Viipurissa poikkeuksellisen iso protesti: ”Kansa näkee nälkää – olemme rikollisten orjuudessa”

Mielenosoittajat paheksuivat asuntojensa jopa kolminkertaistuneita lämmityslaskuja.
Eurooppa 7.3.2016 11:50
Anne Kuorsalo

Kuvakaappaus 47news-verkkolehden sivulta.

Viipurin linnan edustalla sunnuntaina 6. maaliskuuta pidetyssä mielenosoituksessa on vaadittu Viipurin johdon eroa.

Tapahtumasta kertovan uutissivuston mukaan vallankumouksellisin hetki koettiin, kun puheissa uskallettiin sanoa ääneen kaupungin todellisena isäntänä pidetyn Aleksandr Petrovin nimi.

Syynä protestiin on asuntojen lämmityslaskujen kaksin-, jopa kolminkertaistuminen. Lämmitystä hoitavan yrityksen omistus on liitetty Petrovin ystävään.

Pietarin verkkolehti Fontanka samoin kuin Leningradin alueesta uutisoiva 47news kertovat Viipurin mielenosoituksesta samalla otsikolla: Viipurin mielenosoitus uhkaa valtaa.

Eläkeläismummo kertoi tulleensa mielenosoitukseen, koska saa 8000 ruplan, noin sadan euron eläkettä, mutta pelkkä asunnon lämpölasku on noussut tänä vuonna 11 600 ruplaan kuukaudessa.

Mielenosoittajia ei päästetty Punaisen lähteen torille Viipurin keskustaan, vaan kaupungin johto järjesti sinne tilaisuuden onnitella ”rakkaita naisia”. Tiistaina 8. maaliskuuta Venäjällä juhlitaan naisten päivää.

Onnittelijoita oli sunnuntaina Viipurissa liikkeellä vähän. Sen sijaan koko Venäjän mittakaavassa poikkeuksellinen mielenosoitus keräsi noin 500 protestoijaa.

Jo torstaina oli pidettu tilaisuus, jossa suuttuneita kaupunkilaisia yritti rauhoitella alueen varakuvernööri Sergei Perminov – mutta turhaan.

 

Mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa sanottiin muun muuassa: Riittää kansalta varastaminen, On aika ottaa valta omiin käsiin, Olen köyhä ja nälkäinen.

Lisäksi mielenosoittajat vaativat laskujen laskemista uudelleen.

Viipurin piirin ja samalla kaupungin johtaja Gennadi Orlov oli syyttänyt etukäteen mielenosoitusta eräänlaiseksi tilaustyöksi.

Protestin puuhanainen Nadežda Budjarinan mukaan mielenosoittajat ovat saaneet ”kiinnityksen” mutta vain siihen, etteivät halua maksaa epäilyttävästä liiketoiminnasta.

Protestikokouksessa puhunut pelkällä sukunimellä Aleksandrova esitelty nainen kyseli, mihin rahat ovat menneet kymmenen viime vuotta ja ilmoitti, että Petroville.

”Kansa näkee nälkää, olemme rikollisten orjuudessa”, sanoi puhuja.

News47:n mukaan samalla otettiin esiin Viipurin kaikkein pyhin asia, joka ei suinkaan ole linna vaan Petrovin poika, autourheilijana tunnettu Vitali. Puhujan mukaan viipurilaiset maksavat pojan osallistumisen autourheilukilpailuihin.

Puhuja vaati vielä lämmityslaskut lähettäneen yhtiön toimien tutkimista aina siitä lähtien, ovatko sille jo kymmenkunta vuotta sitten tehdyt omistussiirrot olleet laillisia.

 

Protestiliikkeen nostattanut energiayritys käyttää nimilyhennettä UP ZHKH. Siitä on omistanut News47:n mukaan 78 prosenttia Petrovin lähipiiriin laskettu Svetogorskin valtuuston jäsen Sergei Isajev.

Verkkolehtien mukaan omistus on kuitenkin siirtynyt tämän vuoden tammikuussa Viipurin piirin hallinnolle, jonka alaisuuteen kuuluu myös Viipurin kaupunki.

Verkkolehtien mukaan yhtiö hoitaa lämmityksen 491 kerrostalossa Viipurin piirissä, jossa on kaikkiaan 732 kerrostaloa.

Mielenosoitus päättyi vaatimukseen Viipurin piirin johdon erosta.

Lisäksi uhattiin pitää suurempi mielenosoitus, ellei tilanteeseen tule muutosta. Silloin vaatimuksena on tapaaminen henkilökohtaisesti presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Kuvakaappaus Fontankan verkkosivuilta.

Kuvakaappaus Fontankan verkkosivuilta.

 

Juttu julkaistu 7.3. klo 11.50, juttua muokattu: klo 12.02 lisätty toinen kuva ja klo 16.28 Vitali Petrovin kohdalla korvattu F1-kisoihin-sana autourheilukilpailuihin – Petrov ajoi viimeksi F1-kisoissa vuonna 2o12.