Venäjän älymystö peloteltiin hiljaiseksi – osa pakenee maasta

Valtiollinen televisio leimaa kulttuurihenkilöitä ”Kiovan fasistjuntan” ystäviksi.
Eurooppa 13.9.2014 08:30
Kirjailija Boris Akunin. Arkistokuva. © TOR WENNSTRÖM / Lehtikuva

Presidentti Vladimir Putin on hajottanut kovilla toimillaan Venäjän opposition. Vuosien 2011–2012 suurten mielenosoitusten keulahahmoksi noussut Aleksei Navalyi on kotiarestissa ja häntä on kielletty antamasta haastatteluja tai käyttämästä internetiä.

Yhä useammat Putinin vastustajat harkitsevat maastamuuttoa. Vasemmistolaista Oikeudenmukainen Venäjä -puoluetta edustava kansanedustaja Ilja Ponomarjov pakeni Yhdysvaltoihin sen jälkeen kun hänet oli pantu matkustuskieltoon ja poliisi oli alkanut tutkia hänen toimintaansa.

Ponomarjovin vaikeudet alkoivat viime keväänä, kun hän äänesti Krimin liittämistä vastaan ainoana duuman 450 kansanedustajasta. Sitä ennen hän oli varsin suosittu henkilö Kremlissä. Hän osallistui näkyvästi pääministeri Dmitri Medvedevin lempihankkeeseen, Moskovan lähistölle rakennettavaan Skolkovon teknologiakeskukseen, josta piti tulla Venäjän piilaakso.

Ponomarjov on saanut Skolkovo-hankkeeseen liittyvistä luennoistaan mahtavan 750 000 dollarin palkkion, ja syyttäjä vaatii nyt rahoja takaisin.

Ponomarjov leimattiin hiljattain maanpetturiksi valtiollisen NTV-yhtiön televisio-ohjelmassa Ammatti: reportteri. Ohjelmassa on hyökätty myös useita kulttuurihenkilöitä, toimittajia ja yrittäjiä vastaan nimittämällä heitä Kiovan ”fasistijuntan” ystäviksi.

Listalle ovat päätyneet muun muassa runoilija Dmitri Bykov, hip-hop artisti Noize MC ja veteraanirokkari Andrei Makarevitš, joka julkaisi hiljattain YouTubessa uuden hittinsä ”Minun maani on menettänyt järkensä, enkä voi auttaa”.

NTV kuului 1990-luvulla Venäjän riippumattoman journalismin keulakuviin, mutta siitä tehtiin Putinin valtaanousun jälkeen Kremlin poropagandaväline. NTV:n mustamaalaamiskampanjat muistuttavat neuvostoaikojen tyyliä, 1960-luvulla leningradilaiset sanomalehdet syyttivät samaan tapaan  Joseph Brodskya ”pornografisesta ja neuvostovastaisesta runoudesta”. Brodsky karkotettiin länteen 1972. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1987.

 

Syyskuun alussa Venäjän suosituimpiin nykykirjailijoihin kuuluva Boris Akunin kertoi muutavansa ulkomaille Ukrainassa käytävän sodan vuoksi.

”Minulla ei ole mitään yhteistä Putinin Venäjän kanssa, kaikki on minulle vierasta”, hän perusteli blogissaan. ”Putinin maassa selväpäisen on epämiellyttävää elää juoppojen seurassa.”

Putinin ulkopolitiikkaa voimakkaasti arvostellut entinen varapääministeri Alfred Koch on puolestaan paennut Saksaan, josta hänen sukunsa on kotoisin.

Tunnettu toimittaja-kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Artemi Troitski muutti kesällä Viroon saatuaan opetustehtäviä Tallinnan yliopistosta. Hän on tukenut näkyvästi Navalnyia ja osallistunut aktiivisesti opposition järjestämiin demokratiamielenosoituksiin.

Troitski kertoi virolaisen Eesti Paevalehden haastattelussa lähteneensä Venäjältä ahdistavan poliittisen ilmapiirin vuoksi. ”Television  sotapropaganda pakottaa ihmiset pitämään näkemyksensä ominaan”, hän perusteli.

Myöhemmin Troitski kiisti venäläisen Lenta.ru-uutissivuston haastattelussa muuttaneensa Tallinaan pysyvästi. Hän kertoi saaneensa opetustehtäviä myös Helsingin yliopistosta.

Troitski tunnetaan hyvin Suomessa, samoin Viktor Jerofejev, jolta on suomennettu neljä teosta. Jerofejev asuu yhä Moskovassa. Hän ei haluaisi muuttaa ulkomaille, mutta on valmistautunut lähtemään, ”jos tilanne vielä pahenee”.

Myös nykykirjallisuuden arvostetuimpiin nimiin kuuluva Vladimir Sorokin on pysynyt kotimaassaan, vaikka Venäjä onkin hänen mukaansa palaamassa 1500-luvulle. Sorokin vertasi Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa Putinia Iivana Julmaan, joka murhautti kymmeniä tuhansia venäläisiä 1500-luvun jälkipuoliskolla.

”Elämme jälleen keskitetyn vallan alaisuudessa kuten Iivana Julman aikana”, Sorokin sanoi. ”Putin puhuu vallan vertikaalista, se on Venäjän keskiaikainen malli, jossa ei ole vastuullisuutta eikä läpinäkyvyyttä.”

 

Mustamaalauksen kohteiksi joutuneilla ei ole Venäjällä juuri puolustajia. Putinin kovat otteet ovat saaneet toimittajat pelkäämään, ja suuri osa heistä tyytyy toistamaan Kremlin propagandaa. Jotkut uskaltavat kuitenkin vielä yrittää kuten toimittaja Dmitri Šipilov.

Yhdysvaltain kongressin rahoittama Radio Free Europe kertoo, että Šipilov pidätettiin torstaina pian sen jälkeen, kun hän oli julkaissut Siperian maakuntien suurempaa itsehallintoa kannattavan Artjom Loskutovin haastattelun.

Loskutov yritti järjestää ystävineen elokuussa Siperian ”federalisoimista” tukevan mielenosoituksen, mutta se kiellettiin ja osa järjestäjistä pidätettiin. Heitä syytetään extremismistä ja separatismista. Samaan aikaan Venäjän johto vaatii Ukrainan federalisoimista liittovaltioksi, jossa keskusvalta olisi mahdollisimman heikko.