Halonen tuomitsi Etelä-Ossetian ja Abhasian tunnustamisen, Rehn tukisi nyt Ukrainaa

Ulkomaat 27.8.2008 18:50

Presidentti Tarja Halonen tuomitsi keskiviikkona Venäjän aseiden käytön Georgiassa sekä Etelä-Ossetian ja Abhasian tunnustamisen.

Halonen selvitti näkemyksiään lehdistötilaisuudessa, joka oli järjestetty ympäristöjärjestö WWF:n Itämeri-seminaarin yhteydessä Tukholmassa.

”Suomi on Etyjin puheenjohtajamaana pyrkinyt toimimaan niin, että tulitauko pitää, humanitaarista apua saadaan paikalle ja osapuolet palaavat tilanteeseen, joka vallitsi ennen elokuun 8. päivää”, Halonen sanoi.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn pitää tärkeänä tukea Ukrainaa, joka voi hänen mielestään olla seuraava poliittisen painostuksen kohde Venäjälle.

Rehnin mukaan vakauden kannalta on tärkeää, että EU antaa Ukrainalle selvän poliittisen signaalin mahdollisuudesta lähestyä EU:ta, jos maa jatkaa eurooppalaisia arvoja ajavia uudistuksia.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko esitti huolensa siitä, että se, mitä tapahtui, voi tapahtua mille maalle tahansa.

”Jos sallimme jonkin maan olla piittaamatta alueellisen koskemattomuuden periaatteesta, niin minkä tahansa maan olemassaolo joutuu kyseenalaiseksi”, hän sanoi.

Toinen amerikkalainen avustusalus oli aikeissa ankkuroitua keskiviikkona georgialaiseen Potin satamaan, mutta se suuntasikin etelämmäs Batumiin. Potissa on edelleen venäläisjoukkoja.

Georgia ilmoitti supistavansa Moskovan-lähetystönsä henkilökunnan määrän kahteen.

Teksti
STT-Reuters-AFP

Aiheesta lisää
Viron entiset pääministerit sanasodassa Georgiasta (SK netti 14.8.2008)
Virolaisarvio: Georgian sotilasjohto unohti tehdä kotiläksyt (SK netti 19.8.2008)
Kaukasian kriisi: Medvedevin mukaan Venäjä ei pelkää mitään, Bush syyttää vastuuttomuudesta (SK netti 27.8.2008)
Virossa huolestuttiin: Natolta puuttuu puolustussuunnitelma Baltian varalle (SK netti 27.8.2008)

Keskustelu: Millainen naapurimaa Venäjä on nyt?