Herman Simm: Viron ”James Bond” vuosi kuin seula

Ulkomaat 25.2.2009 17:55

Viron vakoiluskandaalissa annettiin harvinaisen kova tuomio maanpetoksesta, 12,5 vuotta vankilaa Herman Simmille, joka tunnusti luovuttaneensa dokumentteja jo vuodesta 1995 oletettavasti Venäjän ulkoiselle tiedustelupalvelulle SVR:lle. Kaikkiaan yli 2000 luovutetun dokumentin joukossa oli parisenkymmentä salaiseksi määriteltyä paperia.Tallinnaa 1997. Kuva Jaakko Avikainen / Lehtikuva

Tallinnaa 1992. (Kuva Jaakko Avikainen / Lehtikuva)

Virolainen korkea-arvoinen valtion virkamies, Herman Simm, 61, ryhtyi Viron suojelupoliisin päällikkö Raivo Aegin mukaan maanpetokselliseksi luokiteltavaan toimintaan monien syiden summana.

”Niitä olivat henkilökohtainen pettymys, turhamaisuus, rahan ahneus ja arvostuksen tavoittelu”, Aeg sanoi tiedotustilaisuudessa.

Simmillä ei ole ollut KGB-uraa, mutta hän oli toiminut jo neuvostoaikana KGB:n luottohenkilönä. Suojelupoliisin mukaan Simmin oli sen takia helppo ryhtyä yhteistyöhön Venäjän tiedustelupalvelu SVR:n kanssa.

Tiedotustilaisuudessa näytetyllä videolla Simm tunnustaa työskennelleensä ulkomaisen tiedustelupalvelun hyväksi.

”Ilmeisesti SVR, joskaan minulla ei ole asiasta yhtäkään dokumenttia”, Simm vastaa kuulustelijan kysymykseen, minkä valtion hyväksi hän teki työtä.

”Se on Venäjän ulkoinen tiedustelupalvelu”, Simm jatkoi.

Luovutukset
ulkomailla

Suojelupoliisin mukaan Simm ryhtyi vakoilupuuhiin sen jälkeen, kun hänet oli irtisanottu poliisipäällikön tehtävistä vuonna 1995. Tuolloin sisäministerinä ollut Edgar Savisaar perusteli irtisanomista sillä, että Simm ei kyennyt päätöksen tekoon.

Simm oli sekä sisä- että puolustusministeriössä tehtävissä, joissa hänellä oli likipääsy salaisiksi määriteltyihin dokumentteihin. Syyttäjän mukaan Simmillä oli vuoden 1995 marraskuusta vuoden 2008 toukokuuhun saakka pääsy puolustusministeriön ja Viron ulkoisen vakoilun salaisiksi määriteltyihin tietoihin.

Luovutettujen tietojen joukossa on vähintään neljä rajoitetusti salaista, yksi luottamuksellinen ja 19 salainen- leimalla varustettua dokumenttia.

Simm luovutti dokumentit 15 eri maassa työ- ja lomamatkojensa yhteydessä kahdelle venäläiselle agentille, Valeri Zentsoville ja Portugalin passilla liikkuneelle Antonio de Jesus Amurett Grafille, joka todellisuudessa on Sergei Jakovlev. Asian tekee kummalliseksi se, että Jakovlev on kansainvälisesti etsintäkuulutettu myös Venäjällä.

Valtaosa luovutetuista dokumenteista, joita oli yli 2000, oli puolustusministeriön sisäisiä tiedotteita. Syytteen mukaan Simm keräsi venäläisille tietoja myös virolaisista yksityishenkilöistä, joita voisi käyttää vakoilijoina.

Simm sai venäläisiltä syyttäjän mukaan 1,3 miljoonaa kruunua eli noin 83000 euroa vaivan palkkaa, joka häneltä tuomion yhteydessä määrättiin takavarikoitavaksi.

Mielipuuhana
vakoilutarinat

Kun epäilykset Simmin maanpetoksellisesta toiminnasta viime syksynä tulivat julki, Virossa heräsi suuri epäusko. Kolumnisti Ahto Lobjakas kirjoitti tuolloin, etteivät suuret maat usko pienille maille salaisuuksia.

Samanaikaisesti lehdissä kerrottiin, miten Simmillä oli lähes vainoharhoja. Hän näki vakoilijoita kaikkialla. Häntä siirrettiin viroista pois lähinnä sen takia, että häntä pidettiin saamattomana. Eräs hänen työtoverinsa totesi Simmin kärsineen ulkomailla työmatkoilla siitä, ettei hän puhunut englantia. Simm istui Nato-kokoukset mieluummin hotellihuoneessaan televisiota katsellen ja kyseli kokousten päätyttyä, mistä kokouksissa puhuttiin.

Vakoilupiireissä ei ole kovin tavallista, että agentti paljastetaan. Yleensä agenttien kanssa käydään kauppaa, heitä vaihdetaan ja tarjotaan vastavakoilulle. Simmin palvelut vakoilijana eivät ilmeisesti olleet kovin haluttuja.

Simmin tapauksessa epäilyt vakoilusta tulivat Viron ulkopuolelta, oletettavasti jostakin Nato-maasta. Se on saanut virolaiset epäilemään, että Venäjän tiedustelu käytti naiivia ja vakoilutarinoista nauttivaa Simmiä vain kompromentoidakseen Viron sen yhteistyökumppanien silmissä. Simm olisi siten langennut ansaan.

Tosin ulkomailta niin Englannista, Saksasta kuin Norjasta on esitetty huolta siitä, että niidenkin salaisuuksia olisi saattanut vuotaa Simmin kautta.

Suljetut ovet
ja sopimus

Oikeudenkäynnin salaisuus ja päätöksen nopeus on herättänyt hämmennystä Virossa. Harjun maaoikeus määräsi Herman Simmille 12,5 vuoden vankeustuomion maanpetoksesta, ja hän joutuu korvaamaan 1,3 miljoonaa euroa aiheuttamaansa vahinkoa.

Simmin on väitetty paljastaneen tiettyjen laitteiden salauskoodeja, ja laitteet joudutaan Virossa vaihtamaan.

Aiheutettu vahinko vaikuttaa niin pieneltä ”suuren vakoilijan” tekemäksi, että syyttäjä on jo kiirehtinyt selittämään, ettei pieni vahingonkorvaus tarkoita vähäistä vakoilua.

Oikeutta käytiin suljetuin ovin ja sopimusmenettelyllä, mikä on herättänyt ihmetystä, koska kyseessä on laatuaan ensimmäinen maanpetosoikeudenkäynti Virossa. Oikeudenkäynnin dokumentit määrättiin salaisiksi eri pituisiksi ajoiksi, jopa 50 vuodeksi.

Samalla Simmin vaimo, Heete Simm, vapautettiin kaikista syytteistä. Hän jatkaa sisäministeriössä töitään kuten ennenkin. Hänen puolustusasianajajansa Sven Sillar, joka on muuten Viron KGB:n viimeisen johtaja Rein Sillarin poika, suhtautui asiakkaansa aviomiehen Herman Simmin tuomioon epäuskolla. Hänen mielestään seikka, että Herman Simm olisi ollut valmis hyväksymään maksimirangaistuksen, 15 vuotta, viittaa miehen psyykkiseen romahdukseen.

Poliittinen
vastuu

Virossa on kyselty, kuinka henkilö, jonka ominaisuudet ovat niin ristiriidassa luottamusta edellyttäviin tehtäviin, on voinut edetä estoitta salaisuuksien pariin virkakoneistossa. Toistaiseksi keskustelua poliittisen vastuun otosta puolustusministerin osalta ei ole käyty.

Virossa on ollut vakoiluskandaaleja ennenkin. Englannin sotilastiedustelu hylkäsi virolaiset yhteistyökumppanit Afganistanissa, koska virolaiset eivät osanneet riittävästi paikallisia kieliä.

Ulkoministeri Kristina Ojuland joutui eroamaan vuonna 2005, kun ulkoministeriöstä oli hävinnyt lähes sata salaista paperia. Puolustusministeri Margus Hanson puolestaan joutui eroamaan vuonna 2004, kun hänen salaisia papereita sisältänyt salkkunsa varastettiin.

Teksti Leena Hietanen, Tallinna

Lähteet:
Kohus mõistis Herman Simmi 12 ja pooleks aastaks vangi (Postimees 25.2.2009)
Uurijate versioon: miks Herman Simm riiki reetis? (Postimees 25.2.2009)
Herman Simm edastas üle 2000 salajase dokumendi (Eesti Päevaleht 25.2.2009)

Lisää aiheesta

Wikipedia (engl.)

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.