Uudistus uhkaa kaatua

EU:n komissio yrittää korjata huonoa turvapaikkajärjestelmää, mutta se tuskin onnistuu.

Eurooppa 25.03.2021 18:41
Mika Horelli
Syyrialaisia pakolaisia istumassa väliaikaisen majoituskeskuksen edustalla Kokkinotrimithiassa Kyproksella. © Iakovos Hatzistavrou/AFP/Lehtikuva

Euroopan komission syyskuussa 2020 tekemä ehdotus EU:n uudesta pakolaispolitiikasta on kaatumassa erityisesti EU:n eteläisten ulkorajamaiden vastustukseen.

Niiden mukaan ehdotus johtaisi käytännössä vain uusien, entistäkin suurempien pakolaisleirien syntymiseen muun muassa Kreikan saarille, Italiaan, Maltalle ja Espanjaan.

EU:n uusi turvapaikanhakijajärjestelmä edellyttää paitsi jäsenmaiden, myös Euroopan parlamentin hyväksyntää. Useiden EU-parlamentin jäsenten mukaan riittävän enemmistön saaminen reformin taakse on epätodennäköistä. Saksan sosiaalidemokraatteihin kuuluvan europarlamentaarikko Birgit Sippelin mukaan useat EU-maat ovat nyt vesittämässä komission ehdotusta.

Sippel koordinoi parlamentin S&D-ryhmän kantoja muun muassa pakolaisasioista vastaavassa oikeus- ja sisäasioiden LIBE-valiokunnassa. Hänen mukaansa komission ehdotuksen vastustajat ovat todennäköisesti oikeassa ja uusi järjestelmä keräisi entisestäänkin paineita niille EU-maille, joiden kautta pakolaiset maanosaan pyrkivät.

Sisältö