Eurooppalaisten tutkijoiden tavoitteena on Tiedon YK

Ulkomaat 10.10.2009 16:01

Tiedon rajat kaatuvat ryskyen, kun valmisteilla oleva Tiedon YK toteutuu.

Tietokoneita Kuva Alex Slobodkin / ISTOCK

”Kaikki maailman tieto on sormenpäissäsi”, kuulostaa Microsoftin isän Bill Gatesin mainoslauseelta. Se ei ole aivan sananmukaisesti vielä toteutunut, koska maailman tieto on syötetty erilaisiin järjestelmiin erilaisissa muodoissa, eikä sitä sieltä saada ulos läheskään yhtenäisessä muodossa, saati ymmärrettävänä.

Eurooppalaisten tutkijoiden ryhmä on kuitenkin sitä mieltä, että kaikki maailman tieto pitää saada kaikkien käyttöön. Siihen tähdätään EU:n rahoittamassa Driver-projektissa, jonka tavoitteena on saada linkitetyksi ensin eurooppalainen ja myöhemmin maailmanlaajuinen tieto yhteen.

Kunnianhimoisena päämääränä on ”Tiedon YK”, jossa digitaalista tietoa voitaisiin hallita ja siirrellä yli rajojen samaan tapaan kuin Yhdistyneissä Kansakunnissa on tehty jo monella fyysisemmällä alalla.

Driver-projekti on ollut käynnissä jo useita vuosia. Tässä kuussa Belgian Gentissä pidettävässä seminaarissa esitellään hankkeen tähänastisia saavutuksia ja tavoitteita jäsenyhteisöille, joihin Suomesta kuuluu Helsingin yliopiston kirjasto.

Kirjastojen kirjasto

Projektin tärkein tulos tähän mennessä on ollut teknologinen läpimurto, joka tekee mahdolliseksi hyvin erilaisten instituutioiden linkittymisen yhteen ainoaan, valtavan kokoiseen tietovarastoon, kirjastojen kirjastoon. Tähän tarkoitukseen projektin tutkijat ovat luoneet D-Netiksi kutsun ohjelmiston, joka voi kerätä ja työstää erilaisissa tietokoneympäristöissä, eri aikoina ja eri kielillä tuotettua tietoa. Kielivalikoimaan kuuluu yli 25 eurooppalaista kieltä.

Toistaiseksi järjestelmään on kytketty 240 laitosta 27 Euroopan maasta ja 25 kielialueelta. Ne muodostavat yhdessä Driverin hakuportaalin, oven Euroopan avoimeen tutkimusarkistoon, http://search.driver.research-infrastructures.eu. Sinne kerätään säännöllisesti lehtiartikkeleita, kirjoja, tutkielmia, luentoja ja raportteja.

Dokumentteja on tähän mennessä yhteensä noin miljoona ja luvun odotetaan nousevan nopeasti, kun tieto leviää, arvelee projektin koordinaattori, professori Yannis Ioannidis.

Projekti on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta myös Euroopan ulkopuolella. Esimerkiksi Kiinan tiedeakatemia arvioi parhaillaan D-Netiä oman kansallisen tietoarkistonsa kannalta. Ohjelman avointa lähdekoodia on toistaiseksi ladattu yli 800 kertaa, ja Driver-teknologiasta odotetaan tulevan nopeasti standardi Euroopassa ja muuallakin maailmassa.

Tiedon YK on saanut alkunsa ”avoimen Euroopan” ajatuksesta, ja EU:n VII puiteohjelmassa kaikille avoin tutkimustieto on asetettu velvoitteeksi. Sitä varten rakennetaan projektissa parhaillaan sisällöntuottajien, tietokantojen, kirjastojen ja muiden osapuolten varaan organisaatiota, jonka tehtävänä on koota testijärjestelmä kansainvälisesti toimivaksi.

Suomessa tutkimustiedon avaamisessa on edetty myös omatoimisesti. Helsingin yliopisto päätti viime vuonna, että vuoden 2010 alusta alkaen kaikki tutkijoiden tuottama aineisto tallennetaan avoimeen arkistoon. Tampereella on tehty samanlainen päätös, samoin muutamissa Euroopan huippuyliopistoissa, jotka haluavat olla avoimuuden edelläkävijöitä.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.