Venäjän hallitsema investointipankki muuttaa Budapestiin – länsi epäilee, että Kreml lähettää Troijan hevosen

Unkari takaa maassa työskentelevälle IIB-pankin henkilöstölle diplomaattisen koskemattomuuden, joka on perinteisesti ollut vakoilijoiden märkä uni.
Eurooppa 2.4.2019 07:30
Unkarin parlamenttitalo Budapestissä. Parlamentti on jo myöntänyt Moskovan johtamalle IIB-investointipankille ja sen henkilöstölle diplomaattisen koskemattomuuden, kun pankin pääkonttori muuttaa Budapestiin 2019.
Unkarin parlamenttitalo Budapestissä. Parlamentti on jo myöntänyt Moskovan johtamalle IIB-investointipankille ja sen henkilöstölle diplomaattisen koskemattomuuden, kun pankin pääkonttori muuttaa Budapestiin 2019. © Mika Horelli

Venäjän johtama kansainvälinen investointipankki International Investment Bank, IIB, ilmoitti helmikuussa 2019 muuttavansa pääkonttorinsa Moskovasta Budapestiin. Muuton on tarkoitus tapahtu vuoden 2019 toisella puoliskolla.

Pankin muutto Unkariin perustuu Financial Timesin mukaan Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Venäjän presidentti Vladimir Putinille varta vasten esittämään pyyntöön. Muutto on hyväksytty Unkarin parlamentissa, jossa Orbánin Fidesz-puolue hallitsee enemmistönä.

Hankkeen taustalla on virallisesti Orbánin tavoite tehdä Budapestista kansainvälinen finanssikeskus. Toistaiseksi tulokset ovat kuitenkin olleet vaatimattomia. Esimerkiksi yksikään rahoitusalan yritys, joka siirtää brexitin johdosta toimintojaan Lontoon Citystä muihin EU-maihin, ei ole kertonut edes harkitsevansa Unkaria.