Irak järjestäisi Isis-tuomioistuimen, jos saisi 10 miljardia euroa ennakkoa – mutta kuolemantuomioiden sallimista länsi ei niele

Hollanti on ryhtynyt edistämään neuvotteluja Irakin kanssa. Irak on asettanut liudan ehtoja, joihin länsimaat eivät ole suostuneet.
Ulkomaat 2.10.2019 07:30
Turvallisuusjoukkojen partio saattoi Isis-taistelijoiden vaimoina pidettyjä naisia al-Holin leirillä Syyriassa heinäkuussa 2019.
Turvallisuusjoukkojen partio saattoi Isis-taistelijoiden vaimoina pidettyjä naisia al-Holin leirillä Syyriassa heinäkuussa 2019. © Delil Souleiman/AFP/Lehtikuva

Alankomaat on ryhtynyt aktiivisesti edistämään ratkaisua siihen, mitä länsimaiden tulisi tehdä Irakin ja Syyrian vankileireillä oleville Isis-vangeille. Hollantilaisen NCR-uutissivuston mukaan maan ulkoministeri Stef Blok ja hänen irakilainen kollegansa Ali Alhakim järjestivät Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen yhteydessä noin kahdenkymmenen maan epävirallisen tapaamisen. New Yorkissa torstaina 26. syyskuuta 2019 pidetyssä kokouksessa tunnusteltiin mahdollisuuksia perustaa kansainvälisen tuomioistuin Irakiin.

Kokouslähteiden mukaan ulkoministeri- ja suurlähettilästapaamiseen osallistui useiden Euroopan maiden lisäksi myös Yhdysvallat.

Ruotsi on jo aikaisemmin ehdottanut, että Irakiin perustettaisiin kansainvälinen tuomioistuin Isis-taistelijoita varten. Mallia voitaisin ottaa Ruanda- ja Jugoslavia-tuomioistuimista.