Viro huolestui isojen Nato-maiden ja Venäjän neuvotteluista yli pienten valtioiden päiden – historian kauhukuvat nousivat pintaan

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Marko Mihkelsonin mukaan on virhe päästää Venäjä neuvottelupöytiin sotilaallisen painostuksen avulla.
Eurooppa 11.12.2021 08:15
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden videoneuvottelussa 7. joulukuuta 2021.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden videoneuvottelussa 7. joulukuuta 2021. © Mikhail Metzel / AFP / Lehtikuva

Postimees-lehti julkaisi perjantaina pääkirjoitussivullaan pilakuvan, jossa Vladimir Putinin näköinen mies pyörittää jättimäistä lumipalloa Venäjän lipun väreissä ja Joe Bidenin näköinen mies Yhdysvaltojen lipun väreissä. Katsoja kysyy:

”Minua kiinnostaa, kenen yli he ajavat palloja pyörittäessään?”

Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin suunnitelma isojen Nato-valtioiden ja Venäjän välisistä keskusteluista on nostanut Virossa pintaan historian kauhukuvat. Isot Nato-valtiot aikovat puhua Venäjän kanssa itäisen Euroopan asioista ja Natosta ilman, että mukana olisi yhtäkään Naton itäisistä jäsenvaltioista.

Keskustelujen yhdeksi aiheeksi Biden on ilmoittanut Venäjän huolen Naton itälaajenemisen suhteen ja jännitteiden lieventämisen itärintamalla. Osallistujamaiksi Biden on nimennyt Yhdysvaltojen ja Venäjän lisäksi Saksan, Britannian, Ranskan ja Italian.