Hirmumyrsky Gustav on jo nimetty ”kaikkien myrskyjen äidiksi”

Ulkomaat 31.8.2008 19:14

Kuubassa Gustav repi irti kattoja, katkoi sähköjä ja aiheutti tulvia. Louisianassa Yhdysvalloissa kaksi miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan ”uuden Katrinan” tieltä. Vielä ei tiedetä, millä voimalla se iskeytyy rannikolle.Gustav Kuubassa 310808

Kuubalaisnainen etsii omaisuuttaan hurrikaani Gustavin jäljiltä Paso Realissa 31. elokuuta 2008.

Gustav-hurrikaanin rankkasateet ja tuulet ovat alkaneet piiskata Yhdysvaltain etelärannikkoa.

Yli kaksi miljoona ihmistä pakeni sunnuntaina kodeistaan Louisianan osavaltiossa, kun hirmumyrsky Gustav lähestyi Yhdysvaltain rannikkoa. New Orleansin pormestari Ray Nagin määräsi asukkaat pakenemaan kaupungista ”kaikkien myrskyjen äitiä”.

Gustav riepotti sunnuntain vastaisena yönä Kuubaa nelosluokan hurrikaanina ja aiheutti mittavia tuhoja. Tämän jälkeen se heikkeni hieman ja oli sunnuntaina Meksikonlahdella matkalla kohti Louisianan rannikkoa kolmosluokan hirmumyrskynä.

Hurrikaanikeskus arvioi, ettei myrsky välttämättä voimistukaan nelosluokan hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla. Myös kolmosluokan hurrikaani voi runnella pahoin New Orleansin valleja.

Myrskyn ennustetaan iskeytyvän New Orleansin länsipuolelle maanantain aikana. Hurrikaanin odotetaan iskevän Yhdysvaltain rannikolle illalla Suomen aikaa.

Viranomaisten mukaan New Orleansiin on jäänyt noin 10 000 ihmistä.

Tuhannet talot
vailla kattoa Kuubassa

Kuubassa Gustav tuhosi rakennuksia, aiheutti tulvia ja runteli banaaniplantaaseja. Pääkaupunki Havanna ja koko Kuuban länsiosa olivat vailla sähköä. Kuolemantapauksista ei tullut tietoja ainakaan heti, mutta loukkaantuneita oli tiettävästi lukuisia.

Myrskyä kuvattiin pahimmaksi Kuubassa 50 vuoteen.

Kuuban läntisimmässä Pinar del Rion maakunnassa tuhannet rakennukset olivat myrskyn jäljiltä vailla kattoa. Myös Kuuban edustalla olevalla Isla de la Juventud -saarella tuhot olivat suuret. Talot olivat tulvavesien vallassa ja tiet pyyhkiytyneet pois.

”Tämä on täydellinen tuho, aivan ainutlaatuista. Emme koskaan ole nähneet tällaista tuhoa saarella”, paikallinen asukas kertoi Kuuban televisiossa.

Viranomaiset evakuoivat Kuubassa noin 300000 ihmistä turvallisemmille seuduille yli 80 ihmistä Karibialla surmanneen myrskyn tieltä.

Öljyntuotanto pysähtyi,
republikaanien kokous lykkääntyy

Öljyntuotanto Meksikonlahdella on lähes täysin pysähdyksissä hirmumyrsky Gustavin pyyhältäessä kohden Yhdysvaltain rannikkoa. Suurin osa tuotantolautoista on lisäksi evakuoitu, kertoo Yhdysvaltain sisäministeriö.

Myös maakaasutuotantoa Meksikonlahdella on vähennetty.

Republikaanisen puolueen presidenttiehdokas John McCain on Gustavin takia peruuttanut suurimman osan puoluekokouksen ensimmäisen päivän ohjelmasta.

Jo sitä ennen presidentti George W. Bush oli päättänyt jättää kokouksen väliin ja seurata myrskyn etenemistä Texasissa.

Puoluekokouksen on määrä alkaa tänään Minnesotassa.

Oman onnensa
nojassa

New Orleansista ulos johtavat tiet ruuhkautuivat sunnuntaina, kun tuhannet ihmiset pakenivat kaupungista pormestari Naginin synkeän varoituksen jälkeen. Satoja busseja ja junavuoroja oli tarjolla niille, jotka eivät päässeet lähtemään omin neuvoin.

”Tämä on kaikkien myrskyjen äiti. Myrsky on erittäin voimakas ja voimistuu päivä päivältä. Emme välttämättä ole koskaan nähneet mitään tällaista”, pormestari sanoi. Hän kutsui Gustavia myös vuosisadan myrskyksi.

Jokainen kaupunkiin jäävä on Naginin mukaan oman onnensa nojassa.

”Pitäkää huoli siitä että teillä on kirves, koska te raivaatte vielä tietänne kotinne katolle missä huomaatte olevanne veden ympäröimänä.”

Katrinan tuhoilta kolme vuotta sitten lähes säästyneessä kaupunginosassa Trinity Cazzola laudoitti ravintolansa ikkunoita.

”Olin täällä Katrinan aikaan ja aioin jäädä nytkin, mutta tämä näyttää todella pahalta ja päätinkin lähteä”, Hondurasista kotoisin oleva Cazzola sanoi.

”Tuuli tuntuu olevan voimakkaampi tällä kertaa, ja pelkään sen repivän katon irti.”

Viranomaisten mukaan kaupunkia suojaavat vallit ovat nyt kolmen vuoden takaista vahvempia, mutta niissä on yhä heikot kohtansa. Tuolloin kolme neljäsosaa kaupungista joutui tulvavesien valtaan.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen edustaja arvioi BBC:lle, että Nagin saattoi hieman liioitella Gustavin voimaa. Hänen mukaansa ainakaan vielä se ei näytä olevan uusi Katrina, mutta siitä huolimatta se on merkittävä uhka.

Teksti
STT-AFP-Reuters
STT-AFP
SK netin toimitus

Kuva
Javier Galeano / AP / Lehtikuva

Lisää aiheesta
World Meteorological Organization