Venäjän vaalit: Kansalaisten äänestysinto on romahtanut – Yllätystä ei ole luvassa

”Historian tylsin kampanja, Kremlillä ei ole minkäänlaista sanomaa äänestäjille”, sanoo moskovalainen politiikantutkija.
Eurooppa 14.9.2016 15:48
Oikeudenmukaisen Venäjän työntekijä jakoi vaalimainoksia Petroskoin yliopiston edustalla 5. syyskuuta 2016.
Oikeudenmukaisen Venäjän työntekijä jakoi vaalimainoksia Petroskoin yliopiston edustalla 5. syyskuuta 2016. © Petri Kaipiainen

Sunnuntaina 18. syyskuuta järjestettävistä Venäjän vaaleista on turha odottaa yllätyksiä. Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä voittaa ja parlamenttiin nousee sama kolmen puolueen näennäisoppositio kuin viime vaaleissa.

Levada-keskuksen mielipidemittauksen mukaan Yhtenäisen Venäjän kannatus on pudonnut 31 prosenttiin edellisten vaalien 49 prosentista. Myös kommunistit, Vladimir Žirinovskin kiihkonationalistit ja Oikeudenmukainen Venäjä ylittävät todennäköisesti viiden prosentin äänikynnyksen ja saavat siten edustajia duumaan.

Kommunistien, žirinovskilaisten ja Oikeudenmukaisen Venäjän tehtävänä on luoda kuvaa monen puolueen demokratiasta. Tosiasiassa ne myötäilevät parlamentissa Yhtenäistä Venäjää. Kommunistit äänestävät joissakin kysymyksissä vastaan, mutta heidän äänimääränsä ei riitä kaatamaan päätöksiä.