Islannin suosituin rikoskirjailija: Islannista on ulkomailla yllättävän viaton kuva

Ulkomaat 6.9.2009 16:28

Arvostettu brittilehti Guardian on kehunut Arnaldur Indriðasonin, 48, Erlendur-sarjan edustavan tällä hetkellä maailman parasta rikoskirjallisuutta. Kirjoja on myyty viisi miljoonaa yli 30 maassa.Arnaldur Indriðason Kuva Björgvin Hilmarsson

Tuulisena maanantai-iltapäivänä dekkaristi istuu perinteikkään hotelli Holtin nahkasohvalla ja toteaa, että Islanti ei ole pelkkiä kauniita maisemia ja yöttömiä kesäöitä. Ulkomaita kiertäessään hän on huomannut, että Islannista on maailmalla aika viaton kuva.

”Reykjavikissa on samat ongelmat kuin muuallakin. Täällä käytetään huumeita ja tehdään rikoksia.”

Jäänne vanhasta Islannista

Islannissa tapahtuu keskimäärin kaksi murhaa vuodessa.

Sarjamurhat eivät sovikaan Arnaldurin rikoskirjoihin, niiden tarinat tuntuvat realistisilta ja tyyli on lakoninen. Niinpä kirjojen päähenkilö, juro poliisi Erlendur ratkaiseekin yleensä kerrallaan vain yhtä henkirikosta.

Jännite syntyy sukeltamalla menneeseen. Murhan motiivien ja tekijöiden selvittämiseksi palataan usein sukupolvien taakse.

”Minua kiinnostaa ajan olemassaolo. Se mitä ihminen oli eilen, mitä hän on tänään ja mitä siinä välissä tapahtui”, historioitsijan koulutuksen saanut kirjailija toteaa.

Islannissa hyvinvointi kasvoi huimasti toisen maailmansodan jälkeen. Yhteiskunnan kehittyessä nopeasti osa kansalaisista tipahtaa vauhdista.

Erlendur on yksi heistä. Hän halveksuu McDonald’s-ravintoloita, citymaastureilla ajelevia juppeja ja rantalomailua.

”Ehkä Erlendur ei kuitenkaan ole aivan tyypillinen kansamme edustaja, vaan jäänne toisen maailmansodan ajalta”, hän pohtii.

Poliisietsivän talouskasvua ja nykymenoa kritisoivat ajatukset osuivat kuitenkin oikeaan. Kasvulle tuli nolo loppu viime syksynä pankkivetoisen talouden kaaduttua.

Arnaldur on varma, että nykyisestä talousahdingosta ammennetaan vielä paljon tarinoita. Parhaillaan työn alla olevaa Erlendur-teostaan hän ei tosin vielä suostu kommentoimaan.

Elämää kuoleman jälkeen

Erlendur-sarjan romaaneja on ilmestynyt suomeksi viisi. Kuudes, Hyytävä kylmyys (Blue Moon), ilmestyy lokakuussa. Tarina alkaa itsemurhalla, ja pian se alkaa viedä lukijaa keskelle kadonneiden ihmisten vyyhtiä. Arnaldur Indriðasonia kiehtoo kadonneiden kohtalo.

”Haluan samalla tutustua lisää Erlenduriin, joka ei mitenkään pääse eroon omasta lapsuuden tragediastaan.”

Veljen katoaminen lumimyrskyyn on piinannut poliisietsivää läpi elämän. Trauma nousee esiin jokaisessa romaanissa.

Saarivaltion arvaamattomiin sääolosuhteisiin on hävinnyt ihmisiä läpi historian. Islannissa on etenkin 1950-luvulla julkaistu runsaasti katoamisia käsittelevää dokumenttikirjallisuutta. Näitä tarinoita Erlendur-etsiväkin lukee vapaa-ajallaan, pimeän kerrostaloasuntonsa olohuoneessa.

Hirttäytyneen naisen tarinaa selvittäessään Erlendur joutuu käsittelemään myös kysymystä kuolemanjälkeisestä elämästä. Hyytävä kylmyys on selkeästi edeltäjiään mystisempi teos.

”Ihmisillä on todistetusti kokemuksia esimerkiksi stressitilojen jälkeisistä näyistä. Kirjoittaessa on kuitenkin varottava, ettei astu hienon linjan yli ja tee tarinasta epäuskottavaa.”

Arnaldur itse kuvailee Hyytävää kylmyyttä moderniksi kummitustarinaksi.

”Islannissa on monia ikivanhoja kummitustarinoita, jotka kansa tuntee edelleen. Kotimaan yleisölle on helppo kirjoittaa kummituksista, he taitavat jopa vähän uskoa niihin.”

Teksti Satu Rämö
Kuva Björgvin Hilmarsson