Georgia vahvisti Venäjän vetäytyneen Gorista: Mutta kuka sytytti sodan?

Etelä-Ossetia
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
venäläissotilaita 220808

Mitä Georgiassa tapahtui elokuun alussa? Sitä on vaikea selvittää, koska kaikki osapuolet syytävät sotapropagandaa ja suoranaisia valheita. Eri lähteistä koottujen tietojen mukaan Etelä-Ossetian tilanne alkoi näyttää erittäin uhkaavalta jo viikko ennen taistelujen puhkeamista.

Venäläissotilaita lähellä Khurvaletin kylää 60 kilometrin päässä Tbilisistä koilliseen 22. elokuuta 2008. Venäläisjoukot ovat matkalla pohjoiseen kohti Etelä-Ossetiaa. Venäläiskenraali arvioi aikaisemmin, että joukkojen vetäytyminen Georgiasta voi kestää kymmenenkin päivää.

Venäjän joukot ovat poistuneet Gorin kaupungista, kertoo Georgian turvallisuusneuvoston edustaja uutistoimisto Reutersille. Hänen mukaansa venäläiset ovat vetäytymässä myös kaupungin lähialueelta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan venäläisten komentaja on luvannut kaikkien sotilaiden poistuvan alueelta kello 21:een Suomen aikaa mennessä.

Toimittajat todistivat suuren sotilassaattueen lähtevän Gorista kohti Etelä-Ossetiaa.

Venäjä vakuuttaa yhä vetävänsä pois joukkonsa Georgiasta tämän päivän aikana. Etelä-Ossetiaa ympäröivälle niin kutsutulle turvallisuusvyöhykkeelle on kuitenkin jäämässä satoja venäläissotilaita, mitä Georgia ei ole valmis hyväksymään.

Ulkoministeri Alexander Stubb on tavannut Georgian ulkoministerin Eka Tkeshelashvilin Tbilisissä. Stubb kertoi tiedotustilaisuudessa, että tulitaukoa valvomaan saapuva Etyjin 20-henkinen tarkkailijaryhmä on paikalla jo viikonloppuna. Hän uskoi, että tarkkailijoilla on rauhoittava vaikutus tilanteeseen ja että heiltä saadaan tärkeää tietoa.

Venäjä on luvannut vetää valtaosan joukoistaan Georgiasta iltaan mennessä. Joukot on määrä vetää Etelä-Ossetiaan, mistä ne siirtyvät Venäjälle kymmenen päivän sisällä.

Georgiassa vieraillut amerikkalaiskenraali John Craddock kritisoi vetäytymistä liian vähäiseksi ja liian hitaaksi.

Pohjois-Ossetiassa raja-alueella oleva STT:n kirjeenvaihtaja kertoi, että Venäjä näyttää vetäytymisen sijaan pikemminkin vahvistavan joukkojaan Etelä-Ossetiassa. Rajan suuntaan siirtyi hänen mukaansa aamupäivällä Pohjois-Ossetiasta lisää sotilaita ja sotilasajoneuvoja.

YK:n turvallisuusneuvosto ei ole päässyt yksimielisyyteen Georgiaa koskevasta päätöslauselmasta. Venäjä ja länsimaat ajavat kummatkin omia ehdotuksiaan.

Mutta kuka
sytytti sodan?

Jo viikko ennen taistelujen puhkeamista Etelä-Ossetian tilanne alkoi näyttää erittäin uhkaavalta. Tilanne kiristyi, kun viisi georgialaista poliisia haavoittui tienvarsipommin räjähdyksessä. Seuraavien päivien ammuskelussa kuoli ainakin kuusi ossetialaista ja viisi georgialaista.

Georgian edustajat matkustivat torstaina 7. elokuuta Tshinvaliin neuvottelemaan tilanteesta osseettien kanssa, mutta nämä eivät saapuneet paikalle. Iltapäivällä georgialaisten asemia tulitettiin tykistöllä, ja kaksi rauhanturvaajaa kuoli.

Illansuussa presidentti Mihail Saakashvili julisti alueelle tulitauon, mutta Georgian armeija valmistautui jo täyttä häkää hyökkäykseen. Saakashvili väittää saaneensa illalla hälyttäviä tietoja venäläisten liikkeistä ja komensi joukkonsa hyökkäämään.

Tykistötuli jatkui aamuun asti, jolloin 1500 georgialaista sotilasta tunkeutui Tshinvalin keskustaan. Parin tunnin kuluttua Venäjän tykistö ja ilmavoimat pakottivat heidät perääntymään. Georgialaiset yrittivät iskeä uudelleen, mutta venäläiset murskasivat heidät ylivoimallaan.

Stubb: Kaikki osapuolet
provosoivat toisiaan

Ulkoministeri Alexander Stubb ei halua etsiä syyllisiä Georgian sotaan – hän tyytyy toteamaan Suomen Kuvalehdelle, että kaikki osapuolet provosoivat toisiaan.

Muualla syyllistä etsitään sitäkin hanakammin. Georgialaiset ja amerikkalaiset syyttävät Venäjää hyökkäyksestä ja suvereenin valtion miehityksestä. Tulitauon jälkeen he ovat arvostelleet Venäjää sotilastoiminnan jatkamisesta.

Georgian presidentti Mihail Saakashvili on saanut laajaa tukea omiltaan. Mutta Tbilisistä kuuluu myös soraääniä.

“Saakashvili on henkilökohtaisesti vastuussa sotilasoperaatiosta. Hän aloitti sodan, jota me emme voineet voittaa”, oppositiossa olevan konservatiivipuolueen pääsihteeri Kakha Kukava sanoo.

Venäläiset korostavat, että Georgia aloitti sodan iskemällä Etelä-Ossetiaan. Heidän mukaansa Venäjän vastaiskussa oli kysymys “rauhaan pakottamisesta”.

Venäläinen media moittii länsimaiden tiedotusvälineitä venäläisvastaisuudesta, koska niissä kerrotaan vain georgialaisten kärsimyksistä. Se on löytänyt kriisin taustalta myös Yhdysvaltain taloudellisia etuja. Mielipidekyselyjen perusteella viesti näyttää menneen perille.

Tunnettu moskovalainen politiikan tutkija Lilia Shevtsova sanoo, ettei Georgian kriisissä ole kysymys Etelä-Ossetiasta ja Abhasiasta vaan suurvaltapolitiikasta. Sodan perimmäinen syy on Georgian ja Ukrainan pyrkimys lännen sotilasliiton Naton jäseneksi.

“Venäjän johto päätti iskeä ennen kuin se menettää strategisena pitämänsä takapihan lännelle”, Shetsova kirjoittaa The Moscow Timesissa.

Shevtsovan mielestä Georgian kannattaisi luopua sovinnolla Abhasiasta ja Etelä-Ossetiasta. Hän arvelee, että Georgia joutuu vaihtamaan Saakashvilin maltillisempaan johtajaan, jos se haluaa nousta jaloilleen.

Medvedevin
esiinnyttävä kovana

Venäjällä pohditaan myös valtiojohdon toimia kriisin aikana. Nykyhallintoon kriittisesti suhtautuva kolumnisti, Izvestija-lehden entinen päätoimittaja Georgi Bovt muistuttaa, että armeijan muodollinen ylipäällikkö, presidentti Dmitri Medvedev pysytteli hiljaa sodan alkumetreillä, kun pääministeri Vladimir Putin kävi neuvotteluja ja jakeli tiukkoja lausuntoja.

Myöhemmin Medvedev myötäili Putinia. Hän ilmoitti lopulta myös sotatoimien loppumisesta.

Bovt pitää reilut sata päivää vallassa olleen Medvedevin asemaa hankalana. Presidentin on pakko esiintyä kovana, koska hän menettäisi muuten uskottavuutensa venäläisten silmissä.

Teksti
Teppo Tiilikainen
SK 34/2008 (ilm. 22.8.2008)
STT-Reuters-AFP
SK netin toimitus

Kuva
Sergei Grits / AP / Lehtikuva

Aiheesta lisää
Alexander Stubbin laaja haastattelu tämän viikon Suomen Kuvalehdessä (SK 34/2008, ilm. 22.8.2008)
Ulkoministeri Stubb pakolaisvanhusten kohtalosta Gorissa: Järkyttävää! (SK netti 21.2008)
Viron entiset pääministerit sanasodassa Georgiasta (SK netti 14.8.2008)
Virolaisarvio: Georgian sotilasjohto unohti tehdä kotiläksyt (SK netti 19.8.2008)
Tällainen on Alexander Stubb (SK netti 12.8.2008)
Georgia julistettu sotatilaan, taistelut jatkuvat kiivaina, Venäjä pommitti asuintaloa (SK netti 9.8.2008)

Keskustelu: Millainen naapurimaa Venäjä on nyt?