Hallitus kannustaa amerikkalaisnuoria pidättäytymään seksistä

Ulkomaat 14.7.2008 08:10

Jos harrastat seksiä ennen avioliittoa, kuolet. Näin jyrkkää on jyrkimmillään se seksuaalikasvatus, jota monille nuorille Yhdysvalloissa annetaan – valtiovallan tukemana.
suuteleva pari

Seksuaalisuus on nuorelle aina hämmentävä asia, mutta Yhdysvalloissa miljoonat teinit kasvavat seksiin liittyvien ristiriitaisten poliittisten ja uskonnollisten viestien ja pahimmillaan väärän tiedon ympäröiminä.

Terveydenhuollon ammattilaiset syyttävät tästä pidättyvyysohjelmia, joita uskonnollinen oikeisto ja presidentti George W. Bushin hallinto edistävät parhaansa mukaan.

Pidättyvyysohjelmalla tarkoitetaan koulussa annettua opetusta, jossa nuoria kehotetaan välttämään esiaviollista seksiä ainoana keinona ehkäistä raskauksia ja sukupuolitauteja.

”Jos esiaviollinen seksi tulisi pullotettuna, siinä olisi luultavasti samantapainen varoitus kuin tupakka-askeissa”, erään tunnetun pidättyvyysohjelman opetusmateriaalissa todetaan.

Monien kansalaisaktivistien mukaan pidättyvyysohjelmat ovat Yhdysvaltojen suurin seksuaaliterveyden haaste. Ohjelmien vastustajien mukaan niiden tarkoituksena ei ole antaa paikkansapitävää, tieteellistä tietoa seksuaalisuudesta, vaan istuttaa oppilaiden päähän konservatiiviset, kristilliset seksuaalikäsitykset.

Useat tutkimukset osoittavat, etteivät pidättyväisyysohjelmat juuri lisää pidättyväisyyttä. Tällaista valistusta saaneet nuoret aloittavat seksin harrastamisen suurin piirtein samanikäisinä kuin muutkin, ja heillä on suurin piirtein yhtä monta seksikumppania kuin muillakin nuorilla.

”Monet nuoret harrastavat seksiä joka tapauksessa. Ja he harrastavat sitä ilman ehkäisyä ja ilman kondomeja, sillä koulussa heille on kerrottu etteivät kondomit toimi”, lisääntymisterveyttä tutkiva tohtori Carol Roye sanoo.

Pidättyvyyskampanjoilla myös paljon kannatusta

”Pidättyvyysohjelmat eivät perustu kansanterveydellisiin seikkoihin vaan ideologiaan ja politiikkaan. Ne yrittävät johdonmukaisesti johtaa harhaan, vääristellä, leimata ja sensuroida”, Amerikan kansalaisoikeusliiton ACLU:n lakineuvonantaja Vania Leveille sanoo.

Siitä huolimatta Bushin hallitus on vain lisännyt ohjelmien rahoitusta. Vuodeksi 2009 ohjelmille on varattu yli 190 miljoonaa dollaria (yli 120 miljoonaa euroa). Vuoden 1996 jälkeen pidättyvyysohjelmia on tuettu valtion ja osavaltioiden kassasta yli 1,5 miljardilla dollarilla (yli 950 miljoonalla eurolla).

Ainakin 17 osavaltiota on kuitenkin kieltäytynyt pidättyväisyyskasvatuksesta ja valtion tarjoamasta rahoituksesta.

Yhdysvallat on ainoa kehittynyt maa, jossa valtiovalta tukee rahallisesti pidättyvyysohjelmia, muistuttaa abortteja puolustava NARAL-järjestö.

Terveydenhuollon ammattilaiset vaativatkin nyt monipuolisempia seksuaalikasvatusohjelmia. Heidän mukaansa enää ei riitä vain se, että nuoria opetetaan sanomaan ”ei”.

Pidättyvyydellä on kuitenkin kannattajansa myös nuorten parissa. Tosi rakkaus odottaa-, Neitsyyslupaus-, ja Hopeasormusjuttu-nimiset liikkeet kosiskelevat teinejä erilaisilla tapahtumilla ympäri maata.

Tälläkin hetkellä tuhannet amerikkalaisnuoret pitävät sormessaan erityistä puhtaus- tai pidättyvyyssormusta merkkinä lupauksestaan pidättyä seksistä papin aameneen asti.

(STT–DPA)

Joka neljäs saa sukupuolitaudin

* Useampi kuin kuusi kymmenestä amerikkalaisnuoresta harrastaa seksiä ennen lukion loppua.
* Noin 750 000 nuorta tulee vuosittain raskaaksi.
* Noin neljäsosa nuorista saa vuosittain sukupuolitautitartunnan.
* Yhdysvalloissa oli viime vuonna US Census Bureaun arvion mukaan noin 73 miljoonaa alle 18-vuotiasta.

Luvut perustuvat Yhdysvaltain hallituksen tietoihin.

Kuva Marja Airio / LK