Haitilaisorpoja yritetään adoptoida pikavauhtia

Ulkomaat 26.1.2010 11:51
Kolmevuotias Robenson Gabriel Confer sai uuden perheen ja kodin katastrofin jälkeen. Kuva Red Huber / AP / Lehtikuva

Orlando Sanfordin kansainvälisellä lentokentällä vallitsi maanantaiyönä jännittynyt tunnelma. Kymmenet pariskunnat koettivat pysyä kärsivällisenä odottaessaan, keitä Port-au-Princestä saapuneesta koneesta ilmestyisi.

Pikku hiljaa porteista alkoi saapua lapsia, muutamat omin jaloin, toiset saattajansa sylissä.

Christie Hubner katseli lentokoneesta ilmestynyttä kolmivuotiasta pikkutyttöä ja kahmaisi tämän syliinsä. Yslande Dorsica mittaili uutta äitiään katseellaan, mutta silmät sulkeutuivat pian suuren haukotuksen voimasta.

”Alkaako unettaa? Minua ainakin. En ole koskaan tainnut olla valveilla näin pitkään”, kuiskasi Christie Hubner. Takana oli lähes parin vuorokauden mittainen odotus ilman tietoa siitä, astuisiko koneesta tytär, jonka adoptoimiseen pariskunta oli saanut luvan jo kauan ennen Haitin maanjäristystä.

Haitin katastrofi on saanut viranomaiset liikkeelle. Viime viikolla kourallinen adoptiovirkailijoita pyrki myöntämään haitilaisorvoille enemmän viisumeita kuin virasto normaalisti käy läpi vuodessa. Yslande oli yksi viisumin saaneista.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on puhunut voimakkaasti haitilaislasten adoption puolesta. Viime viikolla hän julisti, että Yhdysvallat tekee kaiken voitavansa, jotta jo adoptiojonossa olevat lapset saataisiin mahdollisimman pian uuden perheensä luo.

Hubnerit kertovat olevansa onnekkaita: koska lapsia on paljon ja paperisotaa sitäkin enemmän, voi monen orvon lennättäminen Yhdysvaltoihin viivästyä tai estyä pitkäksi aikaa. Adoptiota on hankala toteuttaa kuin liukuhihnalta normaalioloissakin.

Yhdysvaltojen lisäksi monet muut maat ovat kiihdyttäneet adoptioprosesseja. Suomeen haitilaislapsia ei kuitenkaan toistaiseksi voi adoptoida.

Yle Uutisten mukaan suomalaisilla adoptiojärjestöillä ei ole tarvittavia lupia järjestää adoptioita. Katastrofitilanteissa järjestetyt adoptiot voivat helposti mennä pieleen. Suuronnettomuudet lisäävät myös mahdollisuuksia ihmiskauppaan.

Oletus lapsen orpoudesta pitää aina kyseenalaistaa, kertoo Pelastakaa Lapset -yhdistyksen kansainvälisen adoptiopalvelun päällikkö Irene Pärssinen-Hentula Ylelle.

Lapset eivät nimittäin välttämättä ole orpoja, vaan vain erossa vanhemmistaan. Siksi adoptio ei ole paras hätäavun muoto. Vaikka Haitin elinolot ovat tällä hetkellä varsin heikot, on perheiden yhdistäminen siitä huolimatta erityisen tärkeää.

Tuhoisan maanjäristyksen jälkeen Haitissa on arvioitu olevan kymmeniätuhansia uusia orpolapsia. Ennen katastrofia orpoja on arvioitu olleen 380 000.

Lähde AP, AFP, The Washington Post,YLE Uutiset