Islanti on maailman ympäristötehokkain maa – Suomi sijalla 12

Ulkomaat 28.1.2010 14:01
Vuosittain kokoontuva Maailman talousfoorumi keskustelee muun muassa Haitin maanjäristyksen aiheuttamasta katastrofista ja Afrikan taloudellisesta tulevaisuudesta. Kuva Virginia Mayo / AP / Lehtikuva.

Maailman talousmahdit menestyvät korkeintaan keskinkertaisesti vertailussa, jossa mitataan kansakuntien ympäristötehokkuutta. Maailman ympäristötehokkain maa on Islanti, sen sijaan Yhdysvallat on sijalla 61 ja Kiina vasta 121:s.

Heti Islannin tuntumassa seuraavat vihreistä arvoistaan tunnetut maat, kuten Sveitsi, Ruotsi, Norja ja Suomi, jonka sijaluku oli 12:s. Neljä vuotta sitten Suomi oli listalla kolmas ja kaksi vuotta sitten neljäs.

Ympäristötehokkuudesta kertovaa indeksiä Environment Performance Index (EPI) on julkaistu joka toinen vuosi vuodesta 2006. Kolmas rankkaus julkistettiin tänään Maailman talousfoorumissa Davosissa.

Islannin vahvoja alueita olivat erityisesti ympäristöterveydenhuolto, kasvihuonekaasujen rajoittaminen ja metsien uudelleenistutus. Toisaalta Islannin menestys saattaa selittyä myös taloudellisella taantumalla, jonka seurauksena kasvihuonepäästöjä on ollut tavanomaista vähemmän.

Muita indeksillä mitattavia osa-alueita ovat muun muassa vesivarantojen hallinta, ilmanlaatu, luonnon monimuotoisuus, maatalous ja ilmastonmuutos.

Kaikki vertailussa menestyneet maat ovat sijoittaneet huomattavasti voimavaroja ympäristönsuojelua tukevan infrastruktuurin rakentamiseen, saasteiden rajoittamiseen ja ohjelmiin, joilla tavoitellaan kestävää kehitystä.

Yhdysvaltain huono sijoittuminen selittyy muun muassa kasvihuonekaasujen päästöillä ja paikallistason ilmanlaatua mittaavilla kehnoilla arvoilla.

Johtavien talousmahtien indeksiluku on kahdessa vuodessa entisestään heikentynyt. Viimeksi Yhdysvallat oli listalla 39:s ja Kiina 105:s.

Muihin teollisuusmaihin verrattuna Yhdysvaltain sijoitus oli merkittävästi huonompi, esimerkkeinä Iso-Britannia (14.), Saksa (17.) ja Japani (20.).

Uusista kehittyvistä teollisuusmaista Intia sijoittui samaan sarjaan Kiinan kanssa olemalla 121:s. Niihin verrattuna Brasilia ja Venäjä pärjäsivät kohtuullisen hyvin (sijat 62 ja 69).

Lähteet: Environmental Performance Index, New York Times