Paluu mahdollinen, mutta ei nopea

Skotlanti voisi olla EU-jäsen aikaisintaan vuonna 2029, jos kaikki neuvottelut menevät putkeen, arvioi politiikan tutkija Anthony Salamone.

Pääministeri Nicola Sturgeon puhui Skotlannin itsenäisyyden puolesta mielenosoituksessa Glasgow’ssa marraskuussa 2019.
Pääministeri Nicola Sturgeon puhui Skotlannin itsenäisyyden puolesta mielenosoituksessa Glasgow’ssa marraskuussa 2019. © Andy Buchanan/AFP/LK

Pääministeri Nicola Sturgeon tviittasi 1. tammikuuta 2021: ”Skotlanti tulee pian takaisin, Eurooppa – pitäkää valot päällä.”

Toukokuussa Skotlanti nytkähti lähemmäksi EU:ta, kun itsenäisyyttä ajavat Skotlannin kansallispuolue SNP ja vihreät saivat enemmistön parlamenttiin.

Voisiko Skotlanti liittyä takaisin EU:hun ja jättää Britannian?

Skotlantilainen politiikan tutkija Anthony Salamone sanoo, että Euroopan unioni saisi silloin eteensä täysin uudenlaisen jäsenehdokkaan.

EU-perheeseen pyrkisi valtio, joka on kuulunut EU:hun lähes 50 vuotta. Lisäkierrettä toisi se, että hakijamaa on ollut EU:ssa osana Britanniaa, ei itsenäisenä valtiona.

Skotlannin pitkä historia EU:ssa voi helpottaa jäsenyysprosessia. Silti sen olisi artikla 49:n mukaan seurattava laillisesti samaa prosessia kuin uudet jäsenmaat.

Sisältö