Hillary Clinton tapasi Venäjän ulkoministerin: toiveikkuutta paremmista suhteista

Ulkomaat 6.3.2009 19:56

Ulkoministeri Hillary Clinton on ojentanut Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville leikkisästi punaisen jälleenkäynnistysnappulan, jolla hän halusi viestiä Yhdysvaltain haluavan uusia, lämpimämpiä suhteita Venäjään. Ulkoministerit tapasivat perjantai-iltana Genevessä

Clintonin mukaan tavoitteena on sopia muun muassa uudesta Start-sopimuksesta. Nykyinen aseiden määrää rajoittava sopimus umpeutuu joulukuussa.

”Sopuun yritetään päästä vuoden loppuun mennessä. Tämä on hallitustemme tärkeimpiä päämääriä”, Clinton vakuutti.

Lavrov sanoi puolestaan uskovansa, että Venäjä pääsee pian yhteisymmärrykseen Yhdysvaltain kanssa suhtautumisesta Iraniin. Yhdysvallat on perustellut kiisteltyä ohjuskilpihankettaan Iranin ydinohjelman uhalla.

Kaasukiista esille

Toiveikkaista tunnelmista huolimatta Clinton muistutti tapaamisen alla, että erimielisyyksiä on edelleen. Näistä hän nosti tärkeimmiksi Naton laajentumisen ja Venäjän suhteet naapurimaihinsa.

”Me emme aio tunnustaa Georgiasta irtautuneita alueita, emmekä tunnusta Venäjän vaikutusvaltaa tai sen jonkinlaista veto-oikeutta määrätä, kuka saa liittyä EU:hun tai Natoon”, Clinton sanoi BBC:n haastattelussa.

Hän sanoi Yhdysvaltain olevan erityisen huolestunut siitä, että energiaa käytetään uhkailun välineenä. Tällä hän viittasi Venäjän taannoiseen päätökseen katkaista Ukrainan kautta kulkevat kaasuntoimitukset länteen sopimusriitojen vuoksi.

Clinton arvosteli Bushia

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet kylmenivät huomattavasti Yhdysvaltain edellisen hallinnon aikana. Clinton suhtautuu arvostelevasti presidentti George W. Bushin Venäjän-politiikkaan.

”Edellisen hallinnon lähestymistapa Venäjää kohtaan oli varsin riidanhaluista. On oikeutettua kysyä, kuinka paljon se vaikutti Venäjän käyttäytymiseen”, hän pohti.

Kamppailua ohjuskilvestä ja Iranista

Kipinöintiä aiheuttivat erityisesti Yhdysvaltain suunnitelma sijoittaa ohjuskilpensä osia Eurooppaan sekä suhtautuminen Iranin ydinohjelmaan.

Venäjä on vastustanut voimakkaasti ohjuspuolustusjärjestelmän osien sijoittamista Puolaan ja Tshekkiin, sillä se katsoo kilven uhkaavan omaa turvallisuuttaan.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan Yhdysvallat voi hidastaa hankkeen toteuttamista, jos Venäjä auttaa estämään Irania valmistamasta ydinaseita.

Venäjä puolestaan haluaa pitää nämä kaksi asiaa erillään.

Teksti STT-Reuters-DPA

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.