Ilmastonmuutos herätti Kiinankin

Ulkomaat 20.8.2007 09:13

Kiina on hyvin tietoinen, että sen on teollistuttava luonnonvaroja säästäen, sanoo suurlähettiläs Ma Keqing. ”Olemme valmiita ottamaan oppia Suomesta.”suurlähettiläs Ma Keqing

Teksti Susan Heikkinen
Kuva Petri Kaipiainen
(SK 33/2007)

Ilmastonmuutos näkyy Kiinassa: kuivuus lisääntyy pohjoisessa ja tulvat etelässä, jäätikköjen sulaminen nopeutuu ja Pekingin hiekkamyrskyt pahentuvat. Se näkyy myös suurlähettiläs Ma Keqingin arjessa Kiinan suurlähetystössä Helsingin Kulosaaressa: ilmastoasioista on muodostunut yksi hänen päätehtävistään.

Kiina julkisti kesäkuussa ensimmäisen valtiollisen ilmasto-ohjelmansa. Viesti oli selvä: tärkeintä Kiinalle on talouskasvu, ja päävastuu ilmastonmuutoksen torjunnassa on, YK:n ilmastosopimuksen mukaisesti, kehittyneillä mailla. Vaikka suurvalta on nousemassa ennen pitkää maailman suurimmaksi taloudeksi, 1,3 miljardin väestömäärä pitää sen tilastoissa vielä kehitysmaana.

”Bruttokansantuote henkeä kohden ei vielä yllä sadan korkeimman joukkoon”, Ma Keqing huomauttaa. ”Kiinassa on paljon kehityseroja alueiden ja yhteiskuntaryhmien välillä, joten Kiinan on pakko asettaa talouden kehitys ja köyhyyden poistaminen maan ensisijaiseksi tehtäväksi.”

Maailman suurin kasvihuonekaasujen tuottaja Kiinasta tulee ehkä jo muutamassa vuodessa, mutta asukasta kohti laskettuna päästöt ovat vielä alle maailman keskitason.

”Kiina on hyvin tietoinen, ettei se saa kulkea enää perinteistä teollistumisen tietä, jolla energiankulutus ja päästöt ovat korkeat. On kuljettava luonnonvaroja säästävää ja ympäristöystävällistä, uudentyyppistä teollistumisen tietä”, Ma Keqing sanoo.

Ilmasto-ohjelmassaan Kiina ei sitoudu maakohtaiseen päästöjen vähentämiseen. ”Kiina on nyt kehitysvaiheessa, jossa kasvihuonekaasupäästöjen lisääntyminen on luonnollista ja loogista”, Ma sanoo. Hän muistuttaa myös, että esimerkiksi viime vuonna Kiina vei muihin maihin 25 miljoonaa tonnia terästä. Teräksen valmistuksen päästöt siis jäävät syntymättä tuontimaissa.

Kiinan ilmasto-ohjelma asettaa muita tavoitteita jo vuoteen 2010. Siihen mennessä metsäpinta-alaa halutaan kasvattaa vuoden 2005 noin 18 prosentista 20:een. Typpioksiduulipäästöjen kasvu halutaan pysäyttää. Uusiutuvan energian osuus halutaan nostaa 7 prosentista 10:een.