Georgia vetäytynyt, Venäjä saartanut rannikon

Ulkomaat 10.8.2008 08:51

Georgia on vetänyt joukkonsa Etelä-Ossetiasta. Venäjä on saartanut Georgian rannikon. Suomen pääministeri ei halua arvioida konfliktin syitä.venäläissotilas ossetiassa

Venäläissotilas Dzhavan kaupungissa Etelä-Ossetiassa 9. elokuuta 2008.

Georgia on vetänyt joukkonsa Etelä-Ossetiasta, kertoo maan sisäministeriön edustaja uutistoimisto Reutersille. Edustajan mukaan Georgian joukot ovat poistuneet alueelta kokonaan.

Reutersin kirjeenvaihtaja sanoo nähneensä Georgian joukkoja ja tykistöä kuljettavan sotilaskolonnan poistuvan Etelä-Ossetian alueelta.

Georgian presidentin Mihail Saakashvilin kerrotaan myös vierailleen vielä tuntemattomasta syystä Etelä-Ossetian alueella pian vetäytymisuutisen jälkeen.

Georgian sisäministeriön edustaja sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että georgialaisjoukot olisivat nyt taistelujen alkua edeltävällä tasolla.

Edustajan mukaan vetäytyminen ei ole sotilaallinen tappio vaan tavoitteena on välttää ”humanitaarinen katastrofi”.

Georgian hallitus ilmoitti aamulla, että Venäjä on tuonut lisää joukkoja konfliktialueelle. Hallitus arvioi uusien venäläisjoukkojen vahvuudeksi 10000 sotilasta.

Reutersin mukaan Abhasian separatistihallinto on julistanut reserviläisten liikekannallepanon. Kiisteltyyn Kodorin solaan on lähetetty tuhat sotilasta.

Venäjä ilmoittaa saartaneensa
Georgian rannikon

Venäjän asevoimien sotalaivat ovat saartaneet Georgian rannikon Mustallamerellä, kertoo Venäjän laivasto. Saarron avulla Venäjä pyrkii estämään Georgian mahdolliset asekuljetukset.

Venäjä on syyttänyt länsimaita ja Ukrainaa Georgian aseistamisesta.

Georgian sisäministeriö ilmoitti aiemmin tänään, että Georgian joukot on vedetty Etelä-Ossetiasta. Venäläisten rauhanturvaajien mukaan Georgian joukkoja on edelleen Etelä-Ossetiassa.

Vanhanen: Georgian tilanne
äärimmäisen huolestuttava

Pääministeri Matti Vanhanen luonnehtii Georgian konfliktia ”äärimmäisen huolestuttavaksi”.

”Sitä voi luonnehtia sotatilaksi. Se on äärimmäisen huolestuttava tilanne. Äärimmäisen tärkeää on, että siellä saataisiin tulitauko mahdollisimman nopeasti”, Pekingissä vieraileva Vanhanen sanoi.

Suomi on Ety-järjestön puheenjohtajamaa, eikä Vanhanen halunnut ruotia tilanteen syitä.

”Me pyrimme olemaan äärimmäisen tasapuolisia. Itse konfliktin tausta on äärimmäisen monisyinen”, Vanhanen sanoi.

Vanhanen ei myöskään innostunut Georgian presidentin Mihail Saakashvilin vertauksesta, jonka mukaan Georgian tilanne on samanlainen kuin Suomen talvisodassa.

”En lähde luonnehtimaan konfliktin syitä tai syyllisiä. Jokainen tilanne on erilainen. Kun konflikti on päällä, kaikki sen osapuolet pyrkivät löytämään toiminnalleen mahdollisimman hyväksyttäviä syitä. Suomen ei pidä lähteä värittämään syitä tai syyllisiä.”

Vanhanen on Kiinassa tavannut maan johtoa ja seuraa lastensa kanssa olympiakisoja. Vanhasen mukaan olympiamatka ei ole vaarassa Georgian levottomuuksien takia.

”Ei ole sitä tarvetta. Ulkoministeri on varsinainen toimija Etyjin puolelta, ja nykyaikainen kommunikaatioteknologia antaa pääministerille mahdollisuuden antaa tukensa. Ja Peking on itse asiassa se paikka, missä maailman valtionpäämiehiä on nyt paljon.”

Olympialaisten avajaisissa Vanhanen oli tavannut lyhyesti Venäjän entisen presidentin Vladimir Putinin. Rakoa tapaamiseen Pekingissä ei kuitenkaan löytynyt ennen kuin Putin poistui Kiinasta.

Teksti
STT-Reuters-AFP
Raiko Häyrinen, STT

Kuva
Musa Sadulajev / AP / Lehtikuva

Reuters
BBC
CNN
Itar-Tass