Georgian vaalit: Miljonääri oppositiojohtajaksi – 10 miljoonan sakot

Ulkomaat 28.9.2012 06:30

Georgiassa eletään poikkeuksellisen sähköisissä tunnelmissa lokakuun 1. päivän parlamenttivaalien alla. Ensi kertaa hallitseva puolue, presidentti Mihail Saakašvilin Yhdistynyt kansallinen liike, on saanut vastaansa ”georgialaista unelmaa” rakentavan, vakavasti otettavan haastajan.

Kuva Jouni Flinkkila Mielenosoitus Tbilisissä musiikkitalon aukiolla 19. syyskuuta. Kuva Jouni Flinkkilä.

Pääkaupunki Tbilisin pääkatu Rustaveli on tukossa. Musiikkitalon aukiolla on suuri mielenosoitus Georgian vankilakidutuksia vastaan. Yhtään virkapukuista poliisia ei ole näkyvillä. Toista päivää jatkuneet mielenosoitukset sujuvat rauhallisesti.

On väitetty, että mielenosoituksilla ei ole yhteyttä vaaleihin. On kuitenkin aikamoinen sattuma, että julmista vankilakidutuksista kertovat videot ilmestyivät julkisuuteen juuri kaksi viikkoa vaalien alla ja aiheuttivat suurta kohua ja raivoa. Paljastusvideot käänsivät monen mielen opposition kannattajiksi.

Presidentti Saakašvili piti tietenkin videojulkistusta ja mielenosoituksia provokaationa, mutta myös järkyttävinä ja sokkina. Hän ryhtyi heti toimiin pakottamalla vastuuministerin eroamaan ja vaihtamalla vankiloiden johtoa ja päällystöä. Vankiloissa tapahtuvat julmuudet ovat olleet valtaapitävien tiedossa, mutta niihin ei ole puututtu ennen kuin nyt vaalien alla julkisuuden paineessa.

Vaalipeli sekaisin

Georgiassa on ollut koko lyhyen itsenäisyyden historian ajan heikko ja hajanainen oppositio. Uusien puolueiden kannatus on ollut kapealla pohjalla.

Viime vuoden lopulla maan rikkain mies, kaiken politikoinnin ulkopuolella elänyt Bidzina Ivanišvili, ilmoitti yllättäen lähtevänsä ”pelastamaan maatansa totalitarismilta” ja perustavansa uuden oppositiopuolueen, joka sai nimen Georgian Dream – Democratic Georgia.

Kuva Lehtikuva / AFP / Vano ŠlamovMiljonääri, josta tuli Georgian oppositiojohtaja: Bidzina Ivanišvili. Kuva Lehtikuva / AFP / Vano Šlamov.

Vaaleihin muodostettu kuuden oppositiopuolueen yhteenliittymä – Georgian Dream Coalition – sekoitti täysin vaalipelin. Parlamenttivaalit muuttuivat demokratian koetinkiveksi.

Omaisuus Venäjältä

Oppositiomiljardööri Ivanišvili on kotoisin vaatimattomista oloista Chorvilan kylästä. Georgialaisille hän edustaa kansakunnan hyväntekijää, joka on sijoittanut Georgiaan eräiden tietojen mukaan 1,5 miljardia dollaria. Rahoilla on rakennettu ja korjattu muun muassa kirkkoja ja julkisia rakennuksia.

Ivanišvili on kerännyt valtavan, noin kuuden miljardin dollarin omaisuuden Venäjällä, missä hän alkoi rakentaa valtakuntaansa 1990-luvun alussa tietokonebisneksessä. Hän on ollut omistajana pankissa, mukana muun muassa raaka-aine- ja maatalousbisneksessä ja kiinteistöalalla. Nyt hän on ilmoittanut luopuneensa Venäjän bisneksistään.

Georgian Bill Gatesiksi kutsuttu Ivanišvili haluaisi johtaa maataan kuin liikeyritystä.

Hänellä oli kolme kansalaisuutta, Georgian, Venäjän ja Ranskan. Kun Ivanišvili perusti puolueensa, häneltä evättiin Georgian kansalaisuus. Tällä valtapuolue halusi estää hänen ehdokkuutensa parlamenttivaaleissa ja ensi vuoden presidenttivaaleissa. Hän luopui myös Venäjän passista.

Aktivistit vapaaksi

Georgian Dream -yhteenliittymän päämaja sijaitsee keskeisellä paikalla Tbilisin halki virtaavan Mtkvari- eli Kurajoen rannalla. Vierailuni aikana lähes koko porukka on jossain päin Georgiaa Ivanišvilin mukana. Sovittu tapaaminenkin peruuntuu.

Katutason toimistossa sitä vastoin käy vilske. Selviää, että toimisto on koalition 24 tunnin Kuumalinja. Ei tosin äänestäjiä varten, vaan omien aktivistien vapauttamiseksi kaltereitten takaa.

”Georgiassa ei ole demokratiaa, meidänkin aktivisteja pidätetään joka puolella”, toimistossa työskentelevä lakinainen Inga Beriskašvili sanoo.

Kampanjatoimiston eteen on pysäköity musta auto. Beriskašvili viittaa peukalolla vihjailevasti auton suuntaan…

Presidentti johtaa

Georgia on vielä presidenttijohtoinen demokratia. Presidentti on valtion päämies, parlamentti vastaa lainsäädännöstä ja määrää presidentin johtaman sisä- ja ulkopolitiikan pääsuunnat. Ylin toimeenpanovalta on hallituksella.

Nykyinen perustuslaki on vuodelta 1995. Ensi vuonna Mihail Saakašvilin virkakauden umpeuduttua astuvat voimaan uudet muutokset perustuslakiin. Muutokset siirtävät muun muassa valtaa presidentiltä pääministerille ja hallitukselle, mutta eivät vahvista parlamentin asemaa.

Viime aikoina on epäilty, ettei toista kauttaan istuva Mihail Saakašvili pysty Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavoin luopumaan vallasta, vaan haaveilee nykyisen tehtävänsä päätyttyä pääministerin virasta.

Georgian parlamentti on yksikamarinen 235-jäseninen parlamentti, jonka toimikausi on neljä vuotta. Perustuslain mukaan parlamentti muutetaan kaksikamariseksi, kun Georgian koko alue on palautettu keskushallinnon alaisuuteen. Parlamentissa 150 paikkaa täytetään suhteellisella vaalitavalla puoluelistoilta ja 85 edustajaa valitaan vaalipiireittäin enemmistöäänillä.

Parlamentti siirtyy vaalien jälkeen maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Kutaisiin. Tällä hetkellä istunnot on jaettu Tbilisin ja Kutaisin kesken.

Jotain saatu aikaan

Vaikka maalle valitaan parlamentti, kyseessä on kuitenkin kahden henkilön välinen taistelu vallasta.

Kun tekee katugallupia, mielipiteet jakautuvat aika tavalla tasan. Osa on kyllästynyt Saakašviliin itsevaltaisiin otteisiin, ultraliberaaliin talouspolitiikkaan ja yhden puolueen valtaan. Ihmiset haluavat todellista muutosta, demokratian parempaa toteutumista.

Georgian talous on kasvanut viime vuosina vauhdilla, mutta kääntöpuolella on elintasoerojen repeäminen.

Kuilu kaupunkien ja maaseudun hyvinvoinnin välillä on syvä. Tbilisin ruuhkaisilla kaduilla näkyy vauraus, maaseudulla teillä liikkuu hevosten vetämiä kärryjä. Ihmisten keskipalkka on 370 dollaria. Työttömyys on suurta ja erityisesti eläkeläisten asema on kurja. Jalkakäytävillä istuu nöyrästi kerjääviä vanhuksia.

