Hiiriemokin rauhoittaa poikasen kantamalla

Moni pikkulapsen äiti ja isä on huomannut, että sylissä rauhoittunut vauva alkaa itkeä uudestaan heti, kun hän joutuu sylistä pois. Current Biology -lehdessä julkaistun japanilaistutkimuksen mukaan kyse on nisäkkäille tyypillisestä emon ja poikasen vuorovaikutuksen säätelystä, joka on säilynyt evoluutiossa kymmeniä miljoonia vuosia.

RIKEN-aivotutkimuskeskuksen tutkija Kumi Kuroda huomasi siivotessaan laboratorionsa hiirihäkkejä, että nostamalla hiirenpoikasia tarttumalla niihin varovasti selän ihosta samaan tapaan kuin niiden emot tekevät, ne lakkasivat rimpuilemasta ja rauhoittuivat. Reaktio muistutti Kurodan mukaan vauvojen rauhoittumista äitinsä sylissä.

Kuroda havaitsi, että vauvojen sydämen lyöntitiheys laski välittömästi, kun ne pääsivät äitinsä kannettaviksi. Kun kuroda löysi tarpeeksi pieniä elektrodeja hiirtenpoikasten sydänsähkökäyrän mittaamiseen, Kurodan tutkimusryhmä pystyi osoittamaan, että ihmisiltä tuttu fysiologinen reaktio toimii myös hiirillä.

Kurodan mukaan havainnot hiirillä osoittavat, että vauvat eivät pyri kontrolloimaan vanhempiaan aloittamalla itkemisen uudestaan, kuten joissakin kasvatusoppaissa väitetään, vaan kyse on pienten lasten luonnollisesta fysiologisesta piirteestä.