Tieteilijät talutushihnaan

Venäjän johto haluaisi nostaa maansa tieteen arvostusta maailmalla. Samaan aikaan se rajoittaa venäläistutkijoiden yhteydenpitoa ulkomaisiin kollegoihin.

Ulkomaat 09.10.2019 13:00
Maarit Uber
Presidentti Vladimir Putin ja hänen lehdistösihteerinsä Dmitri Peskov ovat olleet huolissaan ulkovaltojen tiede- ja teollisuusvakoilusta.
Presidentti Vladimir Putin ja hänen lehdistösihteerinsä Dmitri Peskov ovat olleet huolissaan ulkovaltojen tiede- ja teollisuusvakoilusta. © ALEXEI DRUZHININ / MVPHOTOS

Venäjän opetus- ja tiedeministeriö on antanut määräyksiä, jotka hankaloittavat venäläisten tutkijoiden yhteydenpitoa ulkomaisiin kollegoihin.

Tutkijoiden on kerrottava ministeriölle etukäteen tapaamisistaan ulkomaisten tutkijoiden kanssa. Tapaamisten jälkeen tutkijoiden toivotaan esittävän ministeriölle raportin keskustelujen sisällöstä. Tutkijoiden olisi myös pyydettävä esimiehiltään lupa ulkomaisten kollegoiden tapaamiseen työn ulkopuolella.

Samaan aikaan ulkomaalaisten toimintaa venäläisissä tiedelaitoksissa rajoitetaan. Ulkomaalaiset tutkijat eivät saa käyttää laitoksissa kännyköitä, kameroita, tallennuslaitteita tai edes rannekelloja.

Määräykset koskevat kaikkia opetus- ja tiedeministeriön alaisia tutkimuslaitoksia. Suurin osa niistä on keskittynyt luonnontieteisiin.

Ministeriö on luonnehtinut uusia sääntöjä suosituksiksi. Käytännössä niitä voidaan pitää eräänlaisena ennakkovaroituksena.

Asia nousi otsikoihin, kun tunnettu akateemikko Aleksandr Fradkov kritisoi asiaa avoimessa kirjeessä.

Pietarilainen Fradkov on Venäjän tiedeakatemian seniorijäsen. Hän on luonnehtinut määräyksiä naurettaviksi ja mahdottomiksi. Fradkovin mukaan annetut ukaasit eivät paranna Venäjän sisäistä turvallisuutta vaan eristävät maata entisestään ulkomaailmasta.

Fradkovin mielestä kansainvälisen tiedeyhteisön luovia henkilökohtaisia suhteita pitäisi rajoittamisen sijaan vaalia. Toimivat suhteet lisäävät hänen mukaansa maailmanlaajuista vakautta, maiden keskinäistä ymmärrystä ja loppujen lopuksi myös Venäjän turvallisuutta.

Fradkov on kehottanut Venäjän tiede- ja korkeakoulutusministeriä Mihail Kotjukovia perumaan tai muotoilemaan annetut määräykset uudelleen.

Akateemikko toivoo, että keskeneräisiltä vaikuttavien määräysten laatijoita rangaistaisiin eikä niitä, jotka pyrkivät määräysten perumiseen kertomalla suurelle yleisölle niiden älyttömyyksistä.

 

Tutkijoiden kohtelu Venäjällä on viime vuosina alkanut muistuttaa neuvostoaikoja.

Tuolloin tutkijoita vaadittiin raportoimaan ulkomaisista kontakteistaan tarkasti viranomaisille. Tutkijoita myös syytettiin helposti vieraiden valtojen tiedustelupalveluille työskentelemisestä.

Elokuussa 2019 presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov varoitti ulkovaltojen tiede- ja teollisuusvakoilusta.

Tutkijoita on myös haastettu oikeuteen yhteistyöstä ulkomaisten rahoittajien ja kollegoiden kanssa. 75-vuotias fyysikko Viktor Kudrjavtsev sai kesällä 2018 syytteen maanpetoksesta osallistuttuaan EU:n rahoittamaan kansainväliseen tutkimushankkeeseen.

Heikkokuntoinen Kudrjavtsev ehti istua vangittuna toista vuotta. Hänet vapautettiin vihdoin syyskuun lopulla saamaan sairaalahoitoa vaikeaan sairauteen.

 

Venäjä haluaisi palauttaa maan tiedeyhteisön arvostuksen neuvostoaikojen tasolle. Neuvostoliiton kaaduttua Venäjä menetti ulkomaille jopa kymmeniätuhansia tutkijoita. Aivovuoto on jatkunut myös tällä vuosituhannella.

Kautensa aikana presidentti Putin on pyrkinyt korjaamaan ongelmaa ja lisännyt tuntuvasti tieteen rahoitusta. Venäjä haluaisi muun muassa kasvattaa artikkelimääriään kansainvälisissä vertaisarvioiduissa tieteellisissä julkaisuissa ja saada lisää maailmanlaajuisesti arvostettuja tutkimuslaitoksia.

Tästä huolimatta tavoitteissa ei ole onnistuttu.

Esimerkiksi maailman huippuyliopistojen listauksessa vain Moskovan valtionyliopisto on noussut sadan parhaan joukkoon.

Tavoitteet tuskin toteutuvat nykyisilläkään toimilla. Venäläistä tiedettä on vienyt viime vuosina eteenpäin lähinnä ulkomainen yhteistyö ja rahoitus.  Venäläiset tarvitsevat jatkossakin kipeästi ulkomaisia kontakteja ja yhteistyötä.

Sisältö