Gaza jälleen keskipisteenä – todellinen keskustelu saarron lopettamisesta alkoi

Ulkomaat 13.6.2010 07:00

Asiantuntija toivoo, että EU avaa keskusteluyhteyden Hamasiin.

Sotilastukikohta Israelilaissotilas vartioi maanantaina 7.kesäkuuta Tzrifin sotilastukikohdassa lääketarvikkeita, jotka armeija takavarikoi Gazaan matkalla olleista avustuslaivoista. Kuvs Ariel Schalt / AP / Lehtikuva.

Israelin armeijan viimeviikkoinen isku kansainväliseen avustussaattueeseen nosti hetkessä Gazan maailman huomion keskipisteeksi. Euroopan unioni ilmoitti alkavansa valmistella ehdotusta Gazan saarron purkamiseksi, Yhdysvallat kertoi tutkivansa uusia lähestymistapoja Gazan auttamiseksi.

”Nyt käydään ensimmäistä kertaa saarron aloittamisen jälkeen todellista keskustelua sen lopettamisesta, mutta esitetyt toimet eivät vielä missään nimessä ole riittäviä”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Pentikäisen mielestään EU:n tulisi avata keskusteluyhteys Hamasiin, jotta voitaisiin sopia humanitaarisen avun toimittamisesta Gazaan siten, että Israelin turvallisuus ei vaarannu. Yhdysvallat ei siihen pysty.

”Yhdysvalloissa vaikutusvaltaiset painostusryhmät olivat valmiita tukemaan Obaman terveydenhuoltouudistusta vain sillä ehdolla, että Yhdysvaltain Israelin-politiikka jatkuu ennallaan”, Pentikäinen sanoo. ”Siksi Yhdysvalloilla on hyvin rajallinen liikkumatila eikä se pysty tekemään aloitetta, vaikka se kenties haluaisi.”

Pentikäinen perääkin EU:lta aiempaa suurempaa roolia.

”Tähän mennessä EU:n ja koko kansainvälisen yhteisön politiikka on ollut varsin hampaatonta. Kansainvälisen yhteisön velvollisuus on saada humanitaarinen apu Gazaan. Jos se edellyttää väliasemaa, jolla kontit tarkastetaan, perustetaan sellainen.”

Israel aloitti Gazan saarron yli kolme vuotta sitten, sen jälkeen kun Israelin terroristijärjestöksi luokittelema Hamas voitti vaalit.

Käytännössä Gazan 1,5 miljoonaa asukasta elää vankeina muutaman kymmenen kilometrin suuruisella alueella.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että yli puolet asukkaista on aliravittuja, työttömänä on noin 40 prosenttia väestöstä. Avustuskuljetukset pääsevät perille satunnaisella menestyksellä, ja humanitaarinen kriisi kasvaa päivä päivältä.

”Mitä pidempään Gazan saarron annetaan jatkua, sitä suurempi vaara on Gazan radikalisoituminen. Myös Hamas on tästä huolissaan.”

Israel hyökkäsi viime viikolla Gazaan matkalla olleeseen Vapaa Gaza -kansalaisjärjestön laivasaattueeseen, jonka oli tarkoitus kuljettaa humanitaarista apua Gazan asukkaille. Iskussa kuoli yhdeksän ihmistä.

Myöhemmin Gazaan yrittänyt toinen laivue käännytettiin Israeliin ilman väkivaltaa.

Isommat aseet käyttöön

Israel on torjunut vaatimukset kansainvälisestä puolueettomasta tutkimuksesta ja ilmoittanut tutkivansa tapauksen itse. Se on myös syyttänyt aktivisteja yhteyksistä terroristijärjestöihin.
The Guardian -lehden tietojen mukaan useita kuolleita oli ammuttu lähietäisyydeltä päähän, joitain useita kertoja.

”Silmiinpistävää tässä tapauksessa oli se, miten helposti sotilaat avasivat tulen kun heitä vastustettiin. Se on huolestuttavaa ja kertoo jotain yleisempää Israelin armeijan kynnyksestä käyttää väkivaltaa”, sanoo Pentikäinen.

Turkki on ilmoittanut harkitsevansa suhteiden katkaisemista Israeliin, ellei Israel pyydä turkkilaisten kuolemaa anteeksi.

Vapaa Gaza -järjestö puolestaan on ilmoittanut jatkavansa avustuslaivojen lähettämistä Gazaan. Tällä viikolla myös Iran ilmoitti lähettävänsä avustuslaivoja Gazaan. Tilanne saattaa vielä kiristyä Välimerellä huomattavastikin.

”Tapahtumat eivät missään nimessä lisää Israelin turvallisuutta alueella, päinvastoin. Israel on itse rakentanut korttitalonsa, ja myös rauhan aloitteen pitäisi tulla Israelilta”, Pentikäinen sanoo. ”Olen peloissani, että jos suunta ei käänny, lopulta käytössä ovat paljon isommat aseet kuin nyt, jopa ydinase.”