Venäjä: Taantuma hellittää, mutta edessä on pitkä heikon kasvun aika

Putinin neuvonantaja Aleksei Kudrin vaatii hallitusta liennyttämään geopoliittisia jännitteitä.
Gazpromin liuskeöljykentällä Njaganissa. Venäjän bruttokansantuote ja ruplan kurssi seurailevat raakaöljyn hintaa. © LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Krimin valloitus, länsimaiden pakotteet ja raakaöljyn hinnan romahdus ajoivat Venäjän viime vuonna syvään taantumaan. Bruttokansantuote supistui lähes neljä prosenttia, ja se supistunee tänä vuonna edelleen reilun prosentin.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Iikka Korhonen arvioi, että talouskriisin pahin vaihe alkaa olla ohi teollisuustuotannossa. Uudet investoinnit ovat kuitenkin edelleen jumissa.

Yksi pahimmin kärsineistä aloista on autoteollisuus. Autojen myynti on pudonnut lähes puoleen vuoden 2012 huippuluvuista, tehtaita on suljettu ja monet tuotantolaitokset ovat siirtyneet kolmipäiväiseen työviikkoon. Kotitalouksien ostovoima on romahtanut, joten myös vähittäiskauppa kärsii vielä pitkään.

Suomen Pankki ennustaa, että Venäjän talouskasvu kääntyy ensi vuonna hienoiseen nousuun, mutta se on erittäin vaisua vielä pitkään.