Islamin tutkimuksen professori: Al-Qaidaa ei ole olemassa

Ulkomaat 18.5.2013 11:00

Omanilla kerrotaan olleen ratkaiseva rooli Jemenissä kidnapatun suomalaispariskunnan vapauttamisessa. Oliko Omanilla painostuskeinoja Jemeniä kohtaan, Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila?

”En usko, että asia ratkesi painostuksen ansiosta. Omanin rooli oli todennäköisesti satunnainen. On vaikea ajatella, että pari kuukautta sitten olisi osattu arvata, että kyllä Oman ratkaisee tämän tilanteen. Maan sulttaani Qaboos bin Said Al Said on kylläkin aina halunnut olla kovasti tärkeä. Hän ei ole maailman kainoimpia ihmisiä.”

Ostiko Oman siis karismaa?

”Minun on hyvin vaikea kuvitella, että tässä ei olisi joku maksanut lunnaita. Rahaa on liikkunut varmasti, vaikka oikealta ja vasemmalta selitetään, että kukaan ei ole maksanut mistään mitään. En ihan niele ajatusta, että kyseessä oli epäonnistunut operaatio, jonka lopussa panttivangit vain luovutettiin pois.”

Toimiiko Jemenissä tai Omanissa al-Qaidan yksiköitä?

”En usko koko al-Qaidan aktiiviseen olemassaoloon. Se ei pysty organisoimaan maailmanlaajuista toimintaa. Se on pitkälti kuvitelmaa ja fiktiota, enemmänkin ajattelutapa kuin organisaatio. Suomessa sitä käsitellään aika tavalla väärin. Jos jossain on radikaaleja militantteja muslimeja, niin he julistautuvat hyvin mielellään al-Qaidan osaksi. ”

Toimiiko näissä maissa vallankumouksellisia muslimeja?

”Kyllä. Mutta missään nimessä al-Qaidaa ei pidä ajatella järjestäytyneenä yhteenliittymänä, jolla on solunsa ja alahaaransa milloin missäkin. Mitään hyvin toimivaa keskusorganisaatiota sillä ei ole ollut pitkiin aikoihin.”

Miksi al-Qaidan nimi esiintyy niin tiheään julkisuudessa?

”Esimerkiksi ääri-islamistien tekemän Madridin pommi-iskun yhteydessä 2004 kävi selvästi ilmi, että niiden takana oli aivan irrallisia tekijöitä, joilla ei ollut mitään tekemistä al-Qaidan kanssa. Monet pikkutekijät yleensäkin haluavat korostaa olevansa tämän mahtavan järjestön paikallishaara.”

Miten al-Qaida on reagoinut?

”Se hyväksyy mielellään kommentit, koska se haluaa osoittaa iskukykyään. Al-Qaidalle kelpaavat kaikki radikaalit iskut eri puolilla maailmaa.”

Miksi esimerkiksi länsimaat eivät korjaa väärinkäsitystä?

”Vaikkapa Yhdysvallat korostaa mielellään sotapropagandassaan, kuinka tällainen globaali vaara on levinnyt kaikkialle. Myös USA on ollut tavallaan iloinen siitä, että al-Qaidan uskotaan toimivan aktiivisesti joka puolella.”

Kuva Jussi Nukari / LK.

Arktinen Banaani