Femen-aktivistit ovat nuoria kauniita naisia – ”tisseillä myydään tasa-arvoa”

Tutkija: Ryhmä onnistuu huomionhaussa, mutta yhteiskunnallinen viesti voi jäädä sekavaksi.
Ulkomaat 16.2.2015 07:30
Femen-järjestön aktivistit osoittivat mieltään jalkapallon EM-kisoja vastaan kesäkuussa 2012 Puolassa, Varsovassa. Kisoihin liittyi heidän mukaansa seksiturismia. © AP / LEHTIKUVA

Paljasrintaiset Femen-naisaktivistit ovat tulleet tutuiksi uutiskuvista viime vuosien aikana. Tuorein mielenilmaus lienee tapahtunut Ranskassa, kun Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entiselle johtajalle Dominique Strauss-Kahnille luettiin syytteitä törkeästä parituksesta Lillen oikeustalolla 10. helmikuuta.

Uutiskuvaajat saivat ikuistettua tilanteen, jossa nainen juoksee Strauss-Kahnia kuljettanutta autoa kohti rinnat paljaana, ja hänen selässään lukee: Your turn to be fucked.

Suomalaisen tutkijan mukaan ryhmä onnistuu huomionhaussa, mutta yhteiskunnallinen viesti voi jäädä joskus hivenen sekavaksi. Rinnat kuitenkin muistavat kaikki.

”He ovat nuoria, kauniita ja usein myös koulutettuja naisia. Heidän sanomansa käsittelee laajasti ihmisarvokysymyksiä. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään feministiagendasta, vaan myös sananvapaudesta ja demokratiasta”, sanoo tohtori Kirsti Ekonen Turun yliopistosta.