Vasemmiston tähti Nooshi Dadgostar kaatoi Ruotsin hallituksen, nousi hurjaan suosioon ja aikoo nyt kalastaa demarien äänet

Vasemmistopuolue ei suostu enää sosiaalidemokraattien kynnysmatoksi, Dadgostar sanoo. Hän aikoo tehdä puolueestaan Ruotsin suurimman työväenpuolueen.
Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar tiedotustilaisuudessa 21. kesäkuuta 2021 Sefan Löfvenin saatua epäluottamuslauseen.
Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar tiedotustilaisuudessa 21. kesäkuuta 2021 Sefan Löfvenin saatua epäluottamuslauseen. Politiikan huipulle noussut Dadgostar on määritellyt olevansa "pikkulapsen äiti lähiöstä". © Nils Petter Nilsson / AFP / Lehtikuva

Nooshi Dadgostar seisoi valtiopäiväsalin edessä. Oli 7. heinäkuuta. Ruotsin valtiopäivät oli kokoontunut äänestämään hallitustunnustelija Stefan Löfvenin jatkosta pääministerinä.

Jokainen puoluejohtaja piti oman puheenvuoronsa. Oli Dadgostarin vuoro. Äänestä kuuli, että puhujalla on varma olo.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja sanoi, että Ruotsin hyvinvointimalli on murentunut, ”me olemme nähneet sen”.

”Ruotsi on hyvä maa mutta me voimme olla vielä parempia.”

Stefan Löfven istui eturivissä. Hän on ensimmäinen ruotsalainen pääministeri, joka on saanut epäluottamuslauseen. Se tapahtui 21. kesäkuuta. Viikkoa myöhemmin hän erosi.  Dadgostarista on tullut Löfvenin päänvaiva, ehkä myös poliittinen haastaja.  Äänestyksen pani alulle Dadgostar.

Kun kaikki puheenjohtajat olivat pitäneet puheensa, sali äänesti. Äänet laskettiin. Tulos oli täpärä: 116 puolesta, 173 vastaan ja 60 tyhjää. Vain kaksi ei-ääntä lisää, niin Löfven, sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja ei olisi nyt Ruotsin pääministeri.