Google sai lisäaikaa digitointisopimuksen tekemiseen

Ulkomaat 11.11.2009 13:30

Kirjojen digitoimiseen tarkoitettu laite pystyy taltioimaan jopa tuhat sivua tunnissa. Carlos Osorio / AP / Lehtikuva.

Hakukoneyhtiö Googlella on kiire päästä sopimukseen, joka takaisi sille oikeudet valtavan digitaalisen kirjaston luomiseen. Yhdysvaltain oikeusministeriön asettama määräaika meni alun perin umpeen maanantaina, mutta Google ja sen kumppanit saivat oikeudelta jatkoaikaa sopimuksen viilaamiseen perjantaihin saakka.

Google ajautui kahnauksiin kirjailijoiden, tutkijoiden, kirjakauppiaiden ja kustantajien kanssa sen jälkeen, kun yhtiö ilmoitti aikomuksestaan digitoida kaikki maailman kirjat ja perustaa näin valtava digitaalinen kirjasto. Kustantajat ja kirjailijajärjestöt haastoivat Googlen oikeuteen 2005, syyttäen sitä tekijänoikeuden rikkomuksista eli teosten laajamittaisesta skannaamisesta ilman asianmukaista lupaa.

Alustava sopimus Googlen ja sen toimintaa arvostelleiden järjestöjen välillä solmittiin lokakuussa 2008. Syyskuussa 2009 Yhdysvaltain oikeusministeriö kuitenkin kehotti oikeusistuinta hylkäämään sopimuksen nykyisessä muodossaan. Oikeusministeriön mielestä sopimus rikkoi maan monopolilainsäädäntöä ja takasi Googlelle liikaa valtaa kirjamarkkinoilla.

Käytännössä sopimus merkitsisi, että yhtiö saisi yksinoikeuden ns. ”orpojen” teosten jakeluun. Näillä tarkoitetaan teoksia, joiden oikeudenhaltija ei ole tiedossa.

Lähteet: AP, New York Times, Wikipedia

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.