Hyvästi, demokratia

Ulkomaat 9.5.2007 08:30

Kremlin vallanpitäjät ovat päättäneet nitistää Venäjän hajanaisen opposition hyvissä ajoin ennen lähestyviä vaaleja.

Teksti Teppo Tiilikainen
(SK 18/2007)

Boris Jeltsinin hautajaiset palauttivat mieleen, kuinka paljon Venäjä on muuttunut hänen presidenttikautensa jälkeen. Venäjä on vaurastunut, mutta demokratia on kuollut ja kuopattu. Poliittinen taistelu on piilotettu kansan silmistä Kremlin hämäriin kabinetteihin.

Liike-elämä on tyytyväinen vakaisiin oloihin ja kansan enemmistö sanoo luottavansa presidentti Vladimir Putiniin. Mutta mistä kertoo se, että mellakkapoliisi käy pamput heiluen demokratiaa puolustavien ihmisten kimppuun Moskovassa ja Pietarissa? Toimittaja Anna Politkovskajan ja ex-vakooja Aleksandr Litvinenkon selvittämättömät murhat täydentävät ristiriitaista kuvaa.

Kremlissä väitetään, että mielenosoitusten taustalla on pieni ryhmä, jota rahoitetaan ulkomailta. Mutta on myös paljon uskottavampia mielipiteitä. Presidentti Putinin entinen talousneuvonantaja Andrei Illarionov arvioi hiljattain saksalaisen Der Spiegel -lehden haastattelussa, että turvallisuuspoliisi pyrkii nujertamaan pelottelukampanjalla opposition vastarinnan rippeetkin. Hänen mukaansa Venäjällä vallitsee pelon ilmapiiri.

”Tämä on erilaista kuin Stalinin, Hitlerin ja Maon harjoittama joukkoterrori. Meillä terrorikampanja kohdistuu yksittäisiin ihmisiin ja ryhmiin”, Illarionov toteaa.

Ylivoimainen Putin

Illarionovin arvostelu ei tietenkään hetkauta Putinia. Hän jatkaa entisellä tyylillään ja miksi ei jatkaisi, sillä mielipidemittausten mukaan lähes 80 prosenttia venäläisistä tukee hänen toimintaansa presidenttinä.

Tyytyväisyyden taustalla on kohonnut elintaso. Talous kasvaa raakaöljyn korkean hinnan ansiosta 6-7 prosentin vuosivauhtia ja nyt myös keskiluokka vaurastuu. Venäläiset ostavat autoja ja matkustelevat ulkomailla enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Putinin katsotaan tuoneen myös vakautta – hän on pystynyt pitämään Kremlin sisäisen valtataistelun kurissa ja pannut 1990-luvun yksityistämispelissä rikastuneet suurliikemiehet ruotuun.

Putinin asema on niin ylivoimainen, että monet poliitikot ehdottelevat hänelle vielä kolmatta kautta, vaikka maan perustuslaki kieltää sen. Toistaiseksi Putin on torjunut tarjoukset, vaikka mielipidemittausten mukaan jopa kaksi kolmasosaa kansalaisista toivoisi hänen jatkavan.

”Putinin suosiossa ei ole mitään ihmeellistä. Täytyy muistaa, että kansa rakasti aikoinaan myös Stalinia, Brezhneviä ja Mao Zedongia”, hymähtää tunnettu pietarilainen kansalaisoikeusaktivisti, entinen apulaiskaupunginjohtaja Aleksandr Vinnikov
.
Hän syyttää tilanteesta joukkotiedotusvälineitä ja poliitikkoja, jotka eivät uskalla asettaa presidentin toimintaa kyseenalaiseksi. ”Venäjällä on edelleen hyvin vähän ihmisiä, jotka taistelisivat kansalaisoikeuksien puolesta.”

Perustuslain mukaan Putinin on luovuttava vallasta ensi maaliskuussa pidettävien presidentinvaalien jälkeen. Hän haluaa, että vallanvaihto sujuu yllätyksittä ennakkoon laaditun käsikirjoituksen mukaan.

Se tarkoittaa, että hänen tilalleen nousee KGB-taustainen varapääministeri Sergei Ivanov, astetta vapaamielisempänä pidetty varapääministeri Dmitri Medvedev tai joku muu Kremlin sisäpiiriläinen.

Vinnikovin mukaan viime viikkojen tapahtumat kielivät valtataistelusta Kremlissä. Hallitsevan eliitin ryhmittymät – sotilaspiirit, turvallisuuspoliisi ja kaasujätti Gazpromin johtajat – taistelevat asemistaan.

”Venäjän eliitti on kerännyt viime vuosina valtavia omaisuuksia. Se pelkää, että seuraava presidentti puuttuu heidän etuihinsa”, Vinnikov sanoo.

Ulospäin valtataistelu näkyy kaikenlaiseen oppositiotoimintaan kohdistuvana vainona. Turvallisuuspoliisin otteet tuovat pahaenteisesti mieleen neuvostovuosien karkeat menetelmät.

Moskovan kaupunki on kieltänyt mielenosoitukset historiallisten rakennusten läheisyydessä, mikä sulkee oppositiolta käytännössä koko keskustan. Myös sisätiloissa järjestettäville tapahtumille on asetettu rajoituksia – poliisilla on oikeus hajottaa kaikki kokoukset, jos paikalla on enemmän ihmisiä kuin tuoleja.

”Kansalaiset on sysätty kylmästi sivuun, sillä Venäjän hallitseva eliitti ymmärtää vain voimakeinoja. Mutta eliitin eri ryhmienkään välillä ei ole minkäänlaista dialogia, vain Putin pystyy keskustelemaan kaikkien kanssa”, Vinnikov analysoi tilannetta.