Huumesota Brasilian slummeissa – kuvakooste

Ulkomaat 19.10.2009 09:46
Poliisi etsii aseita tai huumeita mieheltä Rio de Janeirossa Brasiliassa. Kuva FELIPE DANA / AP / Lehtikuva

Viikonloppuna ainakin 17 ihmistä kuoli huumejengien ja poliisin välisissä yhteenotoissa Rio de Janeirossa. Brasilian poliisi lähetti tuhansia poliiseja lisää Rio de Janeiron slummeihin, joissa käydään sotaa huumekauppiaita vastaan.

Brasilian viranomaiset vakuuttavat edelleen, että turvallisuus ei tule olemaan ongelma olympialaisissa vuonna 2016. Rio de Janeiro valittiin olympialaisten isäntäkaupungiksi vain pari viikkoa sitten.

Viikonlopun väkivaltaisuudet alkoivat, kun kilpaileva huumejengi yritti tunkeutua toisen jengin toimialueelle lauantaina. Siitä syntyi kiivas tulitaistelu. Samassa yhteydessä linja-autoja sytytettiin tuleen ja poliisihelikopteria ammuttiin.

Poliiseja kuljettanut helikopteri yritti tehdä hätälaskun jalkapallokentälle kuljettajan saatua osuman jalkaansa. Kopteri räjähti osuttuaan maahan. Kaksi poliisia kuoli ja muutama loukkaantui. Tämän jälkeen alkoi tulitaistelu poliisien ja huumejengien välillä.

Tilanne rauhoittui vasta sunnuntain puolella.

”Rio de Janeirolla on turvallisuusongelma. Me olemme tietoisia tästä ongelmasta”, sanoo kaupungin turvallisuuskysymyksistä vastaava Jose Mariano Beltrame.

Hänen mukaansa väkivalta rajoittui tietylle alueelle.

”Tämä ei ole koko Rio de Janeiroa koskeva ongelma”, sanoo Beltrame.

Hallitus on luvannut investoida turvallisuutta parantaviin hankkeisiin. Beltramen mukaan tarkoituksena ei ole pelkästään taistella vaan myös säilyttää rauha.

Katso lisää kuvia SK:n kuvaseinällä.

Lähde AP, BBC, HS.fi

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.