Venäjä ratsasti Trumpilla, jotta Clintonin voitto todistaisi vilpin – Nyt ystävästä saattaa tulla vihollinen

Venäjän media piti Trumpia omana miehenään, kunnes hän odottamatta voittikin vaalit, sanovat venäläiset kommentaattorit.
Eurooppa 14.11.2016 15:25
Anne Kuorsalo
Toimittaja osoittaa venäläistä muotokuvaa Donald Trumpista (vas.). Kuvassa oikealla Venäjän presidentti Vladimir Putin. © ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP / Lehtikuva

Venäjän propagandan tavoitteena ei ollut Donald Trumpin voitto, vaan Trumpin oletettiin häviävän, jolloin venäläiselle televisioyleisölle olisi voitu kertoa, miten hänen voittonsa ”varastettiin”.

Näin tulkitsee Andrei Pertsen Carnegie-säätiön Moskovan toimiston verkkosivuilla analyysissaan sitä, miksi Venäjän televisiossa Yhdysvaltain vaalit ovat olleet keskeisempi aihe kuin maan omat syyskuiset duuman vaalit.

Pertsenin mukaan kampanjan tavoite oli näyttää, miten Venäjän vaalijärjestelmän puutteet ovat normaaleja ja kuinka petosta ja väärennyksiä tapahtuu kaikkialla.

Trump kuvattiin Pertsenin mukaan yksinkertaisena mutta viisaana kaverina, joka taistelee petollisia poliitikkoja ja maata ryöstäviä suuryhtiöitä vastaan.

Samalla hänet esitettiin Kremlin valvomilla televisiokanavilla yhtenä Venäjän harvoista ystävistä. Hänet näytettiin myös kansan miehenä, vaikka Trump on rikkaasta perheestä.