Obamalle puhelimitse.

Syyria katkaisi
neuvottelut

Syyria keskeyttää epäsuorat rauhanneuvottelunsa Israelin kanssa Gazan hyökkäyksen takia. Maat ovat keskustelleet kiistojensa ratkaisemisesta tänä vuonna neljästi Turkin välityksellä.

”Israelin hyökkäys Gazassa estää rauhanomaisen poliittisen ratkaisun tavoittelun”, sanoi korkea-arvoinen syyrialaisvirkamies sunnuntaina. Hän ei maininnut, mihin muihin toimiin Syyria mahdollisesti ryhtyy.

Hizbollah
varuillaan

Hizbollah-liikkeen johtaja Hassan Nasrallah on määrännyt joukkonsa Etelä-Libanonissa valmiuteen Israelin hyökkäysten varalta. Nasrallah antoi määräyksen sunnuntaina, kun Israel oli moukaroinut Gazan aluetta jo toista päivää.

Nasrallahin mukaan Israelin Gaza-operaatio on kuin suora kopio maan hyökkäyksestä Etelä-Libanoniin vuonna 2006.

”Olen kehottanut veljiämme etelässä olemaan varuillaan, koska vastassamme on kiero vihollinen emmekä tunne heidän juoniensa laajuutta”, hän sanoi. Kyseessä olivat Nasrallahin ensimmäiset kommentit Gazan tapahtumiin.

Hizbollah-johtaja kertoi, että Israelin joukot Libanonin-vastaisella rajalla ovat myös hälytystilassa. Hänen mukaansa kyse on joko varotoimesta tai kostoiskun valmistelusta.

Teksti
SK netin toimitus
STT / AFP /Reuters
Kuva
Sebastian Scheiner / AP / Lehtikuva