Venäjän kirkon ja valtion outo liitto: Jokaisesta ohjuksen siunaamisesta kilahtaa raha kassaan

Vallassa olevien rikoksiin ei kiinnitetä mitään huomiota, ihmettelee ortodoksipappi.
Eurooppa 2.5.2015 08:30
Anne Kuorsalo
Venäjän ortodoksien johtaja patriarkka Kirill ja presidentti Vladimir Putin pääsiäismessussa Moskovassa 12. huhtikuuta 2015. © Alexei Druzhinin / Presidential Press Service / AP / LEHTIKUVA

Ortodoksikirkolla oli mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan, mutta se käytti väärin kirkkoa kohtaan tunnetun mielenkiinnon 1990-luvulla. Kirkko panosti kyllä politiikkaan mutta saadakseen takaisin rakennuksensa.

Näin sanoo isä Grigori Mihnov-Vajtenko, joka toimii pappina Staraja Russan seurakunnassa, vaikka ei olekaan nykyään Venäjän ortodoksikirkon palveluksessa.

Mihnov-Vajtenkon mukaan kiinnostuksen ohjautuminen kirkkojen palauttamiseen ja rakentamiseen oli myös yksinkertaisempaa ja helpompi ymmärtää kuin tarttuminen vaikeaan ja vaativaan hengelliseen kasvatustyöhön.  Lopputuloksena ollaan ristiriitaisessa tilanteessa.

Muodollisesti valtio ja kirkko ovat Venäjällä erillisiä. Pienellä kirkon johdon sisäpiirillä on Mihnov-Vajtenkon mukaan kuitenkin pääsy presidentin hallinnon kabinetteihin, jossa käsitellään valtiollisia ongelmia.