Fukushiman vuoto hallinnassa - entä terveysriskit?

Fukushima
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Fukushiman ydinreaktori
Fukushiman kolmosreaktori savusi maanantaina 21. maaliskuuta. Kuva Tokyo Electric Power Co / Reuters / Lehtikuva.

Ydinonnettomuuden ympäristö- ja terveysvaikutukset ovat jäämässä pieniksi.

Fukushiman ydinvoimalan ongelmat alkoivat alkuviikosta helpottua. Kolmen ennen järistystä päällä olleen reaktorin jäähdytys merivedellä on estänyt polttoainevaurioita pahenemasta sydämen sulamisonnettomuudeksi. Myös käytetyn polttoaineen altaiden kastelu yksiköissä 1-4 on onnistunut kohtuullisesti. Säteilytaso on ollut laskussa.

Vähiten vahingoittuneita reaktoreita 5 ja 6 sekä niiden käytetyn polttoaineen varastoaltaita alettiin jäähdyttää varadieseleillä, ja altaat on saatu normaaliin lämpötilaan.

Verkkosähkön kytkeminen yksiköihin oli tiistaina vielä kesken. Jos jäähdytysjärjestelmät eivät ole vaurioituneet, myös laitokset 1-4 on mahdollista saada reaktorien 5 ja 6 tapaan turvalliseen tilaan, jossa jäähdytysvesi on ilmakehän paineessa ja alle sadassa asteessa (cold shutdown).

Ellei käännettä huonompaan tapahdu, Fukushiman onnettomuuden vahingot jäävät lähes kokonaan aineellisiksi.

Työntekijät kunnossa

Tšernobylissä 1986 iso osa ydinpolttoaineesta paloi taivaan tuuliin. Loput peitettiin sarkofagilla.

Harrisburgin 1979 onnettomuuden siivousoperaatio sulaneen polttoaineen poistamiseksi maksoi miljardi dollaria ja jatkui vuoteen 1993. Fukushimassa kolmesta onnettomuusreaktorista yhdessäkään polttoaine ei ole sulanut reaktoripaineastian pohjan läpi, joten siivoaminen voi olla paljon helpompaa kuin Harrisburgissa.

Yksiköiden 1, 2 ja 4 reaktorirakennukset vaurioituivat pahasti. Kakkosyksikön reaktorirakennuksen vauriot jäivät pienemmiksi, mutta sen suojarakennuksen epäillään vaurioituneen.

Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA luokitteli yksiköiden 1-3 onnettomuudet seitsemänportaisessa INES-luokituksessa Harrisburgin kanssa samaan kategoriaan 5. Tšernobyl oli 7. Polttoainevauriot Fukushimassa eivät ole yhtä pahat kuin Harrisburgissa, mutta vaurioituneita yksiköitä oli yhden sijasta kolme ja päästöt ympäristöön ilmeisesti suuremmat.

Tähän mennessä säteily ei ole vaatinut ihmishenkiä Fukushiman voimalassa. Naapurivoimalassa Fukushima II:ssa yksi työntekijä kuoli maanjäristyksessä ja kaksi työntekijää on tsunamin jäljiltä kateissa. Maanjäristyksessä loukkaantui muutama työntekijä lievästi.

Ykkösyksikön vetyräjähdyksessä loukkaantui neljä ja kolmosyksikön räjähdyksessä 11. Muutama työntekijä on saanut yli sadan millisievertin säteilyannoksen, mutta kenelläkään ei ole raportoitu säteilysairauden oireita. Yleensä sellaisia saadaan vasta yli 500 millisievertin annoksilla, eikä niistäkään vielä jää pysyviä terveyshaittoja.

Voimalan lähistöltä evakuoitiin huonokuntoisia vanhuksia sairaalasta väliaikaiseen suojaan, jossa ei ollut kunnon hoitovälineistöä. Vanhuksista 14 kuoli.

Jodi häviää nopeasti

Radioaktiivisten aineiden päästöt ovat suurelta osin ohjautuneet merelle. Evakuointialueen ulkopuolella säteily on pahimmillaankin vastannut muutamaa keuhkoröntgeniä päivässä.

Radioaktiivista jodia on havaittu paikoitellen elintarvikkeissa ja vedessä. Lyhyellä aikavälillä jodilta on helppo suojautua siirtymällä pullotettuun veteen ja muualta tuotuun ruokaan. Lisäksi joditableteilla voi ehkäistä radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen. Pitemmällä aikavälillä radioaktiivisesta jodista ei tule ongelmaa, koska sen puoliintumisaika on vain kahdeksan päivää.

Myös pieniä määriä radioaktiivista cesiumia on havaittu Fukushiman lähialueilla. Cesium-137:n puoliintumisaika on yli 30 vuotta, joten se voi aiheuttaa pitkävaikutteisia ongelmia alueen maataloustuotannolle.

Havaitut määrät ovat kuitenkin olleet hyvin pieniä. Lisäksi vesi huuhtoo ajan mittaan ainakin osan viljelymaahan päätyneestä cesiumista pois.

Lähteet: IAEA, World Nuclear News

Lisää aiheesta: Lue kaikki jutut Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista