Historiankirjat netissä: Lue Isaac Newtonin muistelmat alkuperäisessä asussaan

Ulkomaat 18.1.2010 14:45
Royal Societyn kirjastovirkailija Keith Moore esittelee Sir Isaac Newton muistelmia, jotka William Stukeley julkaisi  vuonna 1752. Teoksen voi nyt lukea alkuperäisessä asussaan internetissä. Kuva Lucy Young / AP / Lehtikuva

Yli kolmesataa vuotta sitten Sir Isaac Newton tuli keksineeksi painovoiman käsitteen. Tunnettu kuvaus puusta putoavasta omenasta päätyi Newtonin elämäkertaan, jonka William Stukeley kirjoitti ystävänsä Newtonin kuoleman jälkeen.

Newtonin ja omenan kohtaaminen on yksi tieteen maineikkaimpia anekdootteja. Britannian Royal Society julkaisi gravitaatiotarinan sisältävän elämäkerran tänään internetissä.

Royal Societyn kirjastovirkailija Keith Moore kertoo, että kertomus omenasta on pysynyt suosittuna sen monien taustamerkitysten vuoksi. Omena ei muistuta pelkästään tieteellisestä teoriasta – se pitää sisällään viittauksen sekä aurinkokunnasta että Aatamista ja Eevasta.

”Newton oli hyvin uskonnollinen mies, ja hänestä vertauskuvallisuus oli hyvin osuvaa”, Moore kertoo.

Kuuluisa omena putosi puusta 1660-luvun puolivälissä, kun Newton vietti aikaa perheensä kotitilalla Pohjois-Englannissa. Stukeley kirjoittaa muistelmissaan Newtonin valottaneen omenan osuutta gravitaatioteorian syntyyn vuonna 1726, kun he joivat teetä ”jokusen omenapuun katveessa”.

Nyt Stukeleyn kirjoitukset ovat luettavissa Royal Societyn verkkosivuilla alkuperäisessä muodossaan. Tarjolla on myös muita dokumentteja, kuten kirjailija Henry Jamesin piirroksia.

Lukijat voivat lehteillä teoksia samalla ohjelmalla, jota käytetään Britannian kirjastossa esimerkiksi Leonardo da Vincin piirrosten ja Jane Austenin varhaisten töiden selailuun.

Royal Society on vuonna 1660 perustettu tiedeakatemia, joka juhlii 350-vuotista taivaltaan julkaisemalla vuoden mittaan yli 60 tärkeintä tieteellistä dokumenttia internetissä.

Lähde The Canadian Press