Iranin lento-onnettomuudessa menehtyi myös judojoukkue

Ulkomaat 15.7.2009 13:52

Iranissa on tapahtunut viime vuosina useita vakavia lento-onnettomuuksia.

Iranilaiskoneen onnettomuus 15.7.2009Iranilaisen puolivirallisen opiskelijauutistoimisto ISNA:n julkaisemassa kuvassa ihmiset kulkevat lento-onnettomuuden turmapaikalla Jannatabadin kylässä Iranissa. Kuva Sina Shiri / AP / Lehtikuva

Iranilais-venäläisen Caspian Airlinesin neuvostovalmisteinen Tu-154-matkustajakone putosi keskiviikkona pellolle Jannatabin kylän lähelle, noin 120 kilometriä Teheranista luoteeseen.

Koneessa oli 153 matkustajaa ja 15 miehistön jäsentä, joiden kaikkien epäillään kuolleen. Kone oli matkalla Iranin pääkaupungista Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin. BBC:n mukaan koneessa oli lähinnä armenialaisia matkustajia.

Kone oli ehtinyt lentää vain 16 minuuttia, kun se putosi toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Koneen perä syttyi palamaan ilmassa, ja kone kierteli kuin se olisi etsinyt laskeutumispaikkaa ennen maahan rysähtämistään, silminnäkijä kertoi puoliviralliselle uutistoimisto ISNA:lle.

Kone tuhoutui täysin ja sen kappaleet levisivät laajalle maastoon. Putoamispaikalle syntyi syvä, savuava kraatteri, jossa näkyi metalliosia ja The New York Timesin mukaan ruumiinosia.

Koneen mustan laatikon etsinnät on aloitettu.

Samanlaiset koneet ennenkin onnettomuuksissa

Iranissa on sattunut viime vuosina useita vakavia vakavia lento-onnettomuuksia. Kolme iranilaisten käyttämää Tu-154-konetta on aiemmin tuhoutunut onnettomuuksissa, joissa on saanut surmansa 280 matkustajaa ja miehistön jäsentä, kertoo Helsingin Sanomat.

Maan siviilikoneista suuri osa on ikivanhoja.

Iran on syyttänyt lonnettomuuksista Yhdysvaltojen asettamia
pakotteita, joiden takia maa ei voi ostaa amerikkalaiskoneita tai koneita,
joissa on paljon amerikkalaisvalmisteisia osia. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Caspian Airlines ei ole kuitenkaan riippuvainen länsimaalaisista koneenosista, vaan yhtiö käyttää venäläistä lentokalustoa ja -tekniikkaa.

Onnettomuudessa menehtyi myös kahdeksan Iranin nuorten judojoukkueen jäsentä sekä heidän kaksi valmentajaansa ja yksi seurueen jäsen. Joukkueen oli tarkoitus harjoitella armenialaisen judojoukkueen kanssa ennen Unkarissa elokuussa pidettäviä kisoja.

Lisää aiheesta:

Uutistoimisto AP:n video turmasta

Juttuja onnettomuudesta eri puolilla internetiä

Lue aiemmin julkaistuja SK:n juttuja lento-onnettomuuksista

Lähteet: STT, AP, BBC, The New York Times, Helsingin Sanomat

[Kuvat:iran plane crash]

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.