”Vielä seitsemän vuotta sitten, kun katselin ikkunasta kaupungille, missään ei näkynyt valoja, sähköä ja kaasua oli vain ajoittain. Nyt meillä on aivan toinen tilanne: korruptiota on kytketty, poliisivoimia uudistettu, teitä rakennettu ja taloja korjattu. Turismi on kovassa kasvussa. Kyllä Saakašvili hallintoineen on jotain saanut aikaan, mutta ihmisten muisti on lyhyt”, kertoo yliopistossa taloutta opiskeleva Zaal Gakhutivili.

”Jos ajatellaan Georgian tulevaisuutta ja demokratiaa, joudumme valitsemaan kahdesta huonosta vaihtoehdosta toisen. Ennen kuin Georgiasta voidaan puhua demokraattisena valtiona, meillä on vielä suuria ongelmia ratkottava. Toivottavasti parlamenttivaalit on yksi askel oikeaan suuntaan, eikä mitään pahempaa satu”, Gakhutivili tiivistää.

Venäjä, Venäjä, Venäjä…

Saakašvilin aikana Georgian ulkopolitiikka on suuntautunut länteen, erityisesti Yhdysvaltojen, Euroopan ja Naton suuntaan.

Suhteet Venäjään ovat Georgian vuoden 2008 sodan jälkeen ongelmalliset. Maassa kamppaillaan edelleen maan sisäisen pakolaisongelman kanssa, kun etniseltä taustaltaan georgialaisia pakeni ensin Abhasiasta noin 250 000 ja myöhemmin Etelä-Ossetiasta noin 25 000 henkeä.

Vierailijoille näytetään mielellään Tbilisistä muutaman kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaa mallikylää, kun runsaan sadan kilometrin päässä pakolaiset asuvat kurjissa oloissa.

Maan suppean eliitin ulkopuolelta tullut Ivanišvili edustaa venäläistä taustaa ja kulttuuria.

Moni kysyykin, ketkä ovat todellisuudessa hänen takanaan. Ivanišvilin lausunto, että georgialaiset aloittivat vuoden 2008 sodan, ei ymmärrettävästi ole saanut kovin suopeaa vastaanottoa.

Hän on myös linjannut yhdeksi ulkopoliittiseksi tavoitteekseen suhteiden parantamisen Venäjään. Ivanišvili on kuitenkin jatkuvasti vakuuttanut, että hän pyrkii valtaan vain parlamentaarisin keinoin.

Georgialaisissa asuu syvällä pelko, että rajan takana voimiaan kasvattava Venäjä on todellinen uhka Georgian olemassaololle ja elämäntavalle. Pelkoa ovat lisänneet venäläisten sotaharjoitukset rajan tuntumassa. Mitä tapahtuu, jos vaalit osoittautuvat vilpillisiksi ja kansa lähtee jälleen kerran raivostuneena kaduille osoittamaan mieltään.

Likaista peliä

Vaaleihin liittyy paljon likaista peliä. Valtapuolueen hallitsemilla televisiokanavilla oppositio ei saa ääntään kuuluville.

Ivanišvili oli jo ostamassa kahta televisiokanavaa, mutta omistajat eivät myyneet. Tbilisin kaupunginoikeus määräsi Ivanišvilille huikeat lähes 10 miljoonan euron (12,3 miljoonan USA:n dollarin) jättisakot. Oikeuden mukaan Ivanišvili saattoi jakaa rahat laittomasti puolueensa jäsenille. Juuri kun Georgian Dream -koalitio oli saanut kampanjatuotteet valmiiksi, yhtä äkkiä äänestysnumeroa muutettiin.

Ensi maanantai on georgialaisille todella arvaamaton päivä. Vaaleissa ovat pelissä suuret tunteet ja peli raakaa, ei ehkä kaikin osin rehellistä, mutta ”siedettävästi hyväksyttävissä”, kuten EU-tarkkailijat totesivat edellisistä paikallisvaaleista.