Hitlerin tappamista seuraavaksi filmaava Iron Sky-ohjaaja Timo Vuorensola: ”En aio tehdä natsielokuvia loppuelämääni”

Ulkomaat 23.5.2012 14:30

Timo Vuorensolan seuraavan elokuvan nimi on I Killed Adolf Hitler. Aiheena on aikamatkustaminen natsien valtaannousun estämiseksi – sekä suuri rakkaus. Se ei ole kolmiulotteinen, kuten suomalaismediassa on kerrottu.

Kalle Kinnunen tapasi Vuorensolan Cannesin elokuvajuhlilla, jossa elokuvasta tiedotettiin ensimmäistä kertaa.

Iron Sky -elokuvan näyttelijät Christopher Kirby, Stephanie Paul, ohjaaja Timo Vuorensola, sekä näyttelijät Peta Sergeant, Julia Dietze and actor Goetz Otto poseeraavat Berlinalessa helmikuussa 2012. Kuva Gero Breloer / AP / Lehtikuva.


I Killed Adolf Hitler. Mitä?

”Se perustuu norjalaisen Jason -nimisen sarjakuvataiteilijan [oik. John Arne Sæterøy] Eisner-palkittuun sarjakuvaromaaniin. Käsikirjoituksen laati amerikkalainen D.C. Walker.”

”Mulle lyötiin se käteen, ja se tuntui hemmetin hyvältä. Jenkeistä on tullut niin paskoja käsikirjoituksia – no, näinhän ohjaajatulokkaat aina kertovat, että se kama, mitä tarjotaan ei ole kovin hyvää. En ole kranttu, yritän pitää mielen avoimena. Mutta sieltä tarjotaan semmoista, mitä ei koskaan haluaisi itsekään nähdä.

Tuleeko susta kuuluisa suomalainen natsielokuvien ohjaaja Timo Vuorensola?

”Natsijuttuja, joo. Ei ole tarkoitus, että teen natsileffoja loppuelämän. Eikä ollut tarkoitus tehdä toista natsileffaa putkeen. Tätä on saanut selitellä nyt joka päivä kymmeniä kertoja. Mutta onhan esimerkiksi Spielbergkin tehnyt monia elokuvia, joissa on natseja.”

Mutta ei kahta putkeen.

”Totta. Onhan tätä tänään saanut selitellä, mutta mennään nyt hyvän tarinan ehdoilla.”

”Luettuani käsikirjoituksen annoin sen tuottaja Tero Kaukomaalle ja kysyin, että olenko mä väärässä – tämä tuntui hiton hyvältä. Tero oli samaa mieltä. Ja tämäkin tuli vähän eri kautta kuin normaalisti.”

Jasonin blogin mukaan aiesopimus tehtiin helmikuussa.

”Kyllä, Iron Sky oli vielä kesken. Nyt Cannesissa istuttiin alas yhteistuottajien kanssa, käytiin kaikki elementit läpi ja todettiin, että kaikilla on hyvä pää harteillaan.”

”Jasonia en ole tavannut. Hän on aika syrjäänvetäytyvä heppuli, asuu nyt kai Ranskassa.”

No, mitä elokuvassa tapahtuu?

”Tarina on yksinkertainen. Palkkatappajapariskunta lähetetään ajassa takaisin tappamaan Adolf Hitler. Koska tarkoitus on estää natsiliikkeen syntyminen, on katsottu tietty aika, jolloin se pitää tehdä: vuonna 1927, ennen kuin natsit ovat tulleet valtaan. Kuten arvata saattaa, kaikki menee niin mönkään kuin mahdollista. Adolf Hitler pääsee karkuun ja tulee aikakoneella nykyaikaan. Siitä tulee aikamoista takaa-ajoa.”

”Tämä ei ole sydämeltään komedia sillä tavalla kuin Iron Sky. Lakonista huumoria toki on. Toimintadraama kuulostaa ehkä hankalalta genreltä, mutta sen tyyppistä.”

”Tykästyin siihen, että kuvion alla on todella kaunis rakkaustarina: aikamatkustusta ja scifi-elementtejä on käytetty tavalla, jota en scifinörttinä muista nähneeni. Toisaalta totesin, että se on tarpeeksi eri tyyppinen kuin Iron Sky niin monella tapaa, että tällä on hyvä jatkaa.”

Mikä on elokuvan tuotannollinen koko?

”Maltillisesti Iron Skyta suurempi.” (Iron Skyn budjetti, 7,5 miljoonaa euroa, oli Suomen kaikkien aikojen suurin.)

”Iso haaste on yksi keskushenkilöistä. Adolf Hitler tehdään digitaalisena kasvorekonstruktiona. Sitä ei ole paljoa elokuvissa tehty, monesta syystä, mutta ennen kaikkea koska se on niin vaikeaa. Sitä varmasti tullaan näkemään paljon tulevaisuudessa.”

Missä sitä on käytetty?

”The Crow’ssa sitä hyödynnettiin jo 1994, kun pääosan Brandon Lee kuoli kuvausten kesken. Tässä ideana on mallintaa Hitlerin kasvot ja kasvoneleet – näyttelijä vetää ne, samaan tapaan kuin Andy Serkis näytteli Sormusten herroissa Klonkkua.”

Mieleen tulee myös Gladiaattori, jonka kuvausten kesken Oliver Reed kuoli, ja sijaisnäyttelijälle siirrettiin kasvonpiirteitä, ja Terminator: Pelastuksessa oli terminaattorille sijoitettu digitaalisesti Schwarzeneggerin kasvonpiirteitä.

Totta. Sehän ei ihan täysin toiminut. Mä tykkäsin kyllä siitä pienestä palasesta.

Terminatorissahan se toimi siksi, että kasvot eivät olleet välttämättä aivan samat kuin ensimmäisten Terminaattorien androideilla. Siinä olisi voinut tulla outo olo, että miksi tuolla on aidot Arskan kasvot, miksi hänellä ole isompi rooli.

”Meille anteeksi antaa se, että tämä on kolmikymppinen Hitler 1920-luvulta, ei se tutuin naama sota-ajalta. Mutta ambitio on, että se on mahdollisimman aito. Trollin (erikoistehostefirma, joka teki myös Iron Skyn tehosteet nimellä Energia) jengi tekee nyt sattumalta toista projektia, jossa on kuuluisan tyypin naama käytössä, eli tutkimustyötä tehdään koko ajan.”

Digi-Hitleristä tulee varmaan elokuvan kallein näyttelijä?

”Aivan varmasti. Hinta tulee olemaan kova. Mutta tämä tekniikka on todella mielenkiintoista ja on kehittynyt paljon. Viimeisestä todella isoon rooliin käytetystä kasvorekonstruktiohahmosta eli Klonkustakin on kymmenen vuotta.”

”Nyt tarkoitus on tehdä täysin oikean ihmisen näköinen CGI-luomus.”

Kun teidän Hitlerinne on valmis – mieti mitä Hollywood-studiot ovat valmiita maksamaan Hitlerin värväämisestä elokuviin.

”Heh, sillä tehdään kunnolla rahaa!” (nauraa)

”Aikataulu on tiivis. Kuvataan vuoden päästä ja valmista pitäisi olla kahden vuoden päästä – toivottavasti. Kaikki voi tietysti mennä pieleen.”

”Elokuva on Cannesissa tehtyjen sopimusten mukaan nyt suomalais-brittiläis-saksalainen yhteistyö.”

Screenin mukaan Udo Kier olisi mukana.

”Se oli Screenin ihan oma toimittajan päätelmä: hän kysyi, tekisinkö uudelleen yhteistyötä Udon kanssa. Sanoin totta kai, ja että olemme jostain projekteista puhuneet. Ei tästä ole mitään sovittu.”

”Toinen mokani oli Hesarin juttu, jossa sanotaan että elokuvasta tulisi kolmiulotteinen. En ollut tarpeeksi selkeä sanoissani. Tarkoitin, että Hitler-hahmo toteutetaan kolmiulotteisena animaationa, joka ei tarkoita, että elokuva kuvattaisiin kolmiulotteiseksi eli stereoskooppiseksi.”

”Perään eräs toimittaja soitti ja alkoi kysellä Iron Skyn jatko-osasta, jossa tapetaan Hitleriä. Nyt alkavat elokuvat mennä sekaisin.”

Niin, Iron Skylle tulee jatko-osa ja esiosaksi kolmiosainen tv-sarja…

”Ne ovat suunnitteilla. Käsikirjoitusten kanssa päässään eteenpäin aikaisintaan loppuvuodesta. Jos stoori alkaa näyttää hyvältä, voidaan edetä siitä nopeastikin. Mutta aikatauluakaan ei vielä ole.”

Mitä tiedät Iron Skyn brittilevityksestä, josta tiiminne on melskannut verkossa? Iso-Britanniassahan leffan piti paikallisen levittäjän päätöksestä päästä vain yhdeksi päiväksi elokuvateattereihin.

”Näin piti olla. Tuo ainoaksi sanottu teatteriesityspäivä oli tämän viikon keskiviikko. Ajattelin, että aivan samahan se on, kuinka paljon me haukumme sitä julkaisustrategiaa, koska levitysyhtiö Revolverille any publicity is good publicity.”

”Nyt on tullut tieto, että fanien mekkalan ansiosta Iron Sky tulee sielläkin kunnon elokuvateatterilevitykseen.”

Mitä kuuluu Iron Skyn USA:n ja Japanin levitykselle?

”Vielä ei ole ensi-iltapäiviä, mutta niistä on puhuttu. Japanilaiset kysyivät minulta, mitä animeja olen katsonut, mihin kaupunkeihin haluaisin promootiokiertueella ja käytänkö Maccia. Ne olivat aivan innostuneita kun kerroin, että tunnen kohtuullisen paljon animea.”

”Ei mistään muualta tällaisia kysytä. Siellä on ihan erilainen lähestymistapa julkaisemiseen, ja se on hieno juttu. Iron Skyn teatterilevitystä siivittämään tehdään Japanissa myös kirja. Ensi-ilta siellä on syksyllä.”

Japanilaisten maku on käsittääkseni arvaamaton.

”Joo, ei kannata innostua liikaa. Iron Sky voi toimia siellä, tai sitten ei. Mutta on jännittävää pistää leffaa pihalle ja nähdä, miten se toimii jossain paikassa ja miten taas jossain toisessa. Australiassa Iron Sky sai ehkä suhteessa parhaat arviot, muttei vetänyt katsojia niin hyvin kuin monissa muissa maissa. Ruotsin menestys yllätti, siellä on 60 000 katsojaa.”

Yhteensä Iron Skylla on kohta miljoona katsojaa.

”Suomelle odotimme jotain 150 000 katsojaan asti, nyt näyttää tulevan lähes 200 000. Saksassa 500 000 menee rikki kohta.”

Iron Sky -jatko-osien lisäksi Blind Spotilla on tekeillä myös projekti nimeltä Deus X. Kerrotko jotain siitä?

”Lisäksi on tosiaan suunnitteilla Deus X -tieteistelevisiosarja, joka on mulle iso juttu. Deus X:ssä ollaan vuodessa 2245, ja ihmiset taistelevat Taivaaksi väitetyn planeetan hallitsemisesta.”

Iron Skyn tuotantoyhtiöllä Blind Spotilla on tulossa aika monta genre-juttua, scifiä ja fantasiaa. (Ensin valmistuu kuitenkin Aku Louhimiehen filmatisointi romaanista Elävien kirjoissa. Sen ensi-ilta on helmikuussa 2013.)

Tässä julkistettiin aikamoinen määrä, mutta mikäs siinä kun kerran Cannesissa ollaan. Mutta I Killed Adolf Hitler ja AJ Annilan ihmissusielokuva Human ovat putkessa ja järkevässä aikataulussa, niin varmaa kuin tällä alalla mikään varmaa on.

Kerroit Facebookissa, että sinulle oli vasta tänään keskiviikkona paljastunut firmallanne olevan ”Timo sählää maailmalla” -niminen tili kuluja varten. Sähläätkö paljon maailmalla?

”Ei, enemmänkin se tarkoittaa reissujani pitkin maailmaa, seminaareja, festivaaleja ja sen sellaista – nimi vaan on tuommoinen vähän eläväisempi.”