Viimeinen mahdollisuus välttää kova brexit? Boris Johnsonin huhutaan olevan valmis taipumaan Pohjois-Irlannin erityisratkaisuun

Eurooppa 12.9.2019 15:00
Irlannin pääministeri Leo Varadkar (oik) ja Britannian pääministeri Boris Johnson pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden Dublinissa 9. syyskuuta 2019. © Lorraine O'Sullivan / Lehtikuva / AFP

Britannian brexit-kiemurtelu on johtanut yhä pahempaan solmuun, ja pääministeri Boris Johnsonin uhkapeli on ajamassa maata aikaisempaa todennäköisemmin sopimuksettomaan EU-eroon.

Samalla irlantilaiset ja brittiläiset politiikan asiantuntijat ovat ryhtyneet julkisesti kysymään, eikö erosopimuksen pahimpana esteenä oleva, vapaan rajanylityksen takaava backstop-pykälä olisi kaikkein järkevintä korvata luomalla Pohjois-Irlannista Britannian erityistalousalue. Tämä alue jäisi muusta maasta poiketen yhteismarkkinoille ja tulliliittoon EU:n kanssa.

Rajatarkastuksia ei tarvittaisi lainkaan Irlantien maarajalla, vaan ne siirtyisivät Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välisiin satamiin.

Lontoolle tämä olisi pieni uhraus, sillä Pohjois-Irlanti edustaa vain 2,9 prosenttia maan koko väestöstä ja 5,7 prosenttia sen alueesta. Kaiken lisäksi järjestelylle olisi suurella todennäköisyydellä pohjoisirlantilaisten enemmistön kannatus. Maakunta kannatti vuoden 2016 kansanäänestyksessä EU:hun jäämistä luvuin 56–44.