Islannin vaalit: Vasemmistovihreille ja demareille tulossa yli puolet äänistä

Ulkomaat 23.4.2009 12:04

Vasemmistovihreiden ja sosiaalidemokraattien väliaikaishallitus on korjaamassa potin Islannin ensi lauantain parlamenttivaaleissa. Ennennäkemätön talouskriisi pakotti edellisen hallituksen eroamaan tammikuussa, ja samalla päätettiin vaalien aikaistamisesta kahdella vuodella.

Väliaikaisen hallituksen muodostivat vasemmistovihreät ja sosiaalidemokraatit, joille tuoreimmat mielipidemittaukset lupaavat yhteensä yli 50 prosentin äänisaalista.

Bifröstin yliopiston tekemän kyselyn mukaan vasemmistovirheiden kannatus on nyt 31 prosenttia, sosiaalidemokraattien 27 prosenttia ja edellistä hallitusta johtaneen itsenäisyyspuolueen 23 prosenttia. Kyselyyn haastateltiin yli tuhatta islantilaista, tosin vastauksia saatiin vain noin 600.

Vuoden 2007 parlamenttivaaleissa vasemmiston kannatus oli 14 prosenttia, demareiden 27 prosenttia ja itsenäisyyspuolueen 37 prosenttia.

Eräs kantaansa muuttaneista on it-päällikkönä työskentelevä Gudlaugur Ingi Gudlaugsson.

”Olen aina äänestänyt itsenäisyyspuoluetta. Tällä kertaa äänestän kuitenkin vasemmistovihreitä”, 32-vuotias Gudlaugur sanoo.

”Itsenäisyyspuolue on tehnyt valtavasti virheitä viime aikoina. Talouskriisi on ainakin osittain heidän syytään, ja pari viikkoa sitten paljastunut rahoitusskandaali kasvatti ongelmavyyhtiä.”

Gudlaugur sanoo tehneensä hypyn oikealta vasemmalle erityisesti ympäristöpolitiikan takia.

”Vasemmistovihreät on nyt paras vaihtoehto, sillä se on ainoa puolue, joka on ottanut tiukan kannan alumiiniteollisuutta vastaan. Vastustan alumiiniteollisuuden lisäämistä Islannissa.”

”Mielestäni ei ole mitään järkeä, että Islanti uhraa luontoaan myydäkseen halpaa energiaa alumiinijäteille. Siinä toiminnassa voitot valuvat ulkomaille ja ympäristömme maksaa laskun.”

”Katse nykyhetkestä tulevaisuuteen”

Sihteerinä työskentelevä, lapsesta asti Islannissa asunut Mia Perez, 22, ei ole vielä tehnyt lopullista valintaa.

”Puolueiden lupauksista on välillä vaikea saada selvää. On hankala saada tietoa esimerkiksi siitä, mihin mikäkin puolue haluaa käyttää verorahojani. Mielestäni meidän pitää ajatella tulevaisuutta, jotta myös lapsillamme on mahdollisuus hyvään koulutukseen ja puhtaaseen ympäristöön”, Perez arvioi.

”On surullista, että Islannissa on paljon ihmisiä, jotka miettivät ainoastaan tämänhetkistä hyötyä ja rahaa. Perehdyn puolueiden ohjelmiin tarkemmin ennen vaalipäivää.”

”Ei EU-jäsenyydelle”

Arnar Mar Eliasson, 29, puolestaan seisoo edelleen itsenäisyyspuolueen takana:

”Äänestän itsenäisyyspuoluetta monesta syystä. Se on ainoa puolue, joka ei suunnittele verokorotuksia. Näinä kriittisinä aikoina taloutemme ei kestä korkeampia veroja.”

”Lisäksi puolue on EU-jäsenyyttä vastaan. Uskon, että Islannin asema on parempi EU:n ulkopuolella kuin sen jäsenenä”, Islandsbankissa yrityslainojen parissa työskentelevä Arnar perustelee.

Mielipidekyselyissä nelostilaa pitää demareiden, vasemmiston ja itsenäisyyspuolueen jälkeen tyypillisesti maaseudulla asuvien kannattama edistyspuolue.

Lisäksi lauantain vaaleissa ovat ehdolla myös kalastuskiintiöjärjestelmän purkamista ajava liberaalipuolue sekä talouskriisin jälkeen syntyneet uudet puolueet Kansalaisliike ja Demokratialiike.

Islannissa puolueen pitää saada vähintään 5 prosenttia äänistä päästäkseen 63-paikkaiseen parlamenttiin Althingiin.

Teksti Satu Rämö / STT

Lue lisää Islannista ja talouskriisistä

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.