Israel keskittää panssareita Gazan rajalle

Ulkomaat 28.12.2008 17:10

Israelin armeija keskitti sunnuntaina joukkojaan Gazan rajalle samalla kun palestiinalaisalueen moukarointi ilmasta jatkui. Hyökkäykset olivat iltaan mennessä vaatineet noin 290 ihmisen hengen. Israel sanoo olevansa valmis maahyökkäykseen, jos tilanne sitä vaatii.
palestiinalaismielenosoittaja
Nuori palestiinalainen heittää israelilaissotilaita kivellä Gazassa sunnuntaina.

Paikalla olevien toimittajien mukaan Gazan rajalla on jo kymmeniä panssarivaunuja ja sotilaita. Israel on kutsunut 6500 reserviläistä takaisin palvelukseen.

”Jos maajoukkojen käyttöönotto on tarpeen kansalaistemme puolustamiseksi, me teemme sen”, Israelin puolustusministerin Ehud Barakin tiedottaja sanoi.

Israelin mukaan Gazan moukaroinnin taustalla ovat palestiinalaistaistelijoiden lähes päivittäiset raketti-iskut Israeliin. Raketteja ja kranaatteja alkoi sataa entistä tiuhempaan tahtiin sen jälkeen kun Israelin ja Hamasin välinen tulitauko joulun alla päättyi. Israelin mukaan hyökkäys jatkuu, kunnes israelilaisten ei enää tarvitse elää jatkuvassa pelossa.

Palestiinalaistaistelijat jatkoivat kuitenkin raketti-iskujaan. Israelin puolelle ammuttiin viikonloppuna arviolta 80 rakettia, joista muutama ulottui 30 kilometrin päähän lähelle maan toiseksi suurinta satamakaupunkia Ashdodia. Iskuissa kuoli viikonlopun aikana yksi ihminen.

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei on kehottanut kaikkia maailman muslimeja puolustamaan palestiinalaisia kaikin mahdollisin keinoin.

”Palestiina ei ole koskaan nähnyt rumempaa verilöylyä”, Hamasin johtaja Ismail Hanijeh kuvasi hyökkäystä.

Gazassa haudattiin
kuolleita

Puolentoista miljoonan asukkaan pikkuruisessa Gazassa kadut olivat sunnuntaina pääosin tyhjillään ja koulut ja kaupat pitivät ovensa kiinni. Kymmenittäin hautajaisia järjestettiin eri puolilla aluetta.

Asukkaat keskustelivat naapureidensa kanssa tilanteesta kotiensa edustalla samalla kun israelilaisia hävittäjiä jyrisi taivaalla ja räjähdyksen kumu kaikui kauempaa.

”Pidin lapseni kotona. Tänään ei ole mitään syytä opiskella”, yksi vanhemmista sanoi.

Samoissa tunnelmissa oltiin myös rajan toisella puolella Israelissa. Koulujen oli määrä avautua tiistaina hanukka-juhlan päättymisen jälkeen, mutta hallitus määräsi ne pitämään ovensa suljettuina maan eteläosassa.

Gazan väkivalta levisi sunnuntaina myös Länsirannalle, missä israelilaiset sotilaat avasivat tulen kiviä heitelleitä palestiinalaisia kohti.

Turvaneuvosto
vaati loppua

YK:n turvallisuusneuvosto vaati varhain sunnuntaina Suomen aikaa Gazan väkivaltaisuuksien lopettamista ja humanitaarisen avun pääsyä alueelle. Paavi Benedictus XVI taas kehotti kansainvälistä yhteisöä tekemään kaikkensa, ettei Jeesuksen kotiseudun tarvitsisi olla jatkuvan verenvuodatuksen näyttämönä.

Avun varassa elävässä Gazassa on pelätty humanitaarista kriisiä. Israel päästi sunnuntaina alueelle kymmenen rekkalastillista vehnää ja lääketarvikkeita.

Israelilaisten tarkkailijoiden mukaan hyökkäyksen tavoitteena ei näytä olevan Gazan valtaaminen eikä Hamasin hallinnon kaataminen. Molemmat tavoitteet olisivat vaikeita toteuttaa ja siksi riskialttiita ennen Israelin helmikuisia vaaleja. Israel haluaa sen sijaan näyttää sotilaallista voimaansa, jotta se saisi Hamasin pakotettua uuteen, pitkäkestoiseen tulitaukoon, tarkkailijat sanovat.

Suomalaistutkija ei usko
Israelin perusteluihin

Suomalainen asiantuntija pitää Israelin ilmaiskuja Gazaan kohtuuttomina. Tampereen yliopiston Rauhan ja konfliktien tutkimuskeskuksen amanuenssi Unto Vesa ei usko Israelin ilmoittamiin syihin, joilla pommitukset on jälleen aloitettu.

”Perusteluina on käytetty Gazan iskuja Israelin puolelle, samoin tulitauon loppumista. Minun on vaikea uskoa, että näin todella on. Taustalla on jotain muuta”, Vesa sanoo.

Ilmaiskujen takana voisi olla myös Israelin sisäpolitiikka ja taistelu seuraavasta johtajasta. Vesan mukaan on mahdollista, että Israel yrittää jollain tapaa käyttää hyväkseen Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin hallinnon viimeisiä aikoja.

Kansainväliset vastalauseet eivät juuri ole purreet Israeliin, mutta Vesa toivoo, että sotatoimet voitaisiin pysäyttää. Rauhanneuvottelujen näköalat eivät kuitenkaan näytä valoisilta.

”Ei varaa
imagotappioon”

Sotilasasiantuntija taas osasi odottaa Israelin iskuja. Vain niissä käytetty voima yllätti, kertoo majuri Juha Mäkelä Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta. Hän ei näe tilanteeseen sotilaallista ratkaisua.

”Hamasin puolelta on odotettavissa kostoiskuja, jotka tulevat varmasti itsemurhaiskujen muodossa. Kyseessä on poliittinen pattitilanne, jota ratkotaan kostonkierteellä.”

Israel on uhkaillut myös maahyökkäyksellä, mutta Mäkelä ei pidä sitä uskottavana vaihtoehtona.

”Israelilla on huonot kokemukset vuoden 2006 sodasta, ja sen jälkeen Hamas on vahvistunut. Maahyökkäys vaatisi runsaasti siviiliuhreja, eikä Israelilla ole varaa sellaiseen imagotappioon.”

”Tilanteeseen tarvitaan suurvaltojen välitystä. Kummallakaan osapuolella tuskin on halua täysmittaiseen yhteenottoon”, Mäkelä sanoo.

Teksti
SK netin toimitus
Mirva Brola / STT / AFP / Reuters
Kuva
Dan Balilty / AP / Lehtikuva