Huikeat kuvat Saturnuksen kuusta: Valkeuden huippu

Ulkomaat 6.11.2009 12:46
Kuvassa näkyy Saturnuksen kuun eli Enceladuksen pintaa.  Kuva AP / Lehtikuva

Saturnusta ja sen kuita tutkiva Nasan ja Esan yhteinen Cassini-luotain on ohilennollaan viime maanantaina napannut uusia kuvia Saturnuksen kuudenneksi suurimmasta kuusta Enceladuksesta. Noin 14 000 kilometrin korkeudesta otetuissa kuvissa näkyy selvästi Enceladuksen erilaisia pinnanmuotoja, kraattereita, tasankoja, railoja ja harjanteita.

Parissa sadassa pakkasasteessa kärvistelevän kuun pinta on jäinen ja heijastaa valoa poikkeuksellisen hyvin. Enceladus on itse asiassa koko Aurinkokuntamme ”valkoisin” taivaankappale, sillä sen albedo eli heijastuskyky on 0,99, mikä merkitsee sitä, että 99 prosenttia Enceladukselle tulevasta valosta heijastuu takaisin. Albedoon saattavat vaikuttaa pinnan muotojen ja laadun lisäksi mm. säteilyn aallonpituus ja tulokulma.

Uuden puhtaan lumen albedo Maan pinnalla jää parhaimmillaan noin 0,9:ään. Koko maapallon albedo on keskimäärin 0,39 ja oman keltaisen Kuumme vain 0,12.

Enceladuksen löysi 230 vuotta sitten saksalaissyntyinen amatööriastonomi William Hershel. Cassini on kuvannut sitä useasti aiemminkin ja havainnut kaasukehän, joka on tosin näkymättömän ohut. Tutkijat pitävät myös mahdollisena, että kuun pinta on sen verran lämmintä, että siellä voisi olla juoksevaa vettä.

Lisää kuvia Nasan sivuilla.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.