Venäläisten miljardöörien ”huvilagate” etenee Ranskassa – Oligarkit löysivät yllättävän keinon pelastaa jättivarat

Uudet pakotteet uhkaavat presidentti Putinin lähipiiriä. Kreml paheksuu ”lännen ajojahtia”.
Eurooppa 7.12.2017 12:37

Venäläinen liikemies ja poliitikkos Suleiman Kerimov seurasi jalkapallo-ottelua Moskovassa 22. marraskuuta 2012. © AFP / Lehtikuva

Nizza, Ranska – Venäläisen miljardöörin ja senaattorin Suleiman Kerimovin epäillään tuoneen Ranskaan hämärää rahaa jopa 500–750 miljoonan euron edestä. Osa varoista on salakuljetettu matkalaukuissa käteisenä ja niillä on hankittu Ranskan Rivieran parhailta paikoilta useita huviloita, jotka ovat nyt takavarikossa.

Kerimov pidätettiin 20. marraskuuta 2017 mutta päästettiin muutamaa päivää myöhemmin vapaaksi viiden miljoonan euron takuita vastaan.

Juttua tutkiva nizzalainen syyttäjä Jean-Michel Prêtre olisi halunnut Kerimovin takaisin telkien taakse, mutta 6. joulukuuta tuomioistuin vain korotti takuusumman 40 miljoonaan euroon.

Jättitakuut ovat pikkurahaa Kerimoville, jonka omaisuuden arvoksi lasketaan yli 6 miljardia euroa, vaikka muodollisesti hän ei omista mitään. Ainakin jos on uskominen senaattorin viralliseen tuloilmoitukseen, jonka Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsenet joutuvat tekemään.

Samaan aikaan eli 4. joulukuuta toisen venäläisen miljardöörin, edesmenneen Boris Berezovskin huvilan takavarikointi on vahvistettu korkeimmassa oikeudessa. Huvilakaupassa toiminut välittäjä on saanut suuret sakot ja ehdollista vankeutta.

Kun virallinen Venäjä syyttää Kerimovin rikosepäilyjen pohjautuvan lännen Venäjän-vastaisuuteen, kokonaan toinen kanta Kremlillä on ollut Kerimovin Cap d’Antibesin naapuriin Berezovskiin.

Presidentti Boris Jeltsinin kauden avainoligarkin omaisuuksien ja rahavirtojen tutkiminen käynnistyi nimenomaan Venäjän pyynnöstä vuonna 2006 ja kesti yli vuosikymmenen.

 

Berezovski osti takavarikoidun loistohuvilan Le Château de la Garoupen Antibesissa Välimeren rannalla vuonna 1996 ja maksoi siitä 8,4 miljoonaa euroa.

Huvilan hankki Sifi-niminen yhtiö, jonka oli perustanut kaupassa operoinut kiinteistövälittäjä Jean-Luis Bordes. Hän on nyt 80-vuotias ja saanut jutussa ensin kahden vuoden ehdollisen tuomion. Se on valitusten jälkeen lyhentynyt vuodeksi ehdollista. Päälle tulevat 600 000 euron sakot.

Oikeusistuin ei uskonut tuomitun asianajajien näkemystä, jonka mukaan huvilan oston aikaan ei ollut mitään syytä olla varovainen rahanpesun suhteen.

Berezovski riitautui Vladimir Putinin kanssa heti tämän presidenttikauden alussa ja pakeni Lontooseen 2001. Hän kuoli Englannissa 2013.

Venäjä on syyttänyt Berezovskia lentoyhtiö Aeroflotin rahavirtojen kavaltamisesta ja tuomitsi hänet poissaolevana kuudeksi vuodeksi vankilaan 2007.

Berezovski ehti hankkia Antibesin niemimaalta kaksi muutakin huvilaa. Niistä toinen Le Clocher de la Garoupe maksoi 13,5 miljoonaa euroa ja kolmas, vuonna 2001 ostettu, 11,5 miljoonaa euroa.

Ranskan viranomaiset katsovat, että Kerimov on hankkinut viisi huvilaa alihintaan ja bulvaanien nimiin. Paperilla omistaja on sveitsiläinen Aleksander Studhalter. Yksi kiinteistöistä on myyty.

Berezovskin ja Kerimovin palatsialueiden välissä Antibesin nimimaan kärjessä on kolmannen venäläisen oligarkin Roman Abramovitšin loistohuvila.

Yllättävä kikka: avioero ja omaisuus ex-puolisolle?

Venäjällä monet kytkevät Kerimovin bisnesten tutkinnan siihen, miten Yhdysvalloissa valmistellaan listaa presidentti Putinin lähimiesten tai ylipäänsä Venäjän vallan sisäpiiriin kuuluvien ulkomailla olevista omistuksista.

Raportti on määrä julkistaa helmikuussa 2018, ja se on osa uusia Yhdysvaltain Venäjän pakotteita. Talouslehti Vedomosti myöntää, että liikemaailman huipulla on pelästytty mahdollisia uusia pakotteita ja varojen kotouttamiseen etsitään ratkaisuja.

Yllättävä keino voi olla avioero, johon viitataan Novaja gazetassa. Siinä epäillään nimiä mainitsematta, että omaisuuksia siirretään entisen puolison nimiin.

Lontoossa asuva Abramovitš ilmoitti kesällä 2017 eroavansa. Daily Mailin jutussa on kuva, jossa nyt entinen puoliso Daša Žukova lepäilee Antibesin niemimaan huvilan nurmikolla.

Jo aikaisemmin erosi toinen Putinin sisäpiirin miljardööri Arkadi Rotenberg. Avioero on hoidettu Lontoossa, jossa Rotenbergin entinen puoliso ja lapset asuvat. Rotenberg on vaatinut Englannin korkeinta oikeutta pitämään eroon liittyvät asiakirjat salassa.

Rotenbergin perheen kuvio vastaa juuri sitä, mitä Venäjän netissä pilkataan eli länttä vihollisena pitävä ja sitä haukkuva eliitti pitää rahansa ja perheensä ”pahassa” lännessä.

Rotenberg joutui Yhdysvaltain pakotelistalle heti Krimin valtauksen jälkeen 2014 ja eroprosessi alkoi seuraavana vuonna.

 

Venäjän oppositio toivoo omaisuuspaljastusten johtavan Putinin lähipiirin hajoamiseen.

Arvostettu politiikan tutkija Tatjana Stanova muistuttaa analyysissään, ettei liike-elämällä ole todellisuudessa valinnanvaraa. Sen on oltava presidentin takana eikä irtiotto ole mahdollinen.

Kirpeimmin aihetta lähestytään Venäjällä ulkomaiseksi agentiksi julistetun perinteisen radio Svobodan keskustelussa, jossa jo otsikkona on ”Myrkyllinen Venäjä”. Siinä on mukana Jeltsinin kaudella presidentin Pietarin edustajana vuosina 1992–2000 toiminut Sergei Tsypljajev, joka on nykyisin Venäjän tiedeakatemian alaisen juridisen tiedekunnan dekaani.

Toimittaja kysyy Tsypljajevilta, entiseltä korkealta virkamieheltä, eikö olisi ollut mukavaa, jos noina 1990-luvun vuosina olisi ollut enemmän rahaa uudistuksiin. Vastaus on tyly: ennen muuta lopputuloksena olisi ollut vain enemmän [venäläisten] huviloita Nizzassa.

Ranskan Rivieran pääkaupunki Nizza on Venäjän kielenkäytössä koko Azurin rannikon synonyymi.