Islaminvastainen hollantilaispoliitikko Geert Wilders oikeudessa tänään

Ulkomaat 20.1.2010 10:29
Oikoistopoliitikko Geert Wildersiä tukeva mielenosoittaja julisteineen amsterdamilaisen tuomioistuimen ulkopuolella. Kuva Peter Dejong / AP / Lehtikuva.

Hollantilainen äärioikeistopoliitikko Geert Wilders joutuu tänään oikeuden eteen. Häntä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyte koskee Wildersin ohjaamaa islaminvastaista lyhytelokuvaa Fitna, jossa arvostellaan jyrkästi islamia ja sen pyhää kirjaa Koraania. Wildersin mielestä Koraani lietsoo väkivaltaa ja demokratianvastaisuutta. Julkisuudessa Wilders on esiintynyt myös musliminaisten päähuivien kiellon puolesta.

Wilders on kutsunut islamia fasistiseksi uskonnoksi ja vaatinut Koraanin kieltämistä, koska se muistuttaa hänen mielestään Adolf Hitlerin omaelämäkerrallista teosta Taisteluni.

Wildersin mukaan syytteet häntä vastaan ovat poliittisia. Hänen odotetaan puolustavan kommenttejaan sananvapaudella ja sillä, että vaalilla valitulla toimihenkillä tulee olla oikeus julkistaa mielipiteitään. Jos Wilders todetaan syylliseksi, häntä uhkaa enimmillään vuoden vankeus.

Lähteet: STT, DPA

Lisää aiheesta:

Geert Wilders: Kiistelty hollantilaispoliitikko pyrkii irti vihanlietsontasyytteistä (SK 13.1.2010)

[Kuvat:Geert Wilders]