Finanssikriisi vauhdittaa vallanvaihdon sujuvuutta USA:ssa, Bush on jo epäsuositumpi kuin Nixon

Ulkomaat 11.11.2008 07:44

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Barack Obama haluaa, että osa talousuudistuksista on saatava vauhtiin jo ennen tammikuun 20. päivän virkaanastujaisia. George W. Bush on luvannut, että vallanvaihto sujuu kitkatta. Kyselyn mukaan Bush on USA:n inhotuin presidentti sitten 1950-luvun.In this photo released by the White House, President Bush and President-elect Obama meet in the Oval Office of the White House Monday, Nov. 10, 2008, in Washington. (AP Photo/The White House, Eric Draper)

Nykyinen ja tuleva presidentti Yhdysvaltain presidentin virkahuoneessa Valkoisessa talossa Washingtonissa 10. marraskuuta 2008.

Yhdysvaltain tuleva ja väistyvä presidentti pyrkivät mahdollisimman juohevaan vallanvaihtoon finanssikriisin takia. Barack Obama ja George W. Bush keskustelivat yhteistyöstään ja maata raastavista talousongelmista Valkoisessa talossa maanantai-iltana Suomen aikaa.

Obama on antanut ymmärtää, että osa talousuudistuksista on saatava vauhtiin jo ennen tammikuun 20. päivän virkaanastujaisia. Bush on puolestaan luvannut, että vallanvaihto sujuu kitkattomasti.

Obama yrittää puskea jo nyt eteenpäin muun muassa pulassa olevalle autoteollisuudelle tarkoitettua 25 miljardin dollarin hätälainapakettia.

Hän aikoo myös peruttaa varakkaiden veroleikkaukset ja ohjata veronkevennyksiä keskiluokalle. Demokraatit suunnittelevat lisäksi öljynporaushankkeiden perumista luonnon kannalta herkillä alueilla sekä kantasolututkimuksen rahoituskiellon purkamista.

”Me pyydämme tulevina viikkoina hallinnon virkamiehiä perehdyttämään Obaman joukkueen keskeisiin asioihin taloudesta Irakin sotaan”, Bush sanoi viikonvaihteessa.President-elect Obama takes off his jacket as he talks with adviser Robert Gibbs after boarding his plane at Washington's Reagan National Airport after meeting with President Bush at the White House in Washington, Monday, Nov. 10, 2008. (AP Photo/Charles Dharapak)
Barack Obama ja neuvonantajansa Robert Gibbs lentokoneessa Bushin tapaamisen jälkeen.

Kiireestä kertoo sekin, että perinteinen vallanvaihtotapaaminen Valkoisessa talossa järjestettiin nyt aiemmin kuin yleensä.

Obama on vieraillut Valkoisessa talossa aiemminkin, mutta hän kävi nyt ensimmäistä kertaa tulevassa työhuoneessaan Oval Officessa. Obama ja Bush keskustelivat kahden kesken ilman neuvonantajia.

Bushin suosio
laskee yhä

George W. Bushin kannatus näyttää laskeneen entisestään. Uutiskanava CNN:n mukaan Bush on epäsuosituin presidentti sitten 1950-luvun.

CNN:n kyselyyn vastanneista 76 prosenttia moitti Bushia ja vain 24 prosenttia arvioi, että presidentti on tehnyt työnsä hyvin.
”Kenenkään muun presidentin vastustus ei ole ollut yli 70:tä prosenttia. Bushille on käynyt niin jo kolmesti tänä vuonna”, sanoi CNN:n asiantuntija Keating Holland.

Hollandin mukaan toiseksi epäsuosituin presidentti on Harry Truman, jota arvosteli 67 prosenttia vuonna 1952. Richard Nixonin kyvyt kyseenalaisti 66 prosenttia vuonna 1974.

CNN:n mittaukseen oli haastateltu puhelimella yli tuhatta amerikkalaista viime viikolla. Virhemarginaali oli kolme prosenttiyksikköä.

Michelle Obama
tapasi Laura Bushin

Senaattori Barack Obama on ollut osapäiväwashingtonilainen jo pitkään, mutta Chicagoon tottuneet vaimo ja tyttäret joutuvat uuteen ympäristöön. Tuore ensimmäinen nainen saa tosin apua äidiltään Marian Robinsonilta, joka muuttaa Washingtoniin ollakseen lähellä perhettään.

Laura Bushin ja Michelle Obaman tiedettiin puhuneen ainakin siitä, miten Obaman nuorten tyttärien koulunkäynti on parasta järjestää ja miten helpottaa heidän tottumistaan uuteen kotiin. Sopeutumista voi helpottaa lapsille luvattu koiranpentu.

Teksti
SK netin toimitus
Päivi Sinisalo, STT

Kuvat
Eric Draper / AP / The White House / Lehtikuva
Charles Dharapak / AP / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Tuoreet kommentit Tiellä Valkoiseen taloon -blogissa
Sarah Palin valitaan presidentiksi vuonna 2016? (SK netti 6.11.2008)
”Muu maailma katsoo Amerikkaa nyt uusin silmin” (SK netti 6.11.2008)
Obama julisti muutoksen alkaneen, maailman johtajat jakavat jo neuvoja (SK netti 5.11.2008)
Obamasta presidentti, McCain tunnusti tappionsa, Bush onnitteli (SK netti 5.11.2008)
Ennusteet lupaavat voittoa Barack Obamalle (SK netti 5.11.2008)
Obama vai McCain – näin seuraat ääntenlaskentaa (SK netti 4.11.2008)