Hämäriä laajakaista- ja katuvalohankkeita – Unkarista EU-rahan ahkerin väärinkäyttäjä, Ville Itälä matkustaa selvittämään

Numerot eivät aina kerro koko totuutta, huomauttaa petostorjuntaviraston johtaja Ville Itälä.
Ulkomaat 11.9.2019 15:00
Unkarin korkeinta syyttäjäviranomaista on arvosteltu siitä, että hän antaa pääministeri Viktor Orbánia (kuvassa) lähellä olevien tehdä, mitä haluavat. © Attila Kisbenedek / AFP / Lehtikuva

Unkari on ottanut kärkipaikan EU-tukien väärinkäyttäjänä. Unkarista on löytynyt myös enemmän tukirahoihin liittyviä sääntörikkomuksia kuin mistään muusta unionin jäsenmaasta.

Tiedot käyvät ilmi Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tuoreesta raportista, joka kertoo synkkää tarinaa erityisesti Unkarin mutta myös muiden itäisen Euroopan maiden sekä Kreikan tavasta käyttää EU:n kehittämistukia.

OLAF pyytänyt Unkaria palauttamaan vuosina 2014–2018 maksetuista tukirahoista lähes neljä prosenttia. Prosentuaalinen osuus on suurin koko EU:ssa.

Toisella sijalla on Slovakia, jolta peritään takaisin runsasta kahta prosenttia tuista. EU-maiden keskiarvo on 0,45 prosenttia.

Petosepäilyjä oli lukumääräisesti eniten Romaniassa, kaikkiaan 66 tapausta, mutta OLAF on perännyt Romanialta vain 0,4 prosenttia myönnetyistä rahoista takaisin.

OLAF on EU-komission alainen virasto. Sillä ei ole toimivaltaa nostaa syytteitä, eikä jäsenmailla ole velvoitetta toimia viraston suositusten mukaisesti. Virastoa on johtanut elokuusta 2018 alkaen kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ville Itälä.

 

Pelkästään viime vuonna OLAF tutki Unkarissa kaikkiaan yhdeksää tukirahojen petosepäilyä, ja kehotti Unkarin viranomaisia selvittämään tapaukset. Puolassa ja Kreikassa tutkittavia tapauksia oli kahdeksan, Tšekissä, Bulgariassa sekä Romaniassa neljä kussakin.

Unkarin hallituksesta riippumaton Index-uutissivusto kertoo muun muassa tapauksesta, jossa kaksi unkarilaisyritystä sai 12 miljoonan euron tuet laajakaistaverkkojen kehittämisprojekteihin maaseudulle.

Kumpikin yritys teetätti työt samalla aliurakoitsijalla, joka taas jakoi töitä edelleen muille yrityksille. Tällä tavalla rakentui aliurakoitsijoiden verkko, jonka kautta lähes puolet alkuperäisistä tuista ohjattiin toiselle tuen saaneista yrityksistä.

OLAF suositteli Unkarin viranomaisia tutkimaan tätäkin vyyhteä. Se ehdotti myös, että EU-komissio perisi takaisin 3,6 miljoonaa euroa, jonka suuruiseksi virasto oli arvioinut rahojen väärinkäytöstä syntyneen vahingon.

Index-uutissivuston mukaan Unkarin ongelma on se, etteivät OLAF:n suositukset johda Unkarissa välttämättä minkään. Vuosina 2012–2018 viraston ehdottamasta 40 tapauksesta vain puolet tutkittiin ja syytteitä nostettiin yhdeksän.

Index on Unkarin hallituksesta riippumaton uutisportaali.

Unkarin korkeinta syyttäjäviranomaista Péter Poltia on jo vuosia arvosteltu  siitä, että hän tarttuu tomerasti opposition väärinkäytösepäilyihin, mutta antaa pääministeri Viktor Orbánia lähellä olevien tehdä, mitä haluavat.

Polt johti Unkarin syyttäjävirastoa vuodet 2000–2006, ja hänet valittiin uudelleen virkaansa Orbánin nykyisen valtakauden alussa 2010. Polt kuuluu Orbánin lähipiiriin.

Eniten julkisuudessa ollut tapaus koskee Orbánin vävyn István Tiborczin aiemmin omistamaa katuvalaistusfirmaa, jonka EU-tukien käyttöä OLAF on yrittänyt saada Unkarin viranomaiset penkomaan. OLAF:lla on näyttöä, että Tiborczin valaistusprojektit olisivat olleet ylihintaisia.

Vuoden 2018 marraskuussa poliisi tiedotti, että tapauksen käsittely on lopetettu, koska mitään lainvastaista ei löytynyt.

Elokuun lopussa Péter Poltin vaimo Marianna Palásthy-Polt nimitettiin hallituksen tarkastusviraston (KEHI) apulaisjohtajaksi valvomaan valtion talouspolitiikkaa.

Myös Unkarin kansallisen oikeusviraston (OBH) johtaja Tünde Handó on päähallituspuolueen Fideszin ydintä ja Orbánin lähipiiriä. Handón vallankäyttöä, esimerkiksi tuomarinimityksiä on arvostellut muun muassa Unkarin tuomarien neuvosto, joka alkukesästä vaati Handón erottamista.

Unkari ei ole ainoa maa, jossa OLAF:n suositukset ovat jääneet suosituksiksi, varsinkin, jos ne koskevat valtaeliittiä.

Esimerkiksi Tšekissä syyttäjä luopui pääministeri Andrej Babišia koskevasta rikosepäilystä. Häntä on epäilty EU-tukien väärinkäytöstä. Syyttäjä kertoi asiasta 2. syyskuuta Babišin täyttäessä 65 vuotta.

 

Euronewsin mukaan Ville Itälä aikoo matkustaa Unkariin selvittämään, mitä hänen johtamansa viraston tilastojen takaa löytyy.

”Numerothan eivät aina kerro koko totuutta”, Itälä sanoo. ”Haluaisin keskustella oikeuslaitoksen ja poliisijohdon kanssa siitä, mitä taustalla voisi olla. Ja jos ongelmia on, meidän tulisi löytää niihin ratkaisu yhdessä.”

Europarlamentaarikko Tamás Deutchin mukaan Unkarin kärkipaikkaa OLAF:n mustalla listalla on maan edellisten sosialistihallitusten syytä. Deutch edustaa Orbánin johtamaa konservatiivista Fidesziä.

”He ottivat rahat itselleen ja jättivät seuraukset meille,”, Tamas sanoi unkarilaistoimittajille 4. syyskuuta Brysselissä.