Fidel Castro luopui vihdoin vallasta

Fidel Castro
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
fidel castro

Kuuban presidentti Fidel Castro ilmoitti väistyvänsä tehtävästään. Castro on ollut vallassa vuoden 1959 vallankumouksesta lähtien.

Fidel Castro kertoo päätöksestään kirjoituksessa, joka julkaistiin kommunistisen puolueen virallisen Granma-sanomalehden verkkosivuilla.

“En tavoittele enkä suostu ottamaan asemaa presidenttinä ja puolustusvoimien komentajana”, Castro sanoo ilmoituksessaan.

Kuuban parlamentin odotetaan nimittävän uuden presidentin ensi sunnuntaina.

Castro luovutti velvollisuutensa väliaikaisesti veljelleen Raulille heinäkuussa 2006, kun hän joutui vatsaleikkaukseen. Raulin on arveltu nousevan seuraavaksi presidentiksi.

Fidel Castro ei ole esiintynyt julkisuudessa lähes 19 kuukauteen sairautensa vuoksi.

Castro muistetaan karismaattisena johtajana, joka piti pitkiä puheita vihreässä univormussa. Vastustajat näkevät hänet tyrannina, joka tukahdutti vapauden.


Poika sokeriplantaasilta

Kuuban pitkäaikainen johtaja Fidel Alejandro Castro Ruz syntyi 13. elokuuta 1926 Biranin kylässä Itä-Kuubassa, missä hänen perheellään oli sokeriruokoplantaasi. Hänen isänsä oli Espanjasta tullut siirtolainen ja äiti palvelija, jonka kanssa Fidelin isä meni naimisiin vasta pojan täytettyä 17 vuotta.

Castro kävi jesuiittakoulua ja opiskeli lakia Havannan yliopistossa, mistä hän sai lakitieteen tohtorin arvon. Castro oli nuorena lupaava baseballin pelaaja, joka haaveili ammattilaisurasta Yhdysvalloissa.

Castro osallistui ensimmäistä kertaa vallankaappausyritykseen vuonna 1953 maata diktatorisesti hallinnutta Fulgencio Batistaa vastaan. Yritys epäonnistui. Castro vietti vankilassa kaksi vuotta ja lähti vankeusajan jälkeen maanpakoon Meksikoon.

Castro palasi Kuubaan 1956 ja aloitti sissisodan. Hänen taistelutovereitaan olivat muun muassa veljensä Raul sekä Ernesto Che Guevara. Castro kukisti Batistan tammikuussa 1959.

Neuvostoliiton avustuksella Castro muutti Kuuban sosialistiseksi valtioksi. Teollisuustuotanto kansallistettiin ja maataloustuotanto muutettiin kollektiiviseksi. Castro onnistui luomaan maahan sosiaalista tasa-arvoa, mutta talouden tuotanto heikkeni. Kuuba köyhtyi ja noin miljoona kuubalaista muutti muualle, lähinnä Yhdysvaltoihin.

Kuubaan sijoitetut neuvostoliittolaiset ohjukset johtivat maailman ydinsodan partaalle 1962. Castro kehotti neuvostojohtoa tekemään “ennaltaehkäisevän ydiniskun” Yhdysvaltoja vastaan, jos amerikkalaiset yrittäisivät tunkeutua Kuubaan. Kriisi laukesi, kun neuvostojohtaja Nikita Hrushtshov päätti vetää ohjukset Kuubasta.

Castro pysyi Yhdysvaltojen silmissä suurena uhkana noista ajoista lähtien. Kuubalaiset asiantuntijat vakuuttivat, että Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA teki yli 600 murhayritystä Castroa vastaan.

“Jos murhayrityksistä selviytyminen olisi olympialaji, minä olisin kultamitalisti”, Castro itse kerran huomautti.

Neuvostoliiton hajottua ja sen antaman taloudellisen tuen loputtua Kuuban oli pakko vapauttaa kaupankäyntiä vuodesta 1993 lähtien. Kuubalaiset eivät kuitenkaan saaneet lisää poliittisia oikeuksia.

Veljen varjosta

Raul Castro syntyi vuonna 1931 Angel Castron ja Lina Ruzin kolmanneksi pojaksi. Hän on viisi vuotta nuorempi veljeään Fideliä. Raul on aina jäänyt päätä pitemmän, karismaattisen ja taitavana puhujana tunnetun veljensä varjoon.

Opiskellessaan yliopistossa Havannassa Raul liittyi kommunistiseen nuorisojärjestöön. Vuonna 1953 hän osallistui veljensä kanssa hyökkäykseen, jonka tarkoituksena oli syrjäyttää Fulgencio Batistan itsevaltainen hallinto. Epäonnistuneen rynnäkön seurauksena Raul joutui 22 kuukaudeksi vankilaan veljensä kanssa.

Vapauduttuaan vuonna 1955 veljekset lähtivät Meksikoon valmistelemaan Kuuban vallankumousta. Vallankumouksessa Raul johti ensimmäistä, sisseistä muodostettua taistelujoukkoa.

Armeijan johtajana Raul on ollut merkittävässä roolissa Kuuban lähihistoriassa. Hänet nimettiin Fidelin seuraajaksi kommunistisen puolueen puoluekokouksessa 1997.

Raulin sanotaan olleen aina tiukemman linjan kannattaja kuin veljensä. Asiantuntijat ovat kuitenkin erimielisiä Raulin aikeista. Toisten mielestä hän on veljeään radikaalimpi, toiset arvioivat hänen johtavan maata entistä markkinaystävällisempään suuntaan.

Raulin, 75, valtakauden ei uskota kestävän kovin pitkään, mikä rajoittaa hänen vaikutusmahdollisuuksiaan.

Raul Castrolla on vuonna 2007 kuolleen vaimonsa Vilma Espinin kanssa neljä lasta.

STT–AFP–Reuters
Kuva Brennan Linsley/AP/LK

Fidel Castro etsii vallanperijää (pdf; SK 4/2004)

Aiheesta lisää
Fidel Castro (suom. Wikipedia)
Fidel Castro (engl. Wikipedia)