Venäjä: Sotaharjoitukset arktisella alueella – pohjoisella laivastolla suuri osa ydinaseista

”Venäjän vanhat öljylähteet Siperiassa ehtyvät hiljalleen”, muistuttaa tutkija.
Eurooppa 20.3.2015 11:00
Venäläinen ydinsukellusvene Karelia Murmanskissa huhtikuussa 2011. © Itar Tass / Lehtikuva

Venäjä keskittää sotaharjoituksiaan arktiselle alueelle. Se aloitti massiiviset harjoitukset Jäämerellä 16. maaliskuuta.

Presidentti Vladimir Putin määräsi harjoituksiin Venäjän pohjoisen laivaston ja laskuvarjojoukot. Yli viikon mittaisiin harjoituksiin osallistuu ainakin 40 000 sotilasta, 41 taistelualusta ja 15 sukellusvenettä.

Samaan aikaan Nato-maa Norja harjoitteli 5 000 miehen vahvuudella Finnmarkissa Pohjois-Norjassa lähellä Venäjän rajaa.

Arktiksella on valtavat luonnonvarat, jotka kiinnostavat valtioita sekä taloudellisesti että sotilaallisesti. Alueen jakavat Kanada, Venäjä, Yhdysvallat ja Pohjoismaat.

Venäjän arktisella alueella on maailman suurimmat käyttämättömät öljy- ja kaasuvarat.

”Venäjän vanhat öljylähteet Siperiassa ehtyvät hiljalleen. Arktinen alue on strategisesti merkittävä”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Harri Mikkola.

Suurin osa Venäjän ydinaseista on sijoitettu pohjoiseen laivastoon.

”Suurvaltapelissä ydinaseet näyttelevät isoa roolia. Pohjoisen laivaston merkitys on äärettömän suuri Venäjälle.”

Venäjä on kehittänyt ja uudistanut sotakapasiteettiaan arktisella alueella. Uusien järjestelmien testaaminen on venäläisten näkökulmasta ymmärrettävää.

Pohjoisen alueen merkityksen kasvusta kertoo myös se, että Venäjä on avannut uudelleen moottoroidun jalkaväkiprikaatin Alakurtin sotilastukikohtaan. Tukikohta sijaitsee lähellä Suomen rajaa vanhan Sallan alueella Lapissa. Venäjä aikoo sijoittaa Alakurttiin jopa 7 000 sotilasta